IBM adviseert de gemeente Amsterdam over de inzet van data-analyse. In een rapport dat is overhandigd aan burgermeester Van der Laan staat een aantal aanbevelingen waarmee de gemeente het dagelijks bestuur kan verbeteren en beter inzicht kan krijgen op vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Het rapport is onderdeel van IBM's Smarter Cities Challenge. De multinational adviseert wereldwijd verschillende stads- en regiobesturen over het verbeteren van de dienstverlening met behulp van ict.
Een team van vijf experts heeft een aantal aanbevelingen gedaan waardoor de gemeente zijn open-data beter kan benutten. De experts hebben drie weken lang de stand van zaken in Amsterdam in kaart gebracht. Het team voerde ruim vijftig interviews uit met een groot aantal betrokkenen uit de publieke en private sector. Op basis van de verzamelde informatie en data heeft het team vier aanbevelingen opgesteld: datagestuurd management en bestuur, dynamische leeromgeving, ondernemend talent en samenwerking met andere steden.
De Smarter Cities Challenge is een wereldwijd initiatief van IBM waarbij een stad of regio een dossier kan indienen om beroep te doen op de expertise van IBM om problemen in tal van domeinen aan te pakken. Onderwerpen variëren van de arbeidsmarkt, gezondheid, financiën, publieke veiligheid, voeding en mobiliteit, tot huisvesting, sociale dienstverlening, energie, onderwijs en duurzaamheid.
Aan het programma nemen wereldwijd zevenhonderd IBM-experts deel. Zij zijn naar verschillende steden en regio’s gestuurd, waar ze zonder financiële vergoeding en met het doel om de publieke zaak te dienen, besturen adviseren over de dienstverlening naar hun inwoners.
IBM’s adviezen
1. Opzetten van een datagestuurd management- en bestuurskader voor het monitoren en het verbeteren van het Amsterdamse startup ecosysteem: om weloverwogen beslissingen te nemen over nieuwe en reeds lopende initiatieven moet er een dashboard met kpi’s beschikbaar worden gesteld.
2. Creëer een dynamische leeromgeving: waarin medewerkers in staat gesteld worden om de vaardigheden bij te spijkeren die toegerust zijn op de veranderende marktomstandigheden,
3. Versterken van ondernemend talent: creëer een zakelijke omgeving waarin falen geoorloofd is en het nemen van risico’s gestimuleerd wordt.
4. Vaststelling van een strategie voor samenwerking met andere steden: maak van Amsterdam hét Europese lanceerplatform voor startups, en probeer hierin samen te werken met andere Nederlandse steden.