HPE is met ruim 62 procent de meest in het oog springende partij als het gaat om x86-servers. Ook in het publieke segment en bij multinationals is het aandeel van HPE hoog. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van circa 6200 interviews die zijn gevoerd met it-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers over het gebruik van serversystemen.
Dell heeft een aandeel in de installed base van ongeveer een kwart van de x86-servers (24 procent). Met bijna 30 procent is Dell het grootst bij locaties van national enterprises. IBM/Lenovo is nu nog de nummer drie op het gebied van x86-servers. Circa 8 procent van deze servers betreft echter een System x van Big Blue. Deze tak van IBM is in 2014 overgegaan over naar Lenovo. Het aandeel van Fujitsu beperkt zich tot enkele procenten.
Cisco groeit
De marktaandelen van de vier grootste leveranciers zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd, behalve in het geval van Cisco. Daar is wel een groei te zien in marktaandeel. In de periode 2010 tot nu schommelt het aandeel van HPE tussen de 59 en 65 procent, van Dell tussen de 22 en 25 procent en van IBM/Lenovo tussen de 7 en 8 procent.
Daling lokale x86-servers
De dalende lijn in het aantal locaties dat x86-servers on-premise heeft draaien zet zich verder door. In 2011 lag het percentage nog boven de 90 procent, maar in de afgelopen jaren is dat fors gedaald. Vorig jaar had nog geen 70 procent van de locaties lokaal draaiende servers, in 2015 is dat verder gedaald naar onder de 65 procent.
Deze daling is ook terug te zien in de penetratiegraad van de verschillende leveranciers. De meest voorkomende fabrikant is HPE. Net als vorig jaar, heeft ruim 40 procent van de locaties een of meerdere x86-servers van HPE.
Dell
Segmenten waar HPE de hoogste penetratie heeft ten opzichte van de andere leveranciers zijn de industrie (48 procent), de transportsector (42 procent) en het handelssegment (46 procent). x86-servers van Dell komen voor bij 1 op de 6 locaties. Dell is het meest vertegenwoordigd in de industrie (23 procent), het onderwijs (21 procent) en IT, Telecom & Utilities (21 procent). x86-servers van IBM/Lenovo worden het meest gebruikt bij bedrijfsvestigingen uit de handel (7 procent) en industrie (6 procent).
Outsourcing
De algemene daling van het aantal servers is goed te verklaren. Vooral in het publieke domein en bij multinationals is de laatste jaren relatief vaak sprake van consolidaties naar datacenters en shared service centers. De afgelopen vijf jaar is het percentage bedrijfsvestigingen dat aangeeft (een deel van) het serverpark te hebben geoutsourced gestegen van ruim 16 procent in 2011 naar de huidige 54 procent.