In Noord-Holland zitten 13.800 leerlingen in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar op middelbare scholen die onder het beheer van de Dunamare Onderwijsgroep vallen. Deze organisatie beschikt over 24 scholen en heeft zeventienhonderd docenten en administratieve medewerkers in dienst. Dunamar bied al meer dan vijf jaar Wi-Fi op zijn lokaties, maar het werd hoog tijd voor vernieuwing.
Dunamare begon in 2010 met het aanbieden van draadloze verbindingen binnen zijn scholen. Hiertoe maakte het gebruik van een oplossing van een toonaangevende leverancier. ‘Het netwerk werkte aanvankelijk prima, totdat we byod (bring your own device) introduceerden’, zegt Bastiaan Groeneveld, hoofd ict bij de Dunamare Onderwijsgroep. ‘Naarmate scholieren en medewerkers meer mobiele apparaten naar school meenamen, werden de verbindingen trager en begonnen er rare fouten op te treden.’ Om de voordelen van Wi-Fi naar administratieve en leerprocessen te brengen, had de onderwijsgroep een draadloze oplossing nodig die betrouwbare prestaties kon bieden binnen schoolomgevingen met een hoge dichtheid aan mobiele gebruikers.
Groeneveld deed nauwgezet onderzoek naar draadloze oplossingen voor scholen. ‘Duizend scholieren belasten netwerken op een andere manier dan duizend zakelijke gebruikers’, aldus Groeneveld. ‘Scholieren blijven meestal de hele schooldag verbonden. Ze vragen ook andere soorten content op, zoals social media en streaming video en muziek. Daarnaast houden ze zich vaak op in drukbezette gebieden.’
Wi-Fi in elk klaslokaal
Aangemoedigd door de ervaringen van duizenden scholen in alle delen van de wereld besloot Dunamare om een draadloos netwerk van Xirrus te implementeren. ‘Met het Xirrus Management System kunnen we eenvoudig zien waar we nieuwe access points moeten opstellen zodra er meer studenten mobiele apparaten naar school meebrengen’, aldus Groeneveld. ‘Het systeem waarschuwt ons ook voor problemen, zodat we die kunnen oplossen voordat ze lessen kunnen verstoren.’
Scholieren, docenten en stafleden kunnen nu een netwerkverbinding maken vanaf elke locatie binnen de school. Elk klaslokaal is voorzien van een access point van Xirrus met twee radio’s. De access points in aula’s, kantines en andere grote ruimtes zijn toegerust met vier tot acht radio’s. Dit zorgt voor meer dekking met hetzelfde aantal access points en kabels.
Met een simpele muisklik in de beheerconsole kunnen de radio’s worden geprogrammeerd voor de frequentieband 2,4 GHz (in het geval van oudere apparaten) of 5 GHz (in het geval van moderne apparaten). De helft van alle klaslokalen beschikt momenteel over een access point met een van elk type radio. Wisselende klaslokalen hebben twee 5 GHz-radio’s. ‘Dankzij het Xirrus Management System weten we dat 65 procent van alle apparaten binnen onze scholen een verbinding kan maken via 5 GHz’, aldus Groeneveld. ‘Naarmate dit percentage groeit kunnen we met een simpele muisklik in de beheerconsole meer radio’s voor 5 GHz configureren. Het feit dat we geen radio’s hoeven te vervangen, bespaart ons geld.’
Onderwijs op maat dankzij Wi-Fi
Dunamare experimenteert momenteel met in de cloud gehoste software die het lesmateriaal aan individuele scholieren aanpast. Zo krijgen sommige scholieren meer video’s aangeboden, terwijl andere scholieren weer vaker deelnemen aan quizzes. ‘Zonder betrouwbare draadloze verbindingen hadden we geen onderwijs op maat kunnen aanbieden’, aldus Groeneveld.
Het netwerk van Xirrus helpt het schoolpersoneel om efficiënter te werken. In plaats van gebonden te zijn aan een vast bureau, kunnen ze elke dag de beste plek uitkiezen om te werken. Om de kosten van lokale telefoongesprekken te vermijden, communiceren docenten en medewerkers via Microsoft Lync en Skype for Business in plaats van standaard bureautelefoons. De lokale belkosten zijn hierdoor met 20 procent gedaald.
Standaarden en behoeften
De Dunamare Onderwijsgroep is momenteel op een van zijn schoollocaties bezig met het testen van de nieuwe draadloze standaard 802.11ac. ‘Met Xirrus verliep de upgrade uiterst eenvoudig. Het enige dat nodig was, was een nieuwe chip in de Xirrus-array aan te brengen. We hoefden geen nieuwe access points aan te schaffen’, zegt Groeneveld. De belangrijkste voordelen tot dusver zijn de mogelijkheid om sneller bestanden tussen pc’s te kopiëren en een scherpere resolutie voor videoconferencing.
Het draadloze netwerk biedt momenteel ondersteuning voor zevenduizend apparaten die het eigendom van de onderwijsgroep vormen en drieduizend persoonlijke tablets en laptops en 15.500 smartphones, één per scholier, docent en medewerker. Naarmate er meer studenten hun eigen mobiele apparaten naar school meenemen, zou Dunamare kunnen beginnen met het filteren van applicaties die veel bandbreedte opeisen, zoals instant messaging en social media. ‘Met Xirrus Application Control kunnen we dit verkeer direct op het access point blokkeren’, aldus Groeneveld. ‘Zo houden wij het netwerk vrij voor onderwijsapplicaties.’