De oude droom van ICT als nutsmiddel wordt realiteit. Wees niet langer bezig met details als opslagruimte, processorcapaciteit, bandbreedte en andere randvoorwaarden voor ICT-benutting. Composable Infrastructure automatiseert de diverse componenten en geeft regie op hoog niveau.
ICT-infrastructuren beleven gouden tijden die tegelijkertijd zware tijden zijn. De mogelijkheden, maar ook de complexiteit en vereisten zijn enorm toegenomen. Organisaties kunnen zich onderscheiden met goed en vooral flexibel gebruik van ICT-middelen. Bestaande systemen – legacy of juist heritage – kunnen echter een hindernis zijn. De ingebruikname van nieuwe applicaties kan namelijk stuiten op belemerringen of vertragingen doordat eerst ICT-middelen moeten worden gereserveerd en toebedeeld. Daarnaast kan capaciteitsverandering voor reeds draaiende applicaties op eenzelfde inflexibiliteit stuiten.
Software bepaalt de hardware
De trend van software-defined infrastructure doet al veel om deze pijn weg te nemen. Dankzij virtualisatie valt veel van onderliggende hardware en ook software af te schermen waardoor ICT-middelen op een hoger niveau zijn te beheren. Dit brengt niet alleen ICT-gebruik naar een hogere abstractie, het geeft ook flexibiliteit en daarmee snelheid. Na de trends van virtualisatie en converged infrastructure volgen hyperconverged en daarop voortbouwend Composable Infrastructure.
Converged IT slechtte al de muren tussen de silo’s van verschillende hardwaresystemen: voor opslag, rekenkracht (compute) en netwerkcapaciteit. Hyperconverged legt hier een software-laag overheen die definieert wat de onderliggende hardware doet. Composable Infrastructure voegt daar dan nog een automatiseringsslag en intelligente aanpak aan toe. De ICT-capaciteit van storage, compute en networking zijn daarbij als één geheel samengebracht en worden intelligent ingedeeld voor verschillende soorten van gebruik.
Alles als services
Applicatievereisten en business processen bepalen dan flexibel de ICT-inzet, die dan niet langer gebonden is aan vooraf ingestelde configuraties. Het sleutelwoord hierbij is services: beheerders hoeven zich niet langer te buigen over de individuele benodigdheden om een applicatie te draaien. Een softwaredeveloper kan de vereisten aangeven met policies en service-profielen, waarna een beheerder nog wensen en grenzen voor het beoogde gebruik kunnen toevoegen.
Daarna wordt de benodigde infrastructuur automatisch ‘gecomponeerd’. De benodigde ICT-middelen worden geselecteerd en ingezet, waarbij ook eventuele keuzes worden gemaakt of het op fysieke hardware, in virtuele omgevingen of juist in containers draait. Vervolgens valt zo’n compositie natuurlijk ook te herzien: voor uitbreiding (naar meer of juist minder vermogen) maar ook voor uitschakeling wanneer een toepassing niet meer nodig is. Voorheen bezet infrastructuurvermogen wordt dan weer vrijgegeven voor gebruik.
Programmeerbare infrastructuur
HPE, de enterprise-tak van het in tweeën gesplitste HP, heeft voor Composable Infrastructure zijn Synergy-architectuur ontwikkeld. Dit omvat storage, compute en networking in één enkel chassis waarbij HPE’s beheersoftware OneView de daadwerkelijk inzet ervan bestuurt. Open API’s (application programming interfaces) zorgen voor abstrahering van de diverse infrastructuurelementen zodat de eigenschappen daarvan inzichtelijk zijn.
Slimme functies als autodiscovery, software-intelligentie en niet-vastliggende verzamelingen van de aanwezige ICT-middelen zorgen ervoor dat deze infrastructuur flexibel wordt ingezet. De hele infrastructuur wordt zo ‘programmeerbaar’ en ICT transformeert tot een nutsmiddel als bijvoorbeeld water; de gebruikende organisatie hoeft zich niet bezig te houden met het achterliggende leidingwerk, naast transport, opslag en waterzuivering.
CEO Meg Whitman van HPE noemt Synergy de grootste prestatie die haar bedrijf de afgelopen tien jaar heeft neergezet. Het R&D-voorwerk (research & development) heeft jaren in beslag genomen en forse investeringen vereist. Het is dan ook het fundament voor enterprise-ICT van de toekomst. HPE maakt hiermee namelijk niet alleen ICT-infrastructuren ‘componeerbaar’, maar overbrugt ook de kloof tussen de oude en de nieuwe wereld van ICT.
Oude en nieuwe ICT-wereld overbruggen
De oude en de nieuwe ICT-werelden zijn respectievelijk die van bestaande systemen, op basis van eerder ontworpen architecturen, en die van snelle ontwikkelingen als agile, DevOps en andere moderne trends. Onderzoeksbureau Gartner heeft het overbruggen van deze twee werelden ‘bimodal IT’ gedoopt: aanpassing aan nieuwe platformen met tegelijkertijd ondersteuning en benutting van traditionele systemen.
De nieuwe ICT-wereld is meer dan slechts een nieuwe werkwijze voor automatisering. Het houdt een nieuwe werkwijze voor organisaties als geheel in. Zij kunnen ICT inzetten als onderscheidend en zelf business-creëerend middel. Onderzoeksbureau IDC omschrijft dit als de slimme inzet van ICT voor mobiele apparaten, cloud services, Big Data analytics en social networks. Het noemt dit het derde platform, dat volgt op de gescheiden systemen van mainframes (het eerste platform) en client/server-systemen (het tweede platform).
Ideeën snel realiseren
HPE voorziet deze platformenevolutie van de betiteling de ‘Idee Economie’, omdat ICT nu in staat is om ideeën snel te realiseren zodat organisaties vlot nieuwe producten en diensten kunnen inzetten om daar ook direct aan te kunnen verdienen. ICT is dan niet langer slechts een automatisering van bestaande interne bedrijfsprocessen, maar faciliteert nieuwe processen en geheel nieuwe activiteiten.
@RENÉ CIVILE En daar ben ik het zo erg mee eens.
En dan ook gewoon vragen hoe de infrastructuur echt in elkaar zit.
We hebben alles dubbel.. ja, da’s mooi. Maar… hoe, waar, wie, wanneer, waarom zo?