Agile, digitale innovatie, machine learning, architectuur repositories en security data privacy. Zomaar een greep uit de onderwerpen waar op het afgelopen The Future Group Innovation Event wat te leren viel.
Op 13 april vond het The Future Group Innovation Event plaats in het welhaast prachtige congrescentrum van Achmea in Zeist. De meer dan tweehonderd genodigden die acte de préséance gaven vormden een bonte verzameling van specialisten uit de diverse it-gerelateerde spectra van The Future Group (TFG), ‘maten’, klanten en andere geïnteresseerden (zoals ik).
Vrienden maken
De opmaat van de avond bestond uit de mogelijkheid om onder het genot van een prettige rijstmaaltijd en een drankje nieuwe vrienden te maken of bij te praten met bestaande relaties. Het viel mij op dat er al ontzettend veel mensen aanwezig waren bij dit buffet, hoewel het officiële programma pas anderhalf uur later zou starten. Ik moet ook zeggen dat het een aangename twee uur waren, waarbij de sfeer zeer open en ontspannen was.
Om stipt 19:00 uur werd het officiële programma afgetrapt door TFG’s eigen Ruud Verhagen. Na wat grappen en grollen over de niet werkende microfoon werd de keynote spreker Jeroen Scheer, cto van Alliander, aangekondigd. Scheer hield een zeer inspirerend en persoonlijk betoog waarbij, naast zijn zoon, de noodzaak van technologie bij de energie transitie centraal stonden.
Scheer vertelde met de juiste dosis relativerende humor over de transitie van Alliander van stroomtransporteur tot databedrijf. Hij liet via inspiratiebronnen als Justin Bieber (!), Taylor Swift en Napoleon zien welke rol technologie speelt in de ontwikkeling van diensten en producten en welke rol de consument daarin vervuld. En wat wel duidelijk wordt is dat het om de klant gaat. Maar nu écht. De klant is niet meer een achtien cijferig nummer in een database, maar een mens met behoeftes en verwachtingen. En als deze niet ingevuld worden is de mens als klant verloren voor de organisatie.
Gebruiker van technologie
De volgende sessie waar ik mij voor ingeschreven had was van Paul Piebinga, managing director van Mobiquity in Europa. De titel van zijn presentatie was ‘Too big to innovate’ waarbij ik de verwachting had dat dat ging over organisaties die zo zwaar en log zijn dat ze niet meer kunnen innoveren. En daar ging het eigenlijk niet, maar toch ook weer wel over. De focus van zijn presentatie lag op de mens als gebruiker van technologie en hoe mensen technologie zinvoller kunnen gebruiken. En aangezien organisaties, ook grote, voornamelijk uit mensen bestaan…
Inspirerend aan Piebinga’s betoog vond ik het inzicht dat er eigenlijk al te veel technologie is die niet zinvol wordt gebruikt. Denk hierbij maar eens aan het aantal app’s op je telefoon dat je daadwerkelijk zinvol vindt en gebruikt. Volgens Piebinga is het van belang om technologie snel te ontwikkelen waarbij vervolgens de verwerking van de feedback essentieel is. Dat zorgt er namelijk voor dat de technologie snel aangepast kan worden aan wat de gebruiker daadwerkelijk wil of nodig heeft.
Relativerend waren ook zijn voorbeelden die aangaven dat bijna alle ontwikkelingen floppen omdat deze door de gebruikers anders ingezet worden dan de bedenkers hadden verwacht. Als je dan onvoldoende feedback over het daadwerkelijke gebruik hebt, dan kun je niet op tijd bijsturen en mis je de boot.
Blijf altijd denken vanuit de behoefte van mensen en niet vanuit de mogelijkheden van techniek.
Sparx Enterprise Architect
De laatste sessie die ik volgde was van Bert Dingemans van TFG en betrof de inzet van de Sparx Enterprise Architect tools als alternatief voor architectuurdocumenten.
In deze wat feitelijke presentatie liet Dingemans zien hoe hij de vaak lastig te beheren vloed van architectuurdocumenten wist te beteugelen door gebruik te maken van een architectuur repository.
De relevantie, voor mij, van deze methode was dat deze manier van werken beter aan lijkt te sluiten bij de steeds meer Agile manier van ontwikkelen van applicaties, processen en infrastructuur. Het komt de snelheid en flexibiliteit ten goede. De mogelijkheid van snapshots biedt de kans om ook met de architectuur ‘terug in de tijd te gaan’ mochten ontwikkelingen op andere gebieden dit vereisen.
Conclusie
Samenvattend kan ik stellen dat ik een zeer inspirerende avond heb gehad, waar ik daadwerkelijk het nodige heb opgestoken.
Dit betekent tevens dat ik even bakzeil moet halen over een blog dat ik eerder schreef waarbij ik stelde dat ik eigenlijk nooit iets leer op congressen. Ik moet toegeven; dat komt nog steeds voor, maar het TFG Innovation Event heeft bewezen dat het ook anders kan.
Ik ben op geen enkele wijze verbonden aan TFG en heb dit expertverslag puur op basis van enthousiasme en als compliment naar de sprekers geschreven.
The Future Group
The Future Group (TFG) is een organisatie die meer dan tweehonderd specialisten verbindt over twaalf maatschappen. Ze biedt deze specialisten (‘maten’), veelal zzp’ers, een raamwerk waarbinnen zij kunnen excelleren en ontwikkelen. TFG stelt deze specialisten beschikbaar voor klanten, waaronder veel grotere organisaties met een sterke focus op ict.