De Europese Commissie wil een Europese cloud creëren. De eerste doelstelling is de 1,7 miljoen onderzoekers en de zeventig miljoen werknemers in de sector wetenschap en technologie in de Europese Unie een virtuele omgeving te bieden voor de opslag, het beheer, de analyse en het hergebruik van een grote hoeveelheid onderzoeksdata. De commissie wil met een overkoepelende Europese aanpak voorkomen dat de markt versnipperd raakt door de verschillende digitale strategieën die landen nu zelf apart hanteren.
Volgens de Europese Commissie is Europa de grootste producent ter wereld van wetenschappelijke gegevens. Door een ontoereikende en versnipperde infrastructuur worden die big data echter niet volledig benut. De commissie is van plan de bestaande onderzoeksinfrastructuur te versterken en te koppelen, zodat een nieuwe Europese open wetenschapscloud ontstaat.
Deze cloud wordt ondersteund door de Europese data-infrastructuur. Die zal beschikken over de nodige breedbandnetwerken, opslagmedia met grote capaciteit en supercomputers om grote hoeveelheden in de cloud opgeslagen data te bereiken en verwerken, aldus de commissie.
Günther Oettinger, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving: ‘Met supercomputers van wereldklasse, hogesnelheidsverbindingen en geavanceerde data- en softwarediensten zal het Europees cloudinitiatief de waarde van big data ontsluiten voor de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid. In 2020 willen wij tot de top drie in de wereld behoren op het vlak van krachtige computersystemen. Wij zullen ook de mogelijkheden onderzoeken van kwantumcomputers, waarmee we wellicht problemen zullen kunnen oplossen die de huidige supercomputers niet aankunnen.’
Qutech
Het opzetten van een Europese cloud en een onderliggende datainfrastructuur maakt deel uit van een groter EU-plan waarbij er de komende vijf jaar in totaal 6,7 miljard euro wordt geïnvesteerd in dataprojecten. Twee miljard euro komt uit Europa’s innovatiepot Horizon 2020, de rest moet uit andere bronnen komen.
Een miljard van de 6,7 miljard euro gaat naar kwantumtechnologie. Een deel van het geld wordt geïnvesteerd in Qutech, dat is opgezet door de TU Delft en TNO. Qutech werkt aan de ontwikkeling van een kwantumcomputer.
Lijkt me een schitterend antwoord op de niet gestelde vraag van overheidsorganisaties om meer vertrouwen te creeren op het Europese Vasteland! Weer een reden minder om niet richting Cloud te bewegen!!
De Vlaamse Toezichtscommissie heeft zelfs een negatief advies verstrekt aan de locale besturen in Vlaanderen! Hier is nog veel (missionaris) werk te doen..
Connecteren en Samenwerken is hier de boodschap, ook voor Cloudtoepassingen!