De BSA looft terecht grof geld uit voor het melden van illegaal softwaregebruik. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De Business Software Alliance (BSA) looft tot wel tienduizend euro uit voor tipgevers die bedrijven aanbrengen voor illegaal gebruik van software. De bestrijder van softwarepiraterij voert zo de strijd op tegen het kopiëren en licentieloos gebruiken van commerciële software. Let wel, voor de verklikpremie gelden wel enkele kleine lettertjes: ‘een vergoeding wordt enkel overwogen wanneer de BSA een financiële schikking ontvangt van het aangegeven bedrijf, en deze het gevolg is van onderzoek dat werd opgestart als resultaat van de door u rechtstreeks verstrekte informatie.’
Ondanks het negatieve beeld van verklikken, staat de organisatie in zijn recht om softwarepiraterij tegen te gaan. Commerciële inzet van software levert de gebruikende bedrijven immers inkomsten op, terwijl de makers van die software inkomsten mislopen. De argumentatie dat programmatuur te duur is en dat softwarepiraten nooit het gebruikte pakket zouden hebben aangeschaft, is een drogreden. Immers, ze plukken wel de vruchten van het gebruik ervan. De BSA gaat ver, maar doet dat terecht. Wat vind jij?
Ik heb het sinds de oprichting van BSA ronduit ‘verachtelijk’ gevonden op de wijze waarop men opereert. Daar komt dan wat mij betreft hier en nu nog eens een tandje bij. U zult wellicht uw mening hebben beste lezer(es), daarom licht ik mijn standpunt graag toe.
In 1986, heb ik al white papers geschreven rond het thema software en het uitzetten/verkoop hiervan. Ik wil u graag even voor houden dat er van een internet en bandbreedte zoals u die nu kent geen enkele sprake was. Er was in sommige gevallen een telefoonlijntje met een modem, een tik per minuut, en een muurkast aan diskettes, dat dan weer wel.
Toen heb ik al geroepen hoe eenvoudig kopiëren toch wel niet was en met eenvoudige middelen software, waar een soort van wachtwoord/serienummer bij werd gebruikt, toch wel niet was. Vrij vaak heb ik destijds, uit collegiaal IT ICT oog, de producent daar op gewezen en heel soms zelfs meegedacht.
Wij lezen nu 2016, dertig jaar verder, en de hausse aan problemen met tal van software en apps, lopen regelmatig gierend uit bochten, je word doodgegooid met tal van updates voor om het even welke software, app of platform, en ik vraag me dan gewoon iets simpels af. Is het dan niemand van de software producenten tot nu toe gelukt iets te bedenken dat uw software domweg onbruikbaar is als er niet een handeling of regelmatige codering of registratie plaats neemt?
Dan is deze stap van BSA wat mij betreft een akte van onvermogen. BSA, u zou zich kapot moeten schamen. Als u als organisatie nog niet eens tot deze gedachte komt uw leden te adviseren, nee sterker, te mobiliseren en te informeren dat het beveiligen van software gewoon deel uit maakt van de hele cycle van het maken van software.
Ook al heeft u een punt waar het gebruik van illegale software voor commercieel gebruik betreft. Kwestie van uw tijd, energie en resources op deze mogelijkheid te richten denk ik dan.
Simpel, als je FOSS programma’s gebruikt dan heb je nooit last van de BSA.
Wel je steentje bijdragen aan de community, met werk of financieel, met bij voorbeeld dokumenteren.
Ofwel ik die BSA-organisatie niet aangenaam vindt, is het wel zo dat je voor gelicentieerde software gewoon moet betalen. Wie in de illegaliteit gaat mag van mij bestraft worden.
René, dat is dus DRM. Die zorgt ervoor dat content niet zomaar gekopieerd kan en gebruikt kan worden. DRM is echter niet gebruiksvriendelijk. Stel dat je de software op een andere computer wil installeren. Dan word dat ineens geweigerd, of werkt dat maar 3 keer. Ook word DRM vaak gebruikt in combinatie met “spyware” gedrag dat centraal doorgegeven word.
Ook zie je diensten zoals games waarbij je altijd online moet zijn om te kunnen spelen, ook in single player mode. Dit is weer in strijd met gebruiksvriendelijkheid.
Het is dus niet zo eenvoudig.
Wel zie je een grote verandering plaatsvinden. Bij Software as a service is misbruikt wel degelijk makkelijk tegen te gaan. Daar bestaat het hele concept van licenties niet eens en daarmee in mijn ogen een natuurlijker model waarbij een BSA helemaal niet nodig is,
Goede software zoals OKTA kan je dan zelfs nog helpen met besparingen. Die ziet bijvoorbeeld dat je maar 40 van de 50 gebruikersaccpunts van een dienst gebruikte, zodat je dit aantal terug kunt schroeven.
@ Henri
Beste mede professional,
Ik zie heel erg vaak professionals meteen reageren met allerhande methoden, oplossing of richting waarbij ik zoiets heb, prachtig allemaal. Het gaat mij niet om de gekozen richting, oplossing, hardware of software matig. Het gaat mij om het gegeven zoals hier in het artikel naar voren gebracht.
Laten we wel zijn, zolang als er licentie software word geproduceerd, en ik spreek dan zelfs al van software op dat, is dit probleem er en me dunkt door alle diversiteit door commercie zelf in de lucht gehouden, is men er klaarblijkelijk nog steeds niet in geslaagd te denken aan iets dat afschermen en beveiligen heet. Ik vind dat gegeven en constateren veel belangrijker dan de bedachte oplossing die vervolgend daarna word bedacht.
Met alle respect, je visie op om het even welke gewenste of gekozen oplossing geloof ik dan wel, het gaat om de bewustwording dat je na zult moeten blijven denken over het beveiligen en afschermen van je product en/of intellectueel eigendom.
Dat het niet eenvoudig is is dan weer de uitdaging die ‘ part of the job’ is.
René, je schrijft
“en ik vraag me dan gewoon iets simpels af. Is het dan niemand van de software producenten tot nu toe gelukt iets te bedenken dat uw software domweg onbruikbaar is als er niet een handeling of regelmatige codering of registratie plaats neemt?”
En ik geef daarop een antwoord. Als dat antwoord niet is wat je vraagt, dan moet je de vraag of stelling anders brengen 🙂 Zoals je zelf altijd schrijft IT is perfect voorspelbare theorie. Ofwel actie / reactie, haha.
Dat klikken en de agenda van BSA erg gekleurd is geloof ik wel, maar bedrijven moeten nu eenmaal een drive hebben om de licenties netjes op orde te hebben. En als de kosten erg hoog zijn is dat een mooie drive om te kijken naar alternatieven. En zoals Jan schrijft, Open Source is een sterke driver hiervoor. De techniek van mijn onderneming is momenteel 100% open source en dat bevalt prima. Die tedens zorgt er wellicht voor bedrijven die van licenties moeten leven steeds kleiner word.
@Henri
Je moet natuurlijk wel de hele context nemen en niet klakkeloos er een onderdeel uit nemen. In het licht van mijn reflectie is die zin dan ook een tikje ‘sneer’ in de zin van, het maakt van mijn visie, ervaren en beleven uit, gewoon deel uit van je IT keten dus als we dit dan nog eens moeten bespreken dan haal ik mijn schouder op. Het gaat tenslotte om de stelling op zich die mijn reactie uit lokt en niet welke individueel geopteerde oplossing of methodiek men verkiest.
Mijn beste, binnenkort gaan de eerste seminars weer van start en ik nodig je dan erg graag uit aan te schuiven in Rotterdam. IT is namelijk niet theoretisch maar exact.
Wat die IT keten betreft, daar kan ik het wat License Mgt heel direct en simpel in zijn. Als je je zaakjes niet op orde hebt, dan word iets als dit een veronachtzaamd onderdeel in je IT keten en hangt daar een consequentie aan. Heb je je keten goed in beeld en de processen op orde hoef je je in de regel nooit echt zorgen te maken.
Het ontbreken van dergelijke dingen zegt wat mij betreft meteen ook iets over de kwaliteit van de betreffende keten of product.
Nogmaals, ik respecteer vooral de keus die iemand maakt van implementatie en inrichting. Ook daar geld namelijk gewoon dat als je je zaakjes niet op orde hebt, dat je vanzelf tegen issues en incidenten zult aanlopen, juist datgene wat je gewoon kan voorkomen.