Ieder bedrijf wordt een softwarebedrijf. Hoe vaak heb ik dat de afgelopen tijd niet gehoord. Autoverhuurbedrijven, aannemers, allemaal praten ze net zo gemakkelijk over software als over velgen en stenen.
Kennis van software bepaalt tegenwoordig ook voor een belangrijk deel of je je werk kunt behouden. Verregaande automatisering maakt veel banen overbodig. Kennis over de inzet van die software maakt je een medewerker met toegevoegde waarde. Zie hier in een notendop de nieuwe, software-economie.
Het op gang houden van die economie gaat echter niet vanzelf. Daar is nog geen software voor, zou je kunnen zeggen.
Dat ict’ers schaars zijn is geen nieuws. Volgens de Marktmonitor ICT van Nederland ICT ontstaat er dit jaar een tekort van vijfduizend tot zevenduizend ict’ers. Dat een groot deel van deze mensen in de databases van het UWV zit, verbaast me dan weer wel. Er worden volgens het UWV zo’n 6700 ww-uitkeringen uitgekeerd aan middelbaar en hoogopgeleide ict’ers.
Je kunt concluderen dat het gat tussen vraag en aanbod dus meevalt. Maar een kleine kanttekening is hier op zijn plaats. De helft van die mensen in de ww is ouder dan 45 jaar en dan ben je voor veel bedrijven kennelijk niet meer interessant. De generatie van: Te oud, Te duur, Te ziek, Te zwak, Te misselijk en Te eigenwijs.
Toch kunnen die anderen mensen (3350) in de ww de weg naar ict-bedrijven ook maar moeilijk vinden. Dat komt misschien door het woud van functienamen in de sector? Wie eenmaal als projectmanager in een database zit, komt lastig bovendrijven in een selectie voor Scrum-master of DevOps specialist. Of misschien zijn contactambtenaren van het UWV nog onvoldoende op de hoogte van de nood in ict-land?
Een ander probleem zijn de opleidingen voor ict’ers. Die leveren te weinig professionals af. Misschien wel, omdat er een tekort aan docenten is? Zou daar een kans liggen voor de ict’ers in de kaartenbak?
In de software-economie is er hoe ook: vraag naar, aanbod van en data over mensen. Nu nog een stukje software om die data slimmer aan elkaar te knopen. Zonder dat er professionals worden uitgesloten.
Opleidingen zijn er genoeg, op alle gebieden binnen de ICT. De prijs is het probleem. Mensen in de WW of bijstand hebben geen bakken met geld ergens liggen?! Een gemiddelde trainingstraject om iemand tot DevOps of SCRUM master te maken kost duizenden euro’s. Het UWV en afdelingen Werk en Inkomen hebben dat gewoon niet, wat ze ook voor onzin verkopen.
Overigens is het heel lastig om als voormalig prima projectmanager als DevOps of SCRUM master aan de slag te gaan. Veel werkgevers hebben een nog “ouderwets” arbeidsbeeld. Eens een aap altijd een aap. Ze roepen wel dat werknemers moeten omscholen, maar als ze dat dan doen, schrikken ze van het net iets andere arbeidsverleden.
Als de overheid, bedrijfsleven en anderen nu echt geld willen verdienen, dan dient een potentiele sollicitatie hand-in-hand te gaan met de kosten voor een eventueel realistisch opleidingstraject aan de ene kant te koppelen aan ene vorm baangarantie (tenminste voor de eerste 6 a 12 maanden) en deze kosten door de belastingbetaler te laten betalen. Dat is een win-win-win voor een ieder: de sollicitant heeft een baan en opleiding, de werkgevers kost het geen opleiding en de belastingbetalers (in casu het UWV en de afdelingen Werk en Inkomen) zijn de uitkering kwijt. Voor specifiek de ICT markt een veel beter idee.
Kortom: nodig al die werkeloze ICT-ers uit, maak een profiel of 3 a 4, ga actief met ze aan de slag, motiveer werkgevers voor aanname en biedt de werkgevers en sollicitanten dit aan. Ik durf te wedden dat binnen 1 jaar de meeste ICT-ers uit die bakken weg zijn.
Ik ken een academisch opgeleide informaticus die destijds met cijfer 9 is afgestudeerd en die – ter verbreding – nog in 2015 een BiSL certificaat heeft behaald. Kansloos op de arbeidsmarkt. De reden? Die kan alleen liggen in het woordje “destijds” en dat hij 30 jaar ervaring heeft in laten we zeggen “IT voor IT” omgevingen (waarbij uiteraard de nadruk ligt op het getal 30). Is niet meer interessant, is afgeschreven.
“Een ander probleem zijn de opleidingen voor ict’ers. Die leveren te weinig professionals af. Misschien wel, omdat er een tekort aan docenten is? Zou daar een kans liggen voor de ict’ers in de kaartenbak?”
30 jaar geleden ook al bekend fenomeen. Leraar voor de klas want het bedrijfsleven wildenum niet hebben.
Academisch opgeleide informaticus met BiSL certificaat is nogal potsierlijk. Die hele itil/asl/bisl vanLooij zooi heeft veel te weinig niveau voor academici. Bovendien is het alweer achterhaald. Het moet nu allemaal Agile.
Scrum, ProjectManagement of een programmeertaal als Java of dergelijks. Daarmee scoor je.
@Dino
Potsierlijk sluit goed aan bij de decennialange Nederlandse vloed van informatica dilettanten.
Trouwens voor Agile/Scrum/Java e.d. draait een academisch informaticus lijkt mij zijn hand niet om; maar misschien Dijkstra zich wel in zijn graf.
Toevallig heb ik vandaag een drietal sollicitanten geïnterviewd. waarvan er twee de 50 reeds gepasseerd waren.
Op basis van één van die interviews kan ik nog wel een “te” toevoegen: te zelfverzekerd.
Persoon in kwestie was heel zelfverzekerd en dacht met zijn kennis en ervaring al onze uitdagingen wel even te kunnen “managen”, zonder zich überhaupt verdiept te hebben in de producten, de functie en het bedrijfsprofiel.
Helaas dus TErug naar af, en ga niet langs start voor deze persoon.
@Pavake: Niet je huiswerk doen voor een interview is natuurlijk altijd pijnlijk, zeker als het uitkomt. Vanuit het andere perspectief denk ik dat mensen best wel sollicitatie moe kunnen worden met de sollicitatie plicht. In dat opzicht zou je zelf kunnen stellen dat de plicht contraproductief werkt.
Wat misschien ook een factor is in de hele problematiek is de verschuiving binnen de arbeidsmarkt. Was je vroeger op een bepaald moment binnen en bleef je op dezelfde plek zitten 40 jaar, is het nu een-en-al flexibel. Er is zo een kloof ontstaan tussen werknemers met oudere en nieuwere arbeidsethos.
@pA vA kE…
Zo is’t maar net.
Hoe koop je schoenen, kleding, ’n keuken…?
Met elke schoen – broek enz. kun je wel lopen, maar is dit ook fijn?
’n Keuken is een kwestie van ‘smaak’ maar ook dat kan met vele soorten en modellen goed lukken.
Personeel komt hier heel dichtbij, maar moeten wel maandelijks ‘beloont’ worden. Wat mij betreft heb je gelijk!
1 van mijn eerste vragen behelst Altijd; wil je kopen of verkopen…? Daarna komt natuurlijk meer diepgang.
Over de afgelopen 8 jaar hebben we 2 missers gehad van de 43 ingevulde functies (na vast-dienstverband van 1 jaar). Overigens heb ik over de uiteindelijke beslissing niet (nooit) het laatste woord.
@Atilla Vigh
Goed verhaal, helaas complete onzin.
Wie gaat dat betalen, onze vluchtelingen – jij?
Nog gekker, de belastingbetaler?
Wake / Grow UP!
@PaVaKe Is de nood bij jouw werkgever zo groot dat men vijftigers uitnodigt :). Maar Te Zelfverzekerd lijkt me geen eigenschap die specifiek voor oudere werknemers van toepassing hoeft te zijn. Net als die andere ’te’ kwalificaties. Twijfels en onzekerheid, ik zei de gek, helpt ook niet als je sollicitatie gesprekken moet voeren.
Ik overzie niet waarom oudere werknemers minder interessant zijn dan jongere. Geld? Kennis? Wat ik wel zie is dat het heel lastig valt in te schatten of de kennis voldoet meer nog dan de vraag of iemand er bij past. Wat ik tot nu toe gezien heb is het vooral afstrepen van de gewenste systemen/talen/tools en hippe termen van het moment en of die al dan niet op het CV voorkomen. Zo krijg je vacatures voor ogen met een onwaarschijnlijke lijst van eisen of je wordt geconfronteerd met mensen die het moeten beoordelen die zelf niet weten wat dat allemaal inhoudt. Het inzicht wat ik hierbij mis is dat als je een lange ervaring hebt in de techniek dat het niet zo moeiljk is om je iets anders of iets nieuws je eigen te maken. Uiteindelijk gaat het om gevoel voor de bal en komen ook andere eigenschappen om de hoek kijken. Het is vaak een hoop gewichtig doenerij om niets.
@Louis Kossen
“als je een lange ervaring hebt in de techniek dat het niet zo moeiljk is om je iets anders of iets nieuws je eigen te maken”
Oudere werknemers zijn interessant als ze dat ook daadwerkelijk vanuit pure vakinhoudelijke interesse hebben gedaan.
@Pa Va Ke
Hulde overigens om oudere kandidaten uit te nodigen.