Werkzoekende ict’ers zijn over het algemeen hoog opgeleid. Ruim de helft (53 procent) van de vijftig-plussers in de ww met een ict-achtergrond heeft een hbo-opleiding of hoger. Bij ww’ers onder de vijftig jaar is het aandeel van hoog opgeleide ict’ers lager, namelijk 40 procent. Dit blijkt uit de barometer 50-plus van het UWV.
UWV geeft met de barometer 50-plus elke twee maanden een actueel beeld van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt, zoals de ontwikkeling van het aantal ww-uitkeringen en verschillende wetenswaardige nieuwtjes en feiten.
Uit de meest recente editie blijkt dat ruim zevenduizend ict’ers een ww-uitkering ontvangen. Hiervan zijn er bijna 3800 vijftig-plus. Tegelijkertijd is de vraag naar ict’ers groot: 51 procent van de ict-bedrijven heeft (grote) moeite met het vervullen van vacatures. De moeilijk vervulbare vacatures zijn die voor developer-programmeur, tester, webdeveloper, security-specialist en bi-specialist.
UWV constateert regionale verschillen op gebied van vraag en aanbod van ict’ers. Zo kent de provincie Utrecht een zeer krappe arbeidsmarkt en is in Limburg de krapte gemiddeld. Daarnaast loopt het aandeel vijftig-plussers in de ww lsterk uiteen, van 37 procent in Groningen tot 55 procent in Limburg. De uitkeringsinstantie meent dat het voor de oudere werkzoekende ict’er kan lonen om elders in het land naar werk te zoeken.
Omscholing
Maarten Emons van ict-beroepsvereniging Ngi-NGN pleit voor ‘personeelsbeleid 2.0’. Dit houdt in dat bedrijven niet moeten blijven zoeken naar een medewerker die voldoet aan alle criteria, maar naar het bestaande potentieel van professionals met een ict-achtergrond. ‘Ga de dialoog aan met deze mensen, maak een selectie op basis van de gevraagde competenties en zorg voor de benodigde update van de kennis en vaardigheden. We kunnen het ons niet veroorloven om het potentieel van werkzoekende ict’ers links te laten liggen.’
Onlangs riep de beroepsvereniging werkgevers op om te investeren in de omscholing van ict-professionals. Dit om te voorkomen dat oudere (45+) ict’ers in de ww belanden. ‘Werkgevers moeten zorgen voor omscholing of betere begeleiding waardoor oudere ict’ers aan het werk kunnen blijven’, aldus Emons.
Wat er niet in het stuk gemeld wordt is de kennis van de betrokken werkeloze IT-ers. Wel wordt aangegeven waar vraag naar is bij werkgevers en hoe dat zich regionaal verdeeld. Moet de conclusie dan zijn dat de werkeloze IT-ers niet in het gevraagde profiel passen en daarom een omscholing behoeven? Of verhoudt dat zich toch anders? Ik mis die correlatie in het stuk en trek daardoor wellicht verkeerde conclusies.
Nogmaals het gaat aan de ene kant om geld (waarom ook niet) en de andere kant om – op zijn zachts gezegd om koudwatervrees. Geld is heel eenvoudig. De opmerking dat mensen in de WW en bijstand wel even een cursus zelf gaan financieren is aanmatigend en getuigd van een compleet gebrek aan elke realiteitszin. Ik zou zeggen tegen die mensen, ga zelf even “op een houtje bijten” en een trainingspad van een paar duizend euro uitstippelen. Waarbij je dan nog steeds niet gegarandeerd van een baan bent! Even voor de duidelijkheid: in de WW en bijstand probeer je je bestaan te garanderen (voedsel, wonen en zorg). Dat is al lastig genoeg. En dan komen er vaak erg gemakkelijke statements van “je moet je inkomen verhogen, je aantrekkelijkheid verbeteren, je moet investeren in jezelf”. Dat is leuk als je een baan hebt en het dan desnoods zelf betaalt. Maar ik ken mensen in de bijstand (en soms ook WW) die überhaupt bang zijn dat ze de dag doorkomen, vanwege allerlei deurwaarders. Het idee dat ons land compleet is aangeharkt en dat iets als schuldhulpverlening alles oplost is gewoon niet waar. De financiering van welke training dan ook zal niet uit de zak van een werkeloze geklopt kunnen en moeten worden. Er zijn namelijk heel veel bestaande regelingen die de toekomstig werkgever heel veel geld kan besparen om een langdurige arbeidszoeker (kijk ook anders naar een werkeloze) in dienst te nemen (praat eens met een afdeling Werk en Inkomen of het UWV).
Overigens opmerkingen dan ga je maar de post rondbrengen of iets dergelijks lost het probleem van de schulden niet op. Je moet substantieel meer verdienen dan een uitkering wil je echt afspraken met crediteuren. Anders staan ze nog steeds op je stoep. Wat mij betreft vind ik het “adempauze” idee van de staatssecretaris een heel goed idee.
Dan komen we bij het koudwatervrees effect. Ik hoor al jaren (en daarvoor al decennia) dat mensen zich moeten blijven scholen en het lef moeten hebben om desnoods een ander vakgebied moeten betreden. Heel mooi allemaal en prachtig streven en ik zou het direct toejuichen, maar we zullen echt de realiteit van de arbeidsmarkt onder ogen moeten zien. Vraag: hoeveel werkgevers hebben ooit werknemers aangenomen die na 20 jaar werken in branche A met beroep Q, het roer hebben omgegooid en zijn gaan werken in branche B met beroep R? Waarbij de branche A en B en beroepen Q en R compleet verschillend zijn. Ik durf te wedden dat ik ze met een zaklichtje kan vinden. En ik snap dat ook wel vanuit een werkgever gezien. Stel je voor je krijgt 30 sollicitaties binnen, waarbij er 20 bij zitten met een CV dat past bij de rol en functie (historisch gezien), dan zal je die kandidaten eerder uitnodigen dan die 2 a 3 die compleet zijn omgeschoold. Ik ken maar weinig bouwvakkers die in de zorg zijn gaan werken, om het maar plastisch uit te drukken. Arbeidszoekers zullen wel een keus moeten maken om te tonen dat ze zich willen omscholen en geen onrealistische verwachtingen te hebben van inkomen en omgeving.
Ik zou er voor pleiten als een deel van veel verkwist re-integratie geld gestoken gaat worden in trainingen (dus niet een cursus programmeren, maar echt een pad) en samen met potentiele werkgevers dat op te pakken. En ik lees dat er zo nu en dan met bedrijven (Quint) dat wordt gedaan. Juich ik van harte toe.
Overigens die aantallen die het UWV noemt, neem ik met tienduizend korrels zout. Zijn dat dezelfde rekensommen die ze doen op het aantal uitstaande vacatures. Voor een organisatie die zijn werk.nl website niet eens op orde krijgt, zou ik maar heel stil zijn. Vacatures tellen is een vak en dat lukt mij nog niet eens. Een gemiddelde vacature wordt 20 keer uitgezet. Een vacature is vaak een reclame middel van een bedrijf om zichtbaar te blijven (ze zoeken dus helemaal niemand). Aantallen uitstaande vacatures zeggen mij helemaal niets. Net zoals het aantal ICT-ers niet. Iedereen de zich bij het UWV inschrijft en ICT-er noemt is het dan maar? Kijk bij een arts moet je echt ingeschreven staan, of advocaat. Maar ICT0-er? Kom op zeg.
Ik krijg altijd weer kromme tenen van publicaties als deze.
Getallen gemarchandeer
Er word naar politiek believen gemarchandeerd en geroepen en ik neem u graag ook even mee naar de werkeloze ICT professional, van genoemde leeftijdscategorie, die nergens meer toe word gerekend in de statistieken, wederom nog maar eens. Dan kom je denk ik op een veel bedenkelijker aantal uit.
Opleiden en bijspijkeren
Ik ben altijd een voorstander geweest van het 50/50 principe waarbij de IT professional samen met de werkgever, of dit ww of bijstand is, soit, kijkt naar markt verandering en naar vraag en aanbod. Er is namelijk nogal wat te zeggen voor zowel de kennis en ervaring van het UWV als de bijstand maar ook de betreffende IT professional op dit vlak. Die is soms tergend. UWV en bijstand die gewoon geen enkele kennis in huis heeft enerzijds, de ‘getroffen’ IT professional die haar/zijn baan verloor.
Kennis is macht
Klaarblijkelijk hebben die thuiszittende IT professionals het niet zien aankomen? Dat zij een keer overbodig zouden worden? Of is het hen nog nooit vertelt dat automatiseren gewoon betekend dat JIJ(!) een keer op straat komt te staan. Immers, de beste IT professional heeft zichzelf overbodig gemaakt. Het IT paradox dus. Klaarblijkelijk niet denk ik dan. Want als je IT professional bent zijn er heel veel wegen en manieren je kennis bij te spijkeren en je voor te bereiden op verandering in je eigen professie.
Werving en selectie/Recruitment
Dames en heren aldaar, wanneer je nu nog eens roept dat u dat ’talent’ maar niet weet te vinden en dat daarom de gesubsidieerde blikken dan maar op ‘kwatta’ moeten worden gericht, kijk dan eerst even goed en lang in de spiegel. dat u dat ’talent’ klaarblijkelijk niet weet te vinden, dat ligt niet aan die IT professional maar aan U!. Neen u bezit niet het meest geavanceerde systeem talent inzichtelijk te maken, neen dat ’tooltje’ dat kijkt naar steekwoorden en discrimineert toont u dat talent ook al niet en nee, een on line assessment testje geeft u gezamenlijk <3% kans dat u de juiste match kunt maken.
Oh u wilt met een zakje pinda's op de eerste rang zitten? Oh uw opdrachtgevers die bepalen de criteria? Laten we dan toch even transparant zijn. Als u helemaal geen notie heeft van IT ICT, hoe denkt u dan wel dat talent te kunnen vinden?
Alles bij elkaar, beste lezeres, beste lezer, beste opdrachtgever, beste werkgever, sec en goed, IT ICT is er om u besparingen te bewerkstelligen en met IT ICT kunt u dat op heel veel manieren bereiken. Dat geld dan natuurlijk ook voor de IT professional die u zoekt. Wilt u daar niets voor betalen? Tja, dan niet gaan publiceren hoe moeilijk dat allemaal toch wel niet is. Eerlijkheid gebied dat als u een up to date loodgieter zoekt dan kost dat iets maar als u heel graag een bereidwillige 'oostblokker' voor een derde wil hebben, moet u niet het zelfde verwachten.
Talent en Inzet
Het hoeft niet moeilijk te zijn. U IT professional thuis die langer dan vier weken al daar zit, zet je hersens aan het werk en ga eens aan de slag. Wie namelijk vindingrijk is, niet bang uitgevallen, kan wel eens tot zeer verrassende inzichten komen. U uwv en bijstand, zakelijk bekeken bent u een gênante vertoning. Ik heb zelden een zo hoge graad van disfunctioneren mogen zien en ervaren als bij u.
Als laatste dan beste manager, gooi elke recruiter en werving en selectie bureau die niet minstens tien jaar aantoonbare professionele affiniteit met IT materie voor u laat werven in huis heeft, uit uw rolodex. Ook IT professionals van boven de 45 zijn zeer interessant met een gezamenlijke inspanning en zakelijke overeenkomst. Daar heeft u geen tussenpersoon voor nodig.....
Of u moet natuurlijk voor gedegen nadenkend en meedenkend 'Talent' niets willen betalen natuurlijk.... Ook dat is namelijk een keuze. Maar dan niet zeuren...
Als verschillende overheidsinstanties zoals UWV, ministeries, gemeenten etc hun mantelpartners verplichten / aanmoedigen [dmv korting of betere deal] werkloze ictèrs op hun opdrachten te zetten dan zou dit aantal aanzienlijk naar beneden gaan.
Voor de rest ben ik het eens met Atilla.
Ik heb een half jaar in de ww gezeten (50+), komt er een vacature voorbij bij het UWV die precies aan mijn ervarings eisen voldeed. Als simpele ziel dacht ik dat ze bij UWV me daar wel bij kon helpen, nee dus.
Bij het UWV worden de mensen gedrillt dat ze hun ‘klanten’ vooral maar alles zelf moeten oplossen. En ach ja, als 50+ verhuis je wel even naar de randstad waar wel werk zou zijn of je sluit gewoon achter aan de rij in de file. En dan na 3 jaar contracten weer op naar de volgende tot je 67e.
Wat ik in mijn omgeving, bij oudere werkloze IT’ers, heb zien gebeuren is dat het UWV deze mensen voor een appel en een ei voor 6 tot 12 maanden bij bedrijven weg zet. De langdurig werkloze IT’ers worden bij bedrijven aangeboden voor een tijdelijke aanstelling met optie op vast als ze bevallen. Dit alles voor een salaris wat amper boven de WW uitkering uit komt. Natuurlijk bevallen deze IT’ers nooit en wordt er aan het einde van het contract weer een ander aangeboden. Deze bedrijven hebben daardoor permanent ervaren IT’ers aan het werk voor een uur tarief van minder dan 10 euro.
Met deze praktijken zou het UWV snel moeten stoppen. Ze verzieken zelf de markt en de betroffen mensen krijgen hierdoor alleen maar lastiger een vaste baan. Bij deze bedrijven is er immers geen enkele motivatie om mensen in dienst te gaan nemen voor een reeel salaris.