De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft ict-dienstverlener Unisys geselecteerd voor de oplevering van een gevangenisbeheersysteem. Daarin worden de basisprocessen van alle Nederlandse gevangenissen vastgelegd, zoals het invoeren van mensen die met justitie in aanraking komen, het toewijzen van cellen, overplaatsingen en bezoek- en verlofaanvragen. De opdracht is gegund na een Europese aanbesteding.
Over de waarde van de opdracht wil Unisys geen uitspraken doen. Het systeem dat aan DJI wordt geleverd is gebaseerd op het Unisys Law Enforcement Application Framework (U-LEAF). Dat is speciaal ontwikkeld voor de strafrecht-, jeugd- en vreemdelingenketen en moet voorzien in een veilige en efficiënte ketensamenwerking.
Het systeem dat gebaseerd is op open source-technologie wordt eind 2016 opgeleverd en vanaf 2017 ingevoerd. De looptijd van het contract is tien jaar, met een optie tot verlenging voor nog eens tien jaar. Jim Vlaming, verantwoordelijk voor de publieke sector bij Unisys: ‘Dit jaar gaan we het U-LEAF-platform implementeren in de ict-omgeving van DJI. Vervolgens voeren we volledige integratie- en acceptatietesten door. In 2017 gaan we het systeem eerst uitrollen naar drie penitentiaire inrichtingen, vervolgens evalueren we dat en daarna gaan we het verder uitrollen.’
Vlaming legt uit dat met het systeem zowel het zaakgericht samenwerken als het persoonsgericht samenwerken worden ondersteund. ‘Ook de noodzakelijke monitoring, rapportages, performance en security komen aan bod.’ Volgens Vlaming voldoet het platform aan de hoogste security-eisen en kan het systeem snel en eenvoudig mee veranderen met wetgeving of veranderende omgevingen (Justitie gaat gevangenissen sluiten, red.). ‘Met dit platform kan DJI snel haar verouderde applicaties vervangen en optimaal haar ketenpartners bedienen, waarbij gebruiksgemak hoog in het vaandel staat,’ Hij legt uit dat het platform draait op een veilige centrale infrastructuur van de overheid. ‘Van deze centrale omgeving worden alle penitentiaire Inrichtingen, centrale instanties en ketenpartners bediend.’
Biometrie
Unisys werkt al langer samen met DJI. In 2014 implementeerde de ict-dienstverlener Stealth Identity, dat is een systeem voor de ondersteuning van de Basisvoorziening Biometrie van DJI. Die oplossing gebruikt biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, om de identiteit van arrestanten vast te stellen.
Moeizaam
Uitbestedingen verliepen in het verleden nogal moeizaam bij DJI. Eind 2014 werd een project met ict-dienstverlener Ordina voor de bouw van een planningensysteem voor gevangenenvervoer gestaakt.
In 2010 stopte het ministerie van Justitie met Cajis, een nieuw gevangenissysteem dat door de ict-uitvoeringsorganisatie zou worden gebouwd. Over een opvolger werd jarenlang nagedacht en eind 2013 schreef DJI een aanbesteding uit voor een nieuwe ‘jail management-oplossing’. Deze aanbesteding werd in de zomer van 2014 teruggetrokken.