Hardlopen is populair. Op zich begrijp ik dat wel. Het is het idee dat je gezond bezig bent en dat je jong blijft. Eigenlijk ben je een beetje op de vlucht voor je eigen leeftijd en gewicht. Soms zie je ook overduidelijk dat sommige lopers door beide worden ingehaald. Dus dat hardlopen begrijp ik wel. Wat ik echter niet begrijp is dat er mannen zijn die hardlopen in een legging. Nu weet ik ook wel dat ze je bij de Perrysport hebben verteld dat het gewoon een strakke sportbroek is maar ze zijn niet voor niets failliet.
Van de week was er grote commotie onder de hardlopers, want de meest gebruikte app onder hardlopers, Runkeeper, schijnt gps-data door te sturen naar derde partijen, zelfs als de telefoon niet in gebruik is. Voor de derde partijen kan deze informatie zeer zinvol zijn. Zo zou je verzekering bijvoorbeeld kunnen zien in hoeveel minuten jij de vijf kilometer loopt, ook die keren dat je jouw resultaten niet trots deelt op Facebook.
Maar daarnaast registreert de mobiel ook dat je drie keer per week de snackbar binnenloopt. Dit laatste wil je natuurlijk niet delen. We willen namelijk alleen onze leuke ‘ik’ delen op social media. Facebook is wat dat betreft net een halve aflevering van Jambers. ‘Overdag is zij de gelukkige huismoeder die parttime werkt en daarnaast nog eens allemaal leuke activiteiten met haar voorbeeldige kinderen doet, ’s avonds doet zij dingen ……. die ze liever niet deelt.’
Afvangen
Nu zou je dit natuurlijk kunnen afvangen door het andere partijen te verbieden om dingen van jou te delen waar jij geen toestemming voor hebt gegeven. Maar natuurlijk heb je allang toestemming gegeven. Bij één van de vele updates zijn ook de algemene voorwaarden aangepast en op pagina 126 hoofdstuk 13 paragraaf 3b. sectie 4 staat duidelijk dat je van nu af aan al je privacy opgeeft.
Besef daarom goed, voordat je van apps gebruik maakt die jouw gegevens met anderen delen, dat privacy iets waard is. Het is niet voor niets dat ze daar op de wallen geld voor vragen.
Als je de voorwaarden niet goed leest dan neemt elke app wel een loopje met je privacy.
In iOS (dus op een iPhone) kun je per app restricties opleggen. Zo mag bij mij de Kaarten app bijvoorbeeld wel mijn huidige locatie opvragen, maar hebben Nu.nl, Shazam en WhatsApp die autorisatie niet gekregen van mij. Zo kan ik bv ook individuele apps de toegang weigeren tot de contacten, de camera of de microfoon.
Soortgelijke instellingen zijn met Android vanaf versie 6 ook mogelijk.
Zorg er dus voor dat je je instellingen goed hebt staan, geef apps niet meer rechten dan ze nodig hebben om te functioneren!