Ict-vakblad Computable heeft vijf ict-projecten in het midden- en kleinbedrijf genomineerd voor de Computable Awards 2016. Het gaat om de projecten van BusterRent en Gillz, Cordeo en Uniserver, Treatwell en Siteworkers, Tripticom en Decos en tot slot die van Van Benthem & Keulen advocaten & notariaat en Brandwave. De winnaar wordt tijdens een spectaculaire awardsshow op 1 november 2016 bekend gemaakt.
De vijf genomineerde projecten zijn op 8 april 2016 vastgesteld door een vakjury, waarin Bernard Vuijk, entrepreneur en interim projectmanager bij Driven4success (juryvoorzitter), Laurens van Gunst, eigenaar van MindJudo en solutions architect bij KPN Consulting, Peter Horsten, co-founder en managing director van Goyello, Jesse Thiel, sales en business development director bij Diligent en Martijn van Zoeren, chief executive officer, oprichter en eigenaar van Dutch Cloud, hadden plaats genomen. Computable ontving in deze categorie in totaal 25 voordrachten. De vijf genomineerde projecten in de categorie ICT-project van het jaar in het MKB zijn:
– BusterRent en Gillz (Nieuw online verhuursysteem) – Lees het juryrapport
– Cordeo en Uniserver (Uitbreiding dienstverlening) – Lees het juryrapport
– Treatwell en Siteworkers (Ontwikkeling website) – Lees het juryrapport
– Tripticom en Decos (Vernieuwing track en trace-systeem) – Lees het juryrapport
– Van Benthem & Keulen advocaten & notariaat en Brandwave (Transitievergoeding-app) – Lees het juryrapport
Jureringstraject
Computable is in 2015 gestart met vijf projectcategorieën voor de Computable Awards. Het gaat om ict-projecten in het onderwijs, bij de overheid, in de zorg, in het mkb en in het grootbedrijf. Voor deze categorieën is er een tussentijds juryberaad ingelast waarin tien projecten aan een vakjury gepresenteerd worden en waarin vragen moeten worden beantwoord. Vijf van deze projecten worden genomineerd voor de Computable Awards 2016.
De selectie van de tien projecten kwam tot stand door gespecialiseerde juryleden via de vier projecttypen intern infrastructuur, infrastructuur in combinatie met een cloud delivery model, ontwikkelingstrajecten en totale outsourcing twee favoriete kandidaten te laten bepalen. De overige twee projecten werden geselecteerd door een algemene jury die alle voordrachten beoordeelde.
Tijdens het juryberaad lette de jury op een aantal specifieke zaken en kon daar een maximaal aantal punten voor toekennen. Zo was het voor juryleden mogelijk om maximaal vijf punten toe te kennen voor de complexiteit van en de risico’s in het project. Maximaal drie punten konden worden gegeven voor de toegevoegde waarde voor de klant. Twee punten konden verdiend worden voor de innovatieve kracht of de originaliteit van het project. Voor de onderscheidende rol van de leverancier kon maximaal één bonuspunt worden toegekend.
Naast de vijf genomineerde ict-projecten in het mkb, vielen er ook enkele projecten af. Dit waren twee projecten van DHS bij De Smid Reparatie en Muzelinck en een project van SLTN Inter Access bij TJIP.
De Smid Reparatie en DHS (Transitie naar de cloud)
De it-infrastructuur van De Smid Reparatie, voorheen onderdeel van De Harense Smid, was aan vervanging toe. Door de investering, behorende bij het aanschaffen van nieuwe infrastructuur componenten, de keuze voor het uitbesteden van het it-beheer én het niet meer op locatie willen managen van de it-infra was de keuze voor een transitie naar de cloud relatief snel gemaakt. De Smid Reparatie selecteerde hiervoor DHS. Als cloudmakelaar hebben zij bestaande cloudapplicaties en architectuur samengebracht in één veilig en overzichtelijk te beheren platform. Het nieuwe platform fungeert nu als portal voor alle clouddiensten van De Smid Reparatie. De Smid Reparatie heeft ervoor gekozen de eigen it-afdeling op te heffen. Het dagelijkse it-beheer en onderhoud zijn nu uitbesteed bij DHS nextBeheer.
De jury waardeerde dit project vooral om zijn toegevoegde waarde. Ook op basis van complexiteit en de risico’s deden De Smid Reparatie en DHS het niet slecht. Hun project scoorde minder op basis van de originaliteit en innovatieve kracht. Ook het bonuspunt voor de onderscheidende rol van de leverancier werd niet volledig toegekend. Overall net niet genoeg om een nominatie in de wacht te slepen.
Muzelinck en DHS (Vervanging IT-infrastructuur)
Voor Muzelinck, hét centrum voor de kunsten in de gemeenten Oss, Bernheze en Cuijk, moest de it-infrastructuur vervangen en koos voor de cloud in plaats van een traditionele oplossing. De servers van Muzelinck stonden op een externe locatie bij de buren, de bibliotheek van Oss. Met het oog op de toekomst was onafhankelijkheid op ict-gebied gewenst. Dit vereenvoudigde de keuze om een transitie naar de cloud te maken. Na een aantal gesprekken koos men voor de DHS nextCloud. De medewerkers van Muzelinck kunnen nu flexibel en snel vanaf elke gewenste locatie werken. Ook opereert Muzelinck nu onafhankelijk van de bibliotheek en is de it schaalbaar en kostenefficiënt. Muzelinck heeft geen eigen it-afdeling. Het dagelijkse it-beheer en onderhoud is uitbesteed bij DHS nextBeheer.
Het project bij Muzelinck scoorde net iets minder dan het andere project waarmee DHS tot de laatste acht was doorgedrongen, die bij De Smid Reparatie. De toegevoegde waarde realiseerde nog dezelfde scores, maar op het gebied van complexiteit en risico’s deed het project het iets slechter. Ook de innovatie/originaliteit en de onderscheidende rol bleven iets achter op de uiteindelijk genomineerde projecten.
TJIP en SLTN Inter Access (Focus op core business)
Bouwer van financiële software TJIP koos SLTN Inter Access voor de flexibele inzet van servercapaciteit, het ontzorgen van onderhoud en beheer, hergebruik van bestaande ict-componenten en het ‘Microsoft-tenzij’-beleid dat inmiddels door TJIP geformuleerd was. Gekozen werd voor een hybride oplossing in eigen huis, gebaseerd op Microsoft Hyper-V, gecombineerd met de Microsoft Azure Cloud. Een proof-of-concept toonde de werking hiervan aan en gaf vorm aan de oplossing. Naast de Azure Cloud oplossing werd voor SLTN Backup as a Service gekozen. Een cloud gebaseerde back-up-oplossing dicht bij huis binnen de SLTN Inter Access Cloud-omgeving. Daarna volgde nog het vervangen van werkplekken, het verder optimaliseren van het beheer, deployment van ontwikkelstraten en gebruikersadoptie van Office 365 en Sharepoint.
Waar de projecten van DHS wat punten lieten liggen op het gebied van originaliteit en innovatieve kracht, kregen TJUIP en SLTN Inter Access wel punten van de jury. Ook werd in drie van de vijf gevallen het bonuspunt toegekend voor de onderscheidende rol van de leverancier. Op het gebied van complexiteit en toegevoegde waarde scoorde dit project vergelijkbare cijfers dan de andere afvallers.
Stemmen
Op maandag 13 juni 2016 start voor de markt het stemproces voor de Computable Awards 2016. Publieksstemming bepaalt voor 50 procent de winnaar. Ook buigen alle betrokken juryleden zich over de genomineerden per categorie, een gemiddeld oordeel dat ook voor de helft de winnaar bepaalt. Op dinsdag 1 november 2016 worden in verschillende categorieën de winnaars bekend gemaakt. De komende tijd zullen gedoseerd ook andere genomineerden bekend worden gemaakt.