Het IoT wacht nog op connectiviteit. Landelijk dekkende LoRa-netwerken brengen een boost. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.LoRa
Het internet of things bevindt zich nog in een vroege fase, alle hype ten spijt. Grootschaliger gebruik, meer innovatie en algemene acceptatie wachten nog op elkaar. Landelijk dekkende netwerken speciaal voor het IoT gaan hier verandering in brengen. KPN brengt zijn LoRa-netwerk (Long Range) midden dit jaar naar heel Nederland en eind dit jaar volgt nog een landelijk dekkend LoRaWan-netwerk van The Things Network.
KPN’s LoRa dekt nu al de hele Randstand en moet in juni dit jaar landelijk operationeel zijn. Dat netwerk en andere breed bereikbare netwerken gaan het IoT een flinke oppepper geven. De mogelijkheden van internet-connected apparaatjes worden dan pas echt goed benut, duidelijker en vernieuwd. Wat vind jij?
LoRa (WAN) werkt platgeslagen net als Wifi, alleen dan met een (zeer) lage bandbreedte en is niet echt geschikt voor continu aan. KPN biedt een REST API aan om het gebruik extreem simpel te maken. Binnen een dag kun je een eigen oplossing maken van een apparaatje / sensor wat in een netwerk communiceert ongeacht waar deze zich bevind. Het is IoT made simple.
In dat opzicht denk ik dat dit een goede keus is van KPN om dit zo aan te vliegen. Als ze nu dan ook een AWS achtig model hanteren qua prijsstelling; dus niet vragen wat je kunt vragen, maar uitgaan van massa adoptie met een (zeer) kleine winstmarge, dan zou dit wel eens een winnaar kunnen zijn.
Maar van een “oppepper” is geen sprake. Het is niet zo dat het maken van een netwerk zorgt voor een massale groei. Dat LoRa een enorme potentie heeft mag duidelijk zijn en tot nu toe vind ik dat KPN dit heel aardig oppakt.
Een landelijk netwerk helpt zeker. Maar ik verwacht een meer geleidelijke groei, en niet een spontane oppepper. Redenen:
– Naast een netwerk heb je ook randapparatuur nodig. En dat zit nu nog wat in de hobbysfeer. Een ‘kant en klaar’ IoT geschikt apparaat, bedoeld voor massaproductie, heb je als fabrikant ook niet op korte termijn ontwikkeld. En als fabrikant moet je dan een keuze maken voor de netwerktechnologie. Daarmee kom ik op het volgende punt: standaardisatie als randvoorwaarde voor grootschalig gebruik.
– KPN kiest voor LoRaWan, maar er zijn meer kansrijke technologieën. Bijvoorbeeld Sigfox, en ontwikkelingen om LTE geschikt te maken voor low power toepassingen (LTE-MTC). Je wilt als fabrikant van randapparatuur niet op het verkeerde paard wedden, dus nog maar even afwachten dan…. In het verleden zin wel vaker standaarden gepasseerd die veel beloofden, maar het toch niet echt geworden zijn (bv Wimax).
– Het businessmodel. Ik denk dat het succes van een oplossing sterk bepaald wordt door het achterliggende businessmodel, en hoe zich dit vertaalt in klanttarieven. Dit is volgens mij nog niet duidelijk bij KPN. Hier zit trouwens ook wel een verschil in tussen de drie eerdergenoemde technologieën: een LoraWan netwerk kan ‘iedereen’ beginnen, Sigfox is voorbehouden aan Sigfox zelf (wil een wereldwijde IoT provider worden), en LTE is per definitie gebonden aan betreffende mobiele provider.
Al met al een boeiende ontwikkeling, met de nodige ‘opstartproblematiek’. En daar past een dergelijk initiatief van KPN prima in.