Is innovatie op het gebied van enterprise resource planning dood? Een it-manager die stug vasthoudt aan erp op basis van een traditionele, relationele database on-premise, zou deze vraag met ‘ja’ kunnen beantwoorden. Collega’s die de blik naar voren hebben gericht, weten echter dat de innovatiemogelijkheden grenzeloos zijn als zij gebruikmaken van een in-memorydatabase die zowel in de cloud als on-premise werkt.
Brian Sommer van het technologische adviesbureau TechVentive was in een recente blogpost duidelijk over wat hij noemt het ‘oude erp’: ‘dead, gone, kaput, irrelevant’. Sommer maakte daarbij de vergelijking met de Noorse blauwe papegaai uit een bekende Monthy Pyton-sketch die dood in zijn kooitje ligt. “Het arme ding komt echt niet meer tot leven door te praten of er aan te sleutelen.”
Gartner kondigde de dood al in 2014 aan, al deed het marktonderzoeksbureau dit in iets bedektere termen door te stellen dat de ‘highly customized’ erp-implementaties in 2016 ‘legacy’ zijn. Volgens Gartner worden de grote erp-implementaties gekenmerkt door overmatig maatwerk waardoor de flexibiliteit ontbreekt. ‘Een systeem dat niet flexibel genoeg is om aan een veranderende vraag vanuit de business te voldoen, werkt als een anker en niet als een zeil waarmee de business vooruit komt.’
Andere veelgehoorde argumenten voor de dood van rdbms-gebaseerde erp-systemen zijn:
- De focus op fysieke assets, terwijl data voor ‘digital enterprises’ steeds belangrijker worden.
- De beperkte mogelijkheden voor predictive analytics.
- De hoge total cost of ownership, onder andere veroorzaakt door de complexiteit van de systemen en de hoge onderhoudskosten.
- Het onvermogen om nieuwe functionaliteit die beschikbaar komt te ondersteunen.
Vereiste 1: in-memorydatabases
Om snel beslissingen te kunnen nemen en te reageren op een veranderende vraag vanuit de business, is een erp-migratie nodig naar een wat Gartner in 2014 omschreef als een ‘postmodern erp-systeem’. Een eerste component van zo’n ‘postmodern erp-systeem’ is een in-memorydatabase in plaats van een rdbms.
Een migratie naar een dergelijke database heeft meerdere voordelen:
- Een in-memorydatabase kan grote volumes aan data in realtime verwerken waardoor analyses van de data per direct mogelijk zijn. Ook de operationele rapportages voor live inzichten kunnen direct worden geleverd.
- Met een in-memorydatabase kunnen organisaties direct gebruik maken van de nieuwste innovaties. De leveranciers van erp-systemen richten hun r&d immers vooral op in-memorydatabases en stellen nieuwe functionaliteit pas later beschikbaar voor andere databases. Omgekeerd heeft nieuwe functionaliteit vaak ook de snelheid nodig van een in-memorydatabase.
Vereiste 2: cloud-geïntegreerd
Het tweede ingrediënt voor een postmodern erp-systeem is cloud. Een in-memorydatabase zal bovenstaande voordelen voor een groot deel ook on-premise leveren, maar zeker als het gaat om innovatie voegt de cloud een extra dimensie toe.
De voordelen van cloud zijn onder andere dat:
- Upgrades en updates direct beschikbaar zijn waardoor innovaties meteen voelbaar zijn.
- Met een erp-implementatie snel van start kan worden gegaan omdat de aanschaf en installatie van hardware niet nodig is en er meer mogelijkheden zijn om klein te beginnen.
- Er geen kapitaalinvesteringen nodig zijn (geen CapEx).
- Integratie van cloud en on-premise stelt u instaat om uw it effectiever in te richten.
Wind in de zeilen
Een organisaties met een nog niet afgeschreven ‘legacy’ erp-systeem staat wellicht terughoudend tegenover een volledige overstap naar in-memory. Maar dankzij de cloud kunnen ook zij met weinig risico’s de eerste stappen richting deze nieuwe technologie zetten. Een in-memorysysteem uit de cloud vereist immers geen grote investeringen vooraf en maakt experimenteren laagdrempelig. Op die manier voorkomt een organisatie dat ze (te) ver achterop de concurrentie raakt. Eigenlijk is er dus geen excuus om niet met in-memory aan de slag te gaan, wil je nu en in de toekomst de wind in de zeilen hebben.