In april organiseerden we met het Digital Gateway-team een handelsdelegatie naar Londen. Ter promotie van de Nederlandse digitale sector en om bedrijven te helpen daar kennis op te doen over mogelijkheden in Groot-Brittannië. En natuurlijk ook te kijken wat een Brexit voor kansen biedt.
De afvaardiging bestond uit inspirerende ondernemers uit de datacenterbranche en uit de app- en SaaS-sector. Groot-Brittannië heeft, net als Nederland, een sterk ontwikkelde digitale sector die groeit en het land transformeert. Men ziet enorme positieve effecten op de rest van de economie, ondersteunt dit actief en zet vol in op deze nieuwe werkelijkheid.
Zoals David Cameron, de premier van Groot-Brittannië het zegt: ‘Deze regering staat vierkant achter de digitale transformatie van het land door nieuwe technologieën te ondersteunen, te investeren in digitale infrastructuur, het ondersteunen van organisaties, het verwijderen obstakels voor innovatie en het actief helpen verbeteren van de digitale vaardigheden die een moderne beroepsbevolking nodig heeft. Om daardoor de Britse economie opnieuw te definiëren en te moderniseren.’
Dat de premier van onze buren aan de overkant van de Noordzee dit zegt is geen toeval. Digitale dienstverlening wordt steeds belangrijker voor de economische toekomst van Groot-Brittannië, Nederland en de EU.
De digitale sector wordt gedragen door de datacenters waarin alles huist. Dit is de basis voor zowel de regionale als de nationale en internationale economie. Qua digitale infrastructuur is Nederland uitgegroeid tot een speler van formaat, maar moet het nog doen zonder de ondersteuning die hierbij hoort.
We moeten met z’n allen hard aan de weg timmeren om Nederland als digitale mainport van Europa neer te zetten. De Tweede Kamer erkende in oktober 2015 dat de digitale mainportfunctie de derde mainport is. Internationale spelers rollen hun diensten uit vanuit deze landelijke mainport. We hebben hiermee als Nederland goud in handen en vormen het digitale fundament voor de Europese economie.
It móét werken want anders ligt alle bedrijvigheid stil. Beschikbaarheid van it-voorzieningen is dus een kritieke voorwaarde voor het functioneren van de Nederlandse economie. Toch blijkt dat beslissers in het bedrijfsleven en bij overheden nog onvoldoende hierover nadenken. Terwijl er altijd een datacenter in de buurt is die dit kan bieden.
Ook leveren datacenters een belangrijke bijdrage aan de besparing op energie. Datacenters zijn veel energie-efficiënter dan de it die on premise is ondergebracht. Organisaties hebben simpelweg niet de schaalgrootte en middelen om significante energiebesparingen te realiseren. Het it-energieverbruik is zelfs met een groeien aantal datacenters de afgelopen jaren netto hetzelfde gebleven.
Lokale en regionale overheden doen er dus goed aan hun it uit te besteden en zo zelf bij te dragen aan de door hen gewenste energiebesparingen. Datacenters zijn dus fundamenteel voor de groei en verduurzaming van de Nederlandse economie. Alle stakeholders, waaronder het bedrijfsleven en de overheid, moeten hiervan doordrongen zijn. De groei van de digitale economie start met een goede basis. Door die te ondersteunen en promoten groeit onze Nederlandse digitale economie. Andere landen om ons heen zetten daar vol op in. Nederland moet nu niet achterblijven: er hangt te veel van af.
Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 5, mei 2016
Computable-seminar ‘Data Driven Future’
Wilt u het Computable-seminar ‘Data Driven Future’, dat op 19 mei plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht, bijwonen? Kijk voor het aanvragen van tickets op ComputableSeminars.nl. Na controle van de gegevens ontvangt de persoon via mail een ticket als gratis toegangsbewijs. Een ticket aanvragen is mogelijk tot en met 18 mei 2016.
Personen die niet vallen onder de doelgroep van cio’s, ict-managers en senior specialisten van de grotere publieke en zakelijke organisaties en dienstverleners die betrokken zijn bij het ict-inkooptraject, kunnen ook bij het seminar aanwezig zijn. Via www.computableseminars.nl kunnen ook tickets worden gekocht.