MK2 Software uit Abcoude heeft de afgelopen tien jaar naam gemaakt in de farmaceutische sector als specialist in business intelligence en datawarehousing. Nu vindt oprichter en algemeen directeur Michel van Koningsbrugge het tijd worden om ook buiten de farmacie te groeien. Daarvoor biedt MK2 naast maatwerk inmiddels twee self service BI-oplossingen aan: Roambi voor mobiele apparatuur en Sisense als virtualisatietool.
Van Koningsbrugge werkt na zijn studie bedrijfseconomie bij de Nederlandse tak van het farmaceutisch bedrijf Hexal Pharma, waar zijn vader leiding geeft. Daar houdt hij zich als electronic data processing (edp)-manager onder meer bezig met het maken van rapportages en analyses en krijgt hij affiniteit met databasesystemen en andere bedrijfsapplicaties.
Nadat Novartis dit bedrijf in 2005 overneemt, is voor Van Koningsbrugge het moment aangebroken om iets te doen met zijn groeiende belangstelling voor ict, in het bijzonder het omgaan met data. Hij stelt vast dat bedrijven geavanceerde systemen, zoals SAP, Oracle, Infor, Exact, Afas of Microsoft Navision, gebruiken voor hun operationele processen, maar dat het in de praktijk toch lastig blijkt om direct de juiste rapportage uit deze systemen te halen. Zeker als er ook gegevens uit andere systemen nodig zijn, zoals een klantrelatiebeheer-oplossing (crm: customer relationship management). Dit ondanks dat er al diverse systemen voor business intelligence bestaan. Die zijn volgens hem te duur en te complex voor veel farmaceutische bedrijven. ‘Gebruikers haalden bijvoorbeeld informatie uit Oracle of SAP BW om die gegevens vervolgens zelf te bewerken in een Excel-suite of te presenteren via pdf. Dat moest beter kunnen’, zegt hij.
Koppelingen
Van Koningsbrugge richt in 2005 MK2 Software op en bouwt het bedrijf langzaam uit, ondertussen ook nog inkomsten genererend via ict-adviestrajecten bij een aantal farmabedrijven. Inmiddels werken er elf mensen bij MK2. Belangrijke klanten zijn onder meer de farmabedrijven Teva Pharmachemie, Bayer, Leo Pharma en bedrijven uit de aanpalende zorgsector, zoals Achmea, VGZ en Medizorg.
De eerste jaren richt MK2 zich op maatwerkoplossingen voor business intelligence en datawarehousing en de integratie daarvan met de standaard erp-software die bedrijven uit de farmacie hadden draaien. Ook biedt het bedrijf koppelingen aan met aanbieders van marktinformatie over de farmaceutische industrie en zorgverzekeraars, zoals IMS en Farminform. Die verzamelen op hun beurt die data bij groothandels zoals Brocacef of via een panel van apothekers. MK2 biedt vervolgens aan een koppeling te maken tussen de gegevens van zo’n marktdata-aanbieder en de gegevens uit het erp- of het crm-systeem, zoals de in farmaland veel gebruikte software van Veeva en Cegedim.
MK2 grapje
De officiële bedrijfsnaam MK2 is een familiegrapje. Het bedrijf is van Michel van Koningsbrugge. Zijn vader heet Marcel van Koningsbrugge (hij is dus eigenlijk MK1). Michel van Koningsbrugge is dan MK2.
Relevante informatie
Het verzamelen van deze data en het integreren met eigen gegevens houdt veel bedrijven nog wel eens weken bezig, weet Van Koningsbrugge. Veelal worden ze handmatig ingevoerd. ‘Vaak zijn Nederlandse farmabedrijven onderdeel van een internationaal concern. Die gebruiken standaard BI-oplossingen die niet goed aansluiten op de Nederlandse markt. Maar de internationale it-afdeling wil geen lokale externe bron inbrengen. ‘Doe dat maar met Excel’, is dan de reactie.’
‘De basis van onze aanpak’, vervolgt de directeur/oprichter van MK2, ‘begint met de vraag: wat is relevante informatie, en hoe presenteer je die in een omgeving op een uniforme, intuïtieve en aanpasbare manier? Dat je als gebruiker snel kan overschakelen van een week- naar een maandoverzicht zonder de hulp van een ict’er. Als een BI-oplossing te star is, valt een gebruiker weer terug op het betere knip- en plakwerk in Excel.’
Niet dat hij iets tegen Excel heeft; je zou de software volgens hem zelfs ’s werelds grootste basis BI-pakket kunnen noemen. Van Koningsbrugge noemt het knap hoe Microsoft kijkt naar ict- en businesstrends en deze verwerkt in een pakket waarin al zoveel functionaliteit zit. ‘Excel biedt een mooie flexibele voorkant, maar daarna zijn er tools nodig om die informatie eenvoudig verder te verwerken en te visualiseren. Wij creëren een op de klant toegesneden tussenlaag met behulp van onder andere Microsoft SQL Server en de daaraan verbonden processing en datamining-tool Analysis Services.’
Exportknop
Hij merkt dat de gangbare BI-leveranciers niet goed integreren met erp-pakketten of een te grote leercurve hebben. ‘Dan duurt het een halfjaar eer het dashboard klaar is en dan zegt de klant na een tijdje: ‘het ziet er mooi uit, maar waar zit de exportknop naar Excel?’. Bij ons geen ‘quick and dirty’-oplossing maar één die die goed kan converteren met de Microsoft-omgeving en kan koppelen met erp-pakketten. Voor dit laatste gebruiken we Cubeware, een aanbieder van gecertificeerde koppelingen met SAP, Navision en andere erp-pakketten.’
Het bedrijf biedt tevens soelaas voor de vrij gesloten systemen die bij apothekers en huisartsen draaien. ‘Zo’n systeem ondersteunt de operationele bedrijfsprocessen binnen een praktijk; wij bouwen vervolgens een interface om zo’n apotheek- of huisartsinformatiesysteem uit te lezen en rapportages mogelijk te maken. Onze filosofie is datgene wat we maken, open aan te leveren. Veel software is nog steeds gesloten en daardoor ook duur’, vertelt Van Koningsbrugge.
Self service BI
In 2011 besluit het bedrijf uit te breiden naar andere sectoren naast de farmacie en de zorg. Daarbij wil MK2 aansluiting vinden bij de opkomende self service bi-tools. Die leggen de nadruk op de eindgebruiker die zelf, zonder hulp van de it-afdeling, data kunnen combineren, integreren, analyseren en rapporteren in visueel aantrekkelijke dashboards. Er verschijnen talloze nieuwe apps die geschikt zijn voor mobiele apparatuur, in de cloud kunnen draaien en met het gegevensverkeer op sociale media om kunnen gaan.
MK2 wordt wederverkoper van twee selfservice-tools: het Amerikaanse Roambi, dat afgelopen februari door SAP is overgenomen, en het Israëlische Sisense. Roambi is volgens Van Koningsbrugge de eerste echte mobiele bi-oplossing die sterk is gericht op datavisualisatie. ‘Roambi is niet zo’n van een desktop-softwareversie afgeleide mobiele applicatie, zoals je bij onder andere Qlikview ziet, maar is een echte mobiele app die bijvoorbeeld rekening houdt met het werken op kleine apparatuur, zoals smartphones.’
Roambi biedt actuele analyse- en rapportagefuncties op mobiele apparaten. De software is speciaal ontwikkeld om snel stuurinformatie in te kunnen zien, ongeacht de locatie, en het genereren van rapporten is eenvoudig, aldus Van Koningsbrugge. ‘De app is met name bedoeld voor mensen die veel op pad zijn en ter plekke een rapport willen maken en presenteren zonder dat ze analisten hoeven te raadplegen. Denk aan verkopers en managers. Met behulp van onze api’s kunnen er voor het ophalen van datasets verbindingen worden gelegd met een BI-, erp- of crm-systeem.’
De mobiele bi-app is opgebouwd rond tien dynamische geïntegreerde visualisaties (views), met een interactieve navigatie en analytische mogelijkheden. MK2 biedt het product aan in combinatie met Box voor het faciliteren van realtime updates. Ook traint het eindgebruikers in het toepassen ervan. Een van de klanten buiten de farmacie en zorg die inmiddels Roambi gebruikt, is lingeriewinkelketen Hunkemöller.
Visualiseren
MK2 is daarnaast reseller van Sisense, een visualisatietool uit Israël die het presenteren van bedrijfsinformatie gemakkelijk maakt. Hostingbedrijf Leaseweb is onder meer klant. Het programma combineert alle informatie uit verschillende platforms in een overzichtelijk, snel samen te stellen dashboard. Sisense slaat alle informatie uit clouddiensten en bijvoorbeeld crm-systemen op in een centrale bron, die via de app kan worden geraadpleegd.
Van Koningsbrugge: ‘Self service bi was de reden om Sisense op te nemen. Eindgebruikers willen in staat zijn zelf op een snelle manier veel data aan elkaar te koppelen en te visualiseren. Wij zochten naar een product dat niet te moeilijk is, niet te duur en niet meer in de kinderschoenen staat, zoals Power-BI van Microsoft. Wij stuitten op Sisense, een volwassen pakket dat geïntegreerd kan worden in bestaande webapplicaties. Het is een frontend-oplossing waarbij een eindgebruiker zelf filters in zijn dashboard kan zetten. Hij heeft geen programmeur nodig om bijvoorbeeld look-ups op te bouwen om databasetabellen te doorzoeken.’
De kracht van een goede bi-oplossing zit ’m er in dat je kunt ‘spelen’ met je data en snel antwoorden kunt geven op vragen die je krijgt, benadrukt de directeur van MK2 Software. ‘De uitdaging voor de komende tijd wordt om met big data te kunnen spelen. Daar zullen wij ons de komende tijd ook veel mee bezig gaan houden.’
Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 5, mei 2016.
Regelgeving
MK2 Software biedt voor zijn farmaklanten ook een module voor het bijhouden van registratiedossiers, inclusief het beheer van variaties. Dit Regulatory Affairs-systeem bevat een administratiesysteem waarin diverse soorten registraties worden ondersteund op nationaal en Europees niveau, maar ook medische hulpmiddelen en warenwetproducten die met regelgeving te maken hebben.
Pareltjes
In deze rubriek worden bedrijven geportretteerd die een opvallende rol hebben gespeeld of nog spelen in de Nederlandse ict-wereld.