Bij discussies over cloud computing kun je bijna niet meer om Amazon Web Services heen. De technologie die dit ondersteunt heet Simple Storage Service (S3). Deze uiterst schaalbare en kostenefficiënte oplossing voor cloud-opslag is speciaal ontwikkeld voor het opvangen van de toevloed aan data die wereldwijd door organisaties wordt gegenereerd. De AWS-cloud bezit twee keer zoveel marktaandeel als zijn meest dichtbij zijnde concurrenten bij elkaar
Door de grootte van het AWS-ecosysteem is S3 is in feite de standaardoplossing geworden voor opslag in de cloud. Bijna elke applicatie ondersteunt S3. De meeste leveranciers van storage-oplossingen zeggen ondersteuning te bieden voor S3 of daaraan te werken.
De opkomst van S3, dat Amazon ‘kostenefficiënte object storage’ noemt, draagt ook bij aan een brede inzet van object storage buiten AWS. Naast Amazon maken enkele van de grootste namen van dit moment gebruik van deze opslagtechniek, zoals Facebook, Netflix, Dropbox en Twitter. Object storage wordt daarnaast door bedrijven ingezet ter ondersteuning van toepassingen die gepaard gaan met de opslag van enorme hoeveelheden ongestructureerde gegevens, zoals de opslag van mediacontent, back-up- en archiveringsprocedures, gegevensanalyse, private clouds en bestandsuitwisseling.
Met S3, wat de standaard wordt voor object storage, net als NFS en CIFS de standaard is geworden voor file storage en iSCI en Fiber Channe voor blokstorage, moeten bedrijven controleren of hun storage-leverancier op dit gebied over de juiste kennis en technologie beschikt.
Compatibiliteit is alles
Voor organisaties die een hybride cloud willen implementeren en/of gegevens willen overdragen tussen AWS S3 en een private cloud, is het van cruciaal belang om te weten welke mate van S3-compatibiliteit het storage-platform van hun leverancier in werkelijkheid biedt. Nu S3 in rap tempo uitgroeit tot de norm voor object storage, kan het juiste opslagplatform voor een hybride of private cloud bedrijven geld besparen en het implementatietraject met maanden verkorten. Compatibiliteit is dus van levensbelang.
Bedrijven en developers die applicaties ontwikkelen op basis van de api van Amazon S3 zijn voor een optimaal functioneren van hun producten sterk afhankelijk van de mate van compatibiliteit met S3. Er is echter geen enkele partij die standaarden op dit gebied afdwingt. Hierdoor kan het kiezen van het juiste storage-platform een veel lastiger opgave zijn dan op het eerste gezicht zou kunnen lijken.
De api van S3 biedt ondersteuning voor in totaal 51 gegevensbewerkingen (waarvan negen simpel, achttien tamelijk complex en 24 geavanceerd). De compatibiliteit van een storage-platform is afhankelijk van zijn vermogen om deze bewerkingen uit te voeren. Zo kan een leverancier in de praktijk beweren dat zijn storage-platform compatibel is met S3, terwijl het slechts ondersteuning biedt voor de negen simpele bewerkingen. Met andere woorden: een uiterst basaal niveau van gegevensmanipulatie via de api van S3. En de meeste platforms die een redelijke mate van compatibiliteit bieden, zijn nog altijd niet in staat om alle achttien tamelijk complexe bewerkingen uit te voeren.
Vanzelfsprekend hebben de meeste storage-platforms er moeite mee om alle 51 bewerkingen van de api te ondersteunen, of zijn daar simpelweg niet toe in staat. Dit zou een punt van zorg moeten zijn voor organisaties en developers die er zeker van willen zijn dat hun applicaties compatibel met S3 zijn en probleemloos functioneren in combinatie met hun private cloud op locatie of hybride cloud. Het is daarom zaak om te kiezen voor een storage-platform dat geavanceerde compatibiliteit met de api van S3 biedt. Dit is de enige manier om te waarborgen dat de gehanteerde strategie en de applicaties die zij ontwikkelen toekomstbestendig zijn. Als organisaties echter kiezen voor een platform dat slechts een beperkte mate van compatibiliteit met S3 biedt, bestaat de kans dat zij tot de slotsom komen dat hun ict-opslag geen ondersteuning biedt voor de bewerkingsinstructies die nodig zijn voor hun toekomstige applicaties.
Sds in private en hybride clouds
De platforms die naar alle waarschijnlijkheid het meest geschikt zijn voor private en hybride clouds zijn software defined storage (sds)-oplossingen. Sds koppelt logische storage services en functionaliteit los van de onderliggende storage-hardware. Deze uiterst schaalbare en veerkrachtige techniek maakt high availability mogelijk en dringt de complexiteit terug dankzij de mogelijkheid om met één applicatie dataservices binnen diverse hardwareplatforms voor gegevensopslag uit te voeren. Sds biedt organisaties de mogelijkheid om gebruik te maken van goedkope hardware in plaats van peperdure apparatuur. Dit maakt een einde aan gebondenheid aan een specifieke leverancier en de kosten die gepaard gaan met ingrijpende opwaarderingen.
Sds stelt organisaties op deze manier in staat om de ervaring van AWS S3 te repliceren in hun datacenters en private en hybride clouds. Dit maakt het nog interessanter voor hen om op zoek te gaan naar een op sds gebaseerd storage-platform dat werkelijk compatibel is met S3.
Het antwoord op de vraag ‘wel of geen S3’ luidt dus… allebei!