Het internet heeft alle aspecten in ons leven veranderd, inclusief hoe en waar we werken. Nog niet zo lang geleden was de telefoon het enige apparaat op kantoor en samenwerken gebeurde alleen als medewerkers elkaar face-to-face zagen in een vergaderzaal.
Vandaag de dag werken we met apparaten en tools waar we tien of twintig jaar geleden nog niet eens van hadden durven dromen: smartphones, tablets, digitale borden, web conferenties, online documenten delen en social media helpen ons nu om te communiceren, samen te werken en te delen. Ieder jaar zien we de technologie veranderen en verbeteren. Over een aantal jaar zullen robots waarschijnlijk zelfs op de werkvloer aanwezig zijn, wat ook zal leiden tot een andere manier van werken. Zal dit de toekomst zijn?
Prettiger werken
Toch bestaat de werkplek van de toekomst en die van nu niet alleen uit technologische apparaten om efficiënter te werken. Het gaat er ook om hoe mensen zich voelen op hun werk en hoe zij prettiger kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan een hardwerkende vader die de voetbalwedstrijd van zijn zoontje wil bijwonen en dankzij technologie nu een order kan verwerken op het voetbalveld. Of een zakenvrouw die tijdens de vakantie nog snel die laatste rapportage kan wegwerken. Uit verschillende onderzoeken van onder andere TNO en Arbo blijkt bovendien dat een goed georganiseerde werkplek leidt tot blije werknemers die meestal meer productief zijn en minder vaak last hebben van ziektes.
Werkgevers kunnen hiervan profiteren door hun werknemers meer flexibiliteit te bieden in waar en wanneer ze willen werken en door hen de juiste tools te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door een open werkplek te creëren en de vele apparaten waar we tegenwoordig mee werken aan elkaar te koppelen en te zorgen dat op alle apparaten dezelfde informatie op dezelfde manier beschikbaar is. Deze kleine veranderingen zullen een enorme impact hebben op hoe mensen werken, leven en leren. Dit maakt het mogelijk dat mensen kunnen samenwerken op een virtuele werkplek met collega´s overal ter wereld.
Meer vrijheid
Kortom, om al deze fysieke, virtuele en mobiele werkplekken vorm te geven zullen bedrijven meer moeten doen om de eindgebruiker centraal te zetten en processen te automatiseren en optimaliseren. Bedrijven kunnen hiervan profiteren door hun werknemers meer vrijheid te geven en ze te voorzien van een goede werkplek met de juiste tools.
Het is leuk dat het kan, maar als je als vader bij de voetbalwedstrijd nog een order weg gaat zitten werken, waarom ga je dan überhaupt mee naar die wedstrijd. Je gaat voor je zoontje, niet om elders door te kunnen werken.
Hetzelfde voor dingen doen tijdens je vakantie. Een vakantie is mijns inziens (ik ben hierin misschien wat conservatief) om even niets aan je werk te doen.
De vrijheid en mogelijkheden om overal te kunnen werken is absoluut een stap vooruit. Thuis werken als de CV monteur langskomt, op lokatie bij de klant nog even doorwerken zodat je de file kunt mijden etc is ideaal.
Maar laten we wel de vrije tijd van de medewerkers respecteren en niet verwachten dat men te pas en te onpas beschikbaar is voor de werkgever.
Beste Pa Va Ke,
Daar ben ik het helemaal mee eens! Zaken mogen je privéleven zeker niet overnemen, maar ik probeer in mijn blog voornamelijk het belang en de voordelen van een prettige werkplek te benadrukken. Veel werknemers zijn genoodzaakt om vrij te nemen van werk om bepaalde activiteiten van hun kinderen bij te kunnen wonen. Nieuwe technologieën vergemakkelijken werkprocessen en maken het voor werknemers mogelijk om flexibel te zijn in het combineren van werk en privé. Zij hoeven hun kind dan niet meer teleur te stellen, maar kunnen eenvoudigweg een dringende zaak naast het voetbalveld afhandelen en zo nog meer tijd creëren om in het leven van hun kinderen aanwezig te zijn. Naar mijn mening zorgt een slimmer ingerichte werkplek voor een beter leven, waarin werknemers zelf de voor hen perfecte werk-privébalans kunnen definiëren.
Groet, Anne-Jan van der Vlugt, Matrix42
Het is mooi dat je overal en altijd kunt werken, het wordt een probleem als je werkgever van jou verwacht dat je ook overal en altijd gaat werken!
Anne-Jan,
De genoemde sociale verplichtingen is een punt, eerder hebben we geld ingeleverd voor meer vrije tijd maar lijken we nu beide tekort te komen doordat werkgevers hiermee vooral de arbeidsproductiviteit en -flexibiliteit hebben vergroot. Misschien mis ik iets in je verhaal maar verschillende rapporten van CPB/CBS constateren dat er sprake is van hogere arbeidsproductiviteit tegen een lagere beloning, de sociaal-economische onderbouwing is niet erg sterk als ‘blij’ uiteindelijk een erg subjectief karakter heeft.
Of zoals Johan Cruijff het ooit zei: ‘Technique is not being able to juggle a ball 1000 times. Anyone can do that by practicing. Then you can work in the circus. Technique is passing the ball with one touch, with the right speed, at the right foot of your team mate.’
Het gaat nog veel verder dan dat.
Als je in een restaurant zit en je ziet een stelletje beiden de hele tijd met een smartphone in de hand in hun eigen universum dan is het vrij duidelijk dat de digitalisering veel te ver is doorgeschoten.
De werkgever kan de juiste tools aanreiken om zo efficiënter te kunnen werken maar daar hoort ook een dosis gezond verstand bij om hier zo optimaal mogelijk mee om te gaan in niet alleen professionele sfeer maar dus ook de privé sfeer.
Beste lezers,
Bedankt voor jullie input en interessante reacties. Natuurlijk is de balans om werk en privé gescheiden te houden erg belangrijk en een dosis gezond verstand van de individu helpt hierbij.
Wat ik echter in mijn blog wilde aangeven is dat met de huidige technologieën het mogelijk moet zijn om de werknemer meer flexibiliteit te geven, met name om de juiste balans tussen werk en privé te vinden. Het doel is natuurlijk niet om hierdoor meer werk(zaamheden) te creëren, maar eerder een flexibelere inrichting tussen de dagelijkse werkzaamheden en prive leven voor een individu mogelijk te maken. Hierdoor hoeven we de belangrijke momenten binnen de privesfeer niet altijd te missen.