Het Uptime Institute wil in gesprek met Switch Datacenters. Deze Amsterdamse datacenterexploitant claimt een upgrade naar Tier IV te hebben behaald. Volgens het Amerikaanse advies- en auditbedrijf, dat de Tier-certificaties voor datacenters toekent, heeft Switch geen officieel traject afgelegd en is de claim een voorbeeld van oneigenlijk gebruik van de Tier-certificering. Switch stelt dat zo’n officieel traject veel te duur is voor lokaal opererende partijen als de zijne.
Het Uptime Institute staat in de datacenterwereld bekend om zijn Tier-classificatiesysteem dat de mate van redundantie van een datacenter aangeeft. Er zijn vier niveaus (al is Tier I een theoretisch basisniveau dat nooit is toegekend aan een datacenter). Hoe hoger de classificatie, hoe beter continuïteit en beschikbaarheid. Het datacenter van KPN in Eindhoven heeft als eerste, en tot nu toe enige, Nederlandse datacenter een Tier IV-stempel gehaald.
Toch stuurde Switch Datacenters eind maart een persbericht uit dat het een upgrade naar Tier IV had gerealiseerd middels onder meer het implementeren van indirect adiabatische koeling in zijn datacenters in Amsterdam Zuidoost (Switch AMS1) en Woerden (Switch WRD1).
‘De strengere infrastructurele eisen van met name internationaal opererende cloudserviceproviders, hebben ons ertoe bewogen om verder te investeren in innovatieve technologieën en de upgrade naar Tier IV te maken,’ stelde Gregor Snip, oprichter/directeur van Switch Datacenters. ‘Recent hebben wij twintig nieuwe cloudproviders toegevoegd aan ons klantenportfolio, overwegend internetserviceproviders die een Europese hub in Amsterdam wilden onderbrengen. Deze bedrijven willen hun cloudklanten een gewaarborgde 100 procent uptime garantie bieden.’
Prijskaartje
Philip Collerton, algemeen directeur Uptime Institute Emea, zegt van niets te weten. ‘Dat bedrijf is bij ons niet bekend. Als een datacenter niet op onze lijst op de website staat, dan is het niet door het Uptime Institute beoordeeld. Er zijn helaas genoeg bedrijven die ten onrechte een Tier-certificaat claimen. Zodra we dat merken, maken we er werk van.’ Hij meldt dat het Uptime Institute in gesprek gaat met Switch.
Directeur Snip zegt in een reactie dat aan een traject van Uptime Institute echter een prijskaartje hangt van een paar honderdduizend euro door allerlei randzaken die volgens hem niet nodig zijn of al geregeld zijn met aannemers. Switch heeft daarom een alternatief gevonden door een upgrade te laten uitvoeren ‘conform de Tier IV-specificaties’. Hiervoor is gebruikgemaakt van door Uptime Institute geaccrediteerde engineers en ontwerpspecialisten van partner Schneider Electric. Daarnaast is het onofficiële Tier IV-auditrapport getoetst aan een aantal andere belangrijke principes die gesteld zijn in onder andere de TIA 942 standaard (de tegenhanger van Uptime Institute).
Snip: ‘Het was voor aanvang van het project dan ook een bewuste keuze om dit traject niet te laten doen door de Uptime Institute zelf, gezien dit uiteindelijk een prijsverhogend effect zal hebben voor klanten. Veel toonaangevende datacenters doen deze certificering bewust niet maar nemen wel de eisen in acht tijdens het ontwerptraject.’
Mythes
Volgens Collerton is de weg die Switch heeft bewandeld een bewijs voor de onbekendheid die er in veel landen bestaat over wat het Tier-concept van het Uptime Institute exact inhoudt. Hij merkt zelfs dat sommige datacenterdienstverleners zich meer expert voelen op het Tier-vlak dan het Uptime Institute zelf. ‘Er gaan verhalen rond dat wij eisen stellen over een dubbel uitgevoerde stroomvoorziening bij een Tier IV-norm, of dat datacenters over een verhoogde vloer moeten beschikken om voor een certificering in aanmerking te komen. Dat zijn allemaal mythes.’
Ook met Snips opmerking dat een officieel certificeringstraject te duur zou zijn, is hij het niet eens. ‘Waarom wel miljoenen steken in de inrichting van een datacenter en dan geen geld over hebben voor een officieel keurmerk. Ik denk dat de kosten hiervoor op zo’n balans niet eens zouden opvallen.’
Hij benadrukt dat niet-officiële Uptime-trajecten en afgeleide certificeringen als Tier III+ en Tier 3.5 geen valide concepten zijn. ‘Wij hanteren ze niet. Overigens verwacht ik dat, nu KPN het Tier IV-oormerk heeft, er meer Nederlandse bedrijven bij ons aankloppen voor het aanvragen van een echte Tier-certificering.’.
Lees ook het achtergrondverhaal: Tier IV is in Nederland geen sprookje meer
Computable-seminar ‘Data Driven Future’
Wilt u het Computable-seminar ‘Data Driven Future’, dat op 19 mei plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht, bijwonen? Kijk voor het aanvragen van tickets op ComputableSeminars.nl. Na controle van de gegevens ontvangt de persoon binnen maximaal drie werkdagen een ticket als gratis toegangsbewijs. Een ticket aanvragen is mogelijk tot en met 18 mei 2016.
Personen die niet vallen onder de doelgroep van cio’s, ict-managers en senior specialisten van de grotere publieke en zakelijke organisaties en dienstverleners die betrokken zijn bij het ict-inkooptraject, kunnen ook bij het seminar aanwezig zijn. Via www.computableseminars.nl kunnen ook tickets worden gekocht.