Afvalverwerker Suez (voorheen Sita) is een proef gestart waarbij de energiezuinige LoRa-technologie wordt ingezet om de afvalcontainers van het onderdeel Suez Secure te volgen. De eerste resultaten geven aanleiding om samen met KPN een bredere inzet van het netwerk te onderzoeken.
LoRa (Long Range) van KPN is een nieuw netwerk voor internet of things (IoT)-toepassingen en een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Het netwerk maakt het mogelijk om miljoenen apparaten, die weinig data gebruiken, op grote afstand te verbinden met het internet met een zeer laag energieverbruik, aldus KPN. De ict- en telecomaanbieder wil komende maand een landelijk dekkend LoRa-netwerk opleveren.
Afvalverwerker Suez laat nu onderzoeken of het interessant is specifieke afvalstromen te volgen via dit netwerk. Het bedrijf denkt dan met name aan de inzameling en vernietiging van vertrouwelijke of gevaarlijke producten. Het onderdeel Suez Secure (voorheen Sita Secure) is hiervoor verantwoordelijk.
De inzameling en verwerking van gevaarlijk of vertrouwelijk afval op de voet volgen: het zou voor vele bedrijven en overheidsinstanties een geruststellende gedachte zijn, zegt Suez. Zulke vertrouwelijke of gevaarlijke afvalstromen zijn afkomstig van importeurs, fabrikanten of geüniformeerde diensten. Zij kiezen voor de diensten van Suez Secure wanneer producten bijvoorbeeld zijn afgekeurd en absoluut niet op de markt mogen komen.
Pilot
In de proef met KPN worden de afvalcontainers voorzien van een sensor die in verbinding staat met het LoRa-netwerk. Deze sensor, uitgerust met een batterij, kan via dit netwerk informatie verzenden in de vorm van data en commando’s ontvangen. Bij het verzenden en ontvangen van deze data gebruikt de sensor energie. De hoeveelheid data die het gebruikt om informatie te geven over de container is echter klein, waardoor de sensors met een laag energieverbruik en op grote afstand verbonden worden met het netwerk.
Bovendien gaat de sensor na het versturen van data over op een energiezuinige standby-modus. Hierdoor kan de sensor lang mee, tot wel tien jaar op twee penlite batterijen. De signalen van het LoRa-netwerk functioneren daarnaast op zeer lage frequenties, met als voordeel dat de sensors ook bereikt kunnen worden op moeilijk doordringbare plekken. Dit maakt het mogelijk om de sensors veilig te plaatsen aan bijvoorbeeld de binnenzijde van afvalcontainers, aldus KPN.
Volgens het bedrijf zijn er eerder tests uitgevoerd met het LoRa-netwerk, maar het is de eerste keer dat dit in de afvalbranche wordt gedaan.