Ze zeggen wel eens dat de jeugd de toekomst heeft. Een toekomst waarin, zoals we die nu kunnen overzien, cloud een belangrijke plek inneemt. Als student is het dus nuttig dat je een goed beeld hebt van wat cloud voor jou kan betekenen. Dit is de reden waarom IT Talent College op woensdagavond 18 mei 2016 een thema avond rond dit thema georganiseerd had. Met een opkomst van ongeveer honderd studenten duidelijk een thema dat aanspreekt.
Op uitnodiging van computable was ik erg geïnteresseerd in het beeld wat de huidige student bij cloud heeft en waar zij hun kansen zien. Drie experts van VMware, Bitsensor en Amazon waren uitgenodigd om hun visie op cloud te delen. VMware en Amazon kennen we natuurlijk. Het zijn gevestigde bedrijven die hun sporen in de cloud allang verdiend hebben. Hun verhalen waren erg in lijn met wat je zou verwachten. Ze beschreven hoe ze organisaties helpen bij het leveren van (cloud) infrastructuur en diensten om it in staat te stellen sneller oplossingen te bieden aan de business. Virtualisatie, mobile apps, schaalbaarheid, IaaS, Paas, microservices en digitale transformatie zijn hierbij de kernwoorden.
Wat mij veel meer aansprak was het verhaal van Bitsensor. Hoewel innovatief was het echter niet zozeer de oplossing die ze bieden. Deze komt er kortgezegd op neer dat ze via big data correlatie en door efficiënte detectie methodes in software in te bouwen je kunnen beschermen tegen kwaadwillige gebruikers.
Schoolvoorbeeld
Het verhaal van Bitsensor is een schoolvoorbeeld van een transitie die momenteel gaande is. Cloudcomputing geeft een ieder toegang tot onbeperkte rekenkracht. Je hebt letterlijk alleen een internet browser nodig. Kosten zijn ook geen issue meer. De leveranciers van de cloud-systemen voeren een verhitte strijd om ontwikkelaars aan hun platform te binden. De diensten zijn hierdoor niet alleen onbeperkt maar ook nog spotgoedkoop of zelf gratis. Je begint kleinschalig en betaalt je cloud leveranciers pas als je succesvol bent en je eerste omzet via je klanten binnenkrijgt. In combinatie met een briljant idee kun je zo, bijna oneerlijk, concurreren met traditionele bedrijven die nooit deze luxe gekend hebben toen ze hun it-landschappen vorm gaven.
Bestaande organisaties zijn veel meer geneigd om te denken vanuit de beperkingen die de inrichting van een it-infrastructuur met zich meebrengt. De huidige studenten zijn niet beperkt door deze gedachte. Ze hebben een zeer uitgebreide keuze aan oneindig schaalbare ontwikkelplatformen. Platformen waar je vaak niet eens uitgebreide programmeer ervaring voor nodig hebt. Platformen die nagenoeg gratis vele terabytes aan data voor je analyseren.
Deze laagdrempeligheid zorgt ervoor dat de bedrijven die zij oprichten in de kern veelal softwarebedrijf zijn die er nog een dienst naast leveren. Dit kan bijvoorbeeld retail, dienstverlening, vervoer, zorg, financiën of logistiek zijn. Een manier van werken die voor de huidige studenten vanzelfsprekend is maar voor traditionele it een immense cultuur verandering is.
Mijn conclusie na deze avond was dan ook dat studenten heel goed weten wat cloud voor hen kan betekenen. Ze zijn ermee opgegroeid en weten niet beter. Het zit in hun dna. In die gedachte hadden de studenten wellicht beter een college kunnen geven aan het bedrijfsleven over wat cloud voor hen kan betekenen.
Die oneerlijke concurrentie waarover de auteur het heeft gaat even voorbij aan het spel dat gespeeld wordt door de ‘grote jongens’ waardoor een briljant idee in de cloud zetten niet zo’n goed idee is. De ‘Protecting American Talent and Entrepreneurship Act’ (PATENT) is weliswaar bedoeld om uitvinders te beschermen en innovatie te bevorderen maar lijkt nog niet erg effectief, zeker niet voor Europese entrepreneurs.