Verouderde ict, onvoldoende kennis van big-data-analyse en jongere rechercheurs die met hun eigen iPhone werken uit frustratie over de diensttelefoon. De ict-uitrusting van de Nederlandse recherche schiet tekort. Dat blijkt uit een analyse die in opdracht van minister Van der Steur (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer is gestuurd.
In het rapport Handelen naar waarheid, is een sterkte- en zwakteanalyse van de recherche gemaakt. Daarin geven 150 vertegenwoordigers van de politie, wetenschap en journalistiek een kritisch beeld van de ict-inrichting bij de Nederlandse opsporingsdiensten.
Zo schort het bijvoorbeeld aan de kennis van analyse van grote databestanden (big data). In het rapport staat dat de politie nauwelijks personeel in huis heeft dat is opgeleid voor de huidige ontwikkelingen in data-analyse, terwijl hoogwaardige specialistische kennis van informatiemanagement en geavanceerde data-exploitatie en analyse voor de opsporing onontbeerlijk zijn.
Excel
‘De operationeel analist werkt nog altijd met enorme Excelsheets in plaats van een softwareprogramma dat data sorteert en afwijkingen van het normale patroon zichtbaar maakt. Alleen geavanceerde analysevoorzieningen zijn hiervoor geschikt, maar die worden binnen de opsporing nog maar mondjesmaat gebruikt’, staat in de analyse.
Volgens gespreksdeelnemers loopt de politie achter op de nieuwe ontwikkelingen en komt dat mede doordat er bijzonder weinig geld wordt uitgegeven aan research & development.
Ook blijkt dat de roep om vernieuwing van ict, die vanaf de werkvloer komt, niet wordt gehoord door de leiding of onvoldoende wordt omgezet in daden. ‘Uit het collectief handelen blijkt dat er geen visie is, geen ruimte voor creativiteit en verandervermogen en geen besluitvaardigheid.’ Minister Van der Steur schrijft dat er bijvoorbeeld problemen zijn rond de aangiften van cybercrime. ‘We weten al anderhalf jaar wat er nodig is. Ondertussen komt het niet van de grond. De politie is vooral bezig om portfolio’s te ordenen en te wegen. De aandacht is versnipperd, er is geen focus.
Eigen iPhone in plaats van diensttoestel
In het rapport staat verder dat met name jonge rechercheurs uitsluitend hun eigen iPhone gebruiken omdat ze met de sterk verouderde diensttelefoon niet effectief kunnen werken. ‘De technische toerusting en infrastructuur van het korps (ict, audio, video, et cetera) schiet tekort en is verouderd. Tegelijkertijd wordt er door IV (informatievoorziening – red.) hard gewerkt aan het consolideren van de ict-erfenis van 26 korpsen. In de tussentijd improviseren teams en individuen met zelf beheerde of privé-apparatuur’ staat in een conclusie over de bedrijfsvoering. ‘Voorlopig moeten we accepteren dat we ons wat politie-ict betreft niet kunnen meten met hoogontwikkelde landen als Canada, Estland of Turkije’, concluderen de onderzoekers.
Team High Tech Crime
Het is overigens niet alleen kommer en kwel volgens de minister. In een begeleidende brief roemt Van der Steur het team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid. Dat laat volgens hem zeer goede resultaten zien bij de aanpak van cybercrime en kinderporno.
‘Bij de aanpak van veel voorkomende criminaliteit (ZSM) werken medewerkers van politie en Openbaar Ministerie nauw samen om zaken snel op te lossen en af te handelen’, aldus de minister. Hij wijst er ook op dat verregaande samenwerking met relevante private partners goede resultaten heeft voor de aanpak van cybercrime.
In juni 2016 zal hij in een voortgangsnotitie terugkomen op maatregelen om de opsporing te versterken.
Deze geconstateerde tekortkomingen komen natuurlijk helemaal op conto van het huidige en voorgaande kabinet(ten). Zij hebben de financiële middelen niet of niet juist beschikbaar gesteld.
Kijk, ooit moest, één of ander bancaire instelling ten koste van alles worden gered… en daarmee werden ogenschijnlijk miljarden bespaard. Nu hebben we ergens te horen gekregen dat deze reddingsoperatie (inlijving) geld heeft opgebracht… en nog steeds kampt het Landelijke politie apparaat met ruim 70 miljoen tekort, elk jaar weer… snapt U het nog?
Dat daardoor ook deze tak van criminaliteitsbestrijding niet “up to date” is , vindt ik niet vreemd!
De interne visie ontbreekt, met andere woorden met heeft geen goed idee..hoe verder! Misschien dat via dit forum sommigen zich geroepen voelen om mee te denken en bruikbare impulsen af te geven?
Kortom goed kiezen bij de komende 2e kamer verkiezingen en schrijf eens een brief aan jouw volksvertegenwoordiger en uit je zorg over hoe dit kabinet aangejaagd door Angelsaksische Neo-conservatieve ideologie de verschraling en uitholling van de Nederlandse staat te ver doordrijft. De criminaliteit tiert welig lijkt me… zij hebben immers onbeperkt budget!
Iedereen begrijpt nu wel dat het vrije markt denken zijn grenzen bereikt heeft, getuige de bruikbaarheidserosie van het mondiale financiële systeem. Nederland moet zich weer willen meten naar eigen maatstaf en zich, niet meer dan gezond voor ons is, laten meeslepen door de Brusselse maalstroom…
Er spelen hier twee zaken.
In de eerste plaats, verwijzend naar, eveneens, de voorgangers van van der Steur, dat er al veel langer sprake is van, op zijn minst, ernstige vermoeden, dat er IT ICt wise, erg veel mankeert bij justitie en politie. Die signalen waren er al veel langer, niet slechts bij de perikelen van het C2000.
Klaarblijkelijk vonden Donner, Verdonk, Hirsch Balin en van Opstelten, het niet echt nodig op te staan en pal te staan voor een veiliger samenleving. Tenminste, ik heb als burger die signalen niet gehoord of gezien. Integendeel.
Het tweede…
Wij hebben de ene aperte leugen na de ander van deze ‘politiek lieden’ gepresenteerd gekregen gezien het gegeven dat er stelselmatig werd en word geroepen dat Nederland eigenlijk steeds en best wel veiliger is geworden.
De realiteit?
Uit eigen ervaring en waarneming, inbraak en verschillende fietsendiefstallen, dat het doen van aangifte een heikel avontuur blijkt en online aangifte een dusdanige technische drempel met vele onvolkomenheden vormt, dat ik bij de derde fietsvermissing maar niet eens de moeite heb gedaan een poging te wagen. Ik begreep namelijk als weinig anderen wat winkeliers moeten ervaren als zij voor de zoveelste keer een diefstal ontdekten, nummer 101 van die betreffende maand.
Het registreren en pakkans staat, digitaal gezien, in nauw contact met elkaar. Tenminste, dat zou je denken. Gemeengoed is dat winkeliers niet eens meer de moeite nemen aangifte te gaan doen vanwege de geringe pakkans of ondervondenden bedreiging van de dief. Dat menig burger in Nederland steeds minder blauw op straat ziet in tegenstelling dat word gepretendeerd en gepresenteerd dat het allemaal steeds beter aan het gaan is.
Als laatste de afscheid nemende hoogste baas, Gerard Bouman, klaarblijkelijk niet pal genoeg heeft gestaan voor zijn mensen. Als je instrumenten ontoereikend blijken de veiligheid van en in Nederland niet meer naar behoren uit te kunnen voeren, durf ik hier te stellen dat je dan volkomen ongeschikt ben voor je taak.
Al met al is het constateren en gepresenteerde realiteit van de overheid sec een beschamende vertoning. Diep beschamend. Nu eens zien of dat dan weer gevolgen zal hebben.
Wat u hier meemaakt is een structureel afbraakbeleid omdat wij in de Europese begrotings-pas moeten lopen. Politici die tegen beter weten in voor de bühne beweren dat zij veiligheid hoog in het vaandel hebben staan maar als het er op aan komt toch de kaasschaaf over Politie en Justitie halen omdat ze moeten bezuinigen. Er is wel geld voor de leuke dingen waarmee politici kunnen scoren maar voor zaken die echt nodig zijn moet voor gevochten worden.
Petje af voor de mensen die ondanks alle politieke tegenwerking toch nog hun uiterste best doen om de kar op de rails te houden.
Denkt u hier nog maar eens aan bij de aankomende verkiezingen.
Het is inderdaad tekenend dat de politiek roept dat veiligheid belangrijk is, maar ondertussen de ene na de andere bezuiniging bij politie en defensie doorvoert. Je hoort politici wel over internetfilters en steeds verdergaande logging van alle internetgegevens (liefst zonder tussenkomst van een rechter), maar wat hebben ze aan al die gegevens als ze niet de kennis en de middelen hebben om bruikbare gegevens uit die enorme berg data te halen?
Het wordt tijd om belangrijke keuzes te maken. Of er gaat extra geld naar de politie, of de politie stopt met bepaalde zaken zoals het helaas noodzakelijke begeleiden van voetbalwedstrijden. Clubs moeten dan zelf de veiligheid garanderen, en als ze dat niet kunnen, dan mogen de wedstrijden niet doorgaan.
Ik vind het trouwens sowieso absurd dat er zoveel belastinggeld naar een kleine groep zwaar overbetaalde sporters gaat. Belastinggeld moet hoofdzakelijk besteed worden aan primaire zaken zoals onderwijs, infrastructuur, veiligheid en gezondheid. Natuurlijk moet er ook geld zijn voor secundaire zaken, zoals (top)sport, kunst en cultuur. Voor het jaarsalaris van één topvoetballer kun je een heel volleybalteam of zwemteam betalen, inclusief trainers. En de volleybalsters en zwemsters doe goed mee op internationaal niveau! Beter dan de voetballers, die volgende maand vrij zijn omdat ze niet goed hebben gepresteerd…
Conclusie: geef meer geld aan de politie, of zet de politie beter en efficiënter in. Investeer in ICT bij de politie, zorg ervoor dat de benodigde kennis om bv cybercrime op te sporen er komt, zorg ervoor dat de kennis en de tools om iets zinvols met Big Data te doen er komt. Er moet iets veranderen, de mensen op de werkvloer (en op straat) weten precies wat er moet gebeuren, alleen de beslissers niet, die durven niet, of als ze het wel weten, dan worden ze tegengewerkt. De problemen bij de politie worden niet opgelost met een nieuwe minister, ik denk dat de bezem door het hele ministerie moet!