Coresec, een aanbieder van ict-beveiliging- en netwerkdiensten uit Zweden, heeft WeSecure overgenomen. Dit bedrijf uit Amsterdam levert it-beveiligingsoplossingen en diensten aan met name het middensegment en de publieke sector. Er werken vijftien man. Voor Coresec, waar 220 mensen werken, is de overname van WeSecure de eerste buiten Scandinavië. Het moet de opmaat vormen voor het uitbouwen van een sterke positie in Europa.
De overnamesom wordt niet bekendgemaakt. De twee oprichters van WeSecure, Eelco Huisinga en Sebastiaan Kors, worden ook aandeelhouders in Coresec. In Amsterdam is WeSecure gevestigd in het oude pand van KPN Quest.
WeSecure, opgericht in 2009, is wederverkoper van beveiligingsoplossingen van partijen als Palo Alto Networks, Infoblox, Varonis, Aruba Networks, Watchguard, Rapid7, SecureEnvoy en Pulse Secure. Het bedrijf implementeert dit soort oplossingen bij het midden- en grootbedrijf maar is ook succesvol in de publieke sector met klanten als de provincie Gelderland, gemeente Veere en Driestar College.
Ambities
Net als WeSecure implementeert Coresec beveiligingsoplossingen van derden. Daarnaast is het bedrijf sterk in ‘managed security services’ vanuit een netwerk- & beveiligingscenter dat 24 uur/7 dagen in de week operationeel is. Coresec heeft de ambitie om in Europa tot de top van de dienstverleners op het gebied van ict-beveiliging te behoren. Het bedrijf is met steun van investeerder Perusa bezig met het uitrollen van een buy & build-strategie. Vorige week kocht Coresec, gestart in 2003 en met een hoofdkantoor in Malmö, ook al het Noorse bedrijf Gateway Security.
‘Wij waren al actief in Zweden en Denemarken en willen nu verder uitbreiden in Europa’, vertelt Johan Andersson, algemeen direceur van Coresec in een telefonisch toelichting. ‘In een aantal landen willen we een stevige voet aan de grond krijgen, waaronder Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Het is niet zo dat we een bepaalde volgorde volgen; leidend is meer het vinden van een juiste partij. We hadden WeSecure al langer op de korrel. Het bedrijf is net zo ambitieus als wij.’
Prioriteit
Met de overname koopt Coresec zich in op de Nederlandse markt. Daarnaast vullen beide bedrijven elkaar aan. Coresec levert de managed beveiligingsdiensten waarnaar WeSecure op zoek was, terwijl WeSecure wederverkoper van een aantal ict-beveiligingsbedrijven is die Coresec nog niet als partner heeft. Op termijn wordt bekeken of sommige partnersamenwerkingen kunnen worden uitgebreid naar Scandinavië.
‘Onze prioriteit ligt eerst bij het inrichten van een praktijk voor managed services op het gebied van it-beveiliging’, zegt Sebastiaan Kors, directeur van WeSecure. ‘Wij merken dat er met name in de middenmarkt grote behoefte bestaat aan dit soort dienstverlening. Mede door de strenger worden regelgeving en de toenemende cyberdreiging. Wij boden al wel wat managed services aan, maar door de aansluiting bij Coresec wordt ons aanbod veel breder en krachtiger.’
Concurrentie
Kors verwacht dat door de bundeling van krachten met Coresec er in Nederland een bedrijf ontstaat dat de concurrentie aan kan gaan met zowel de grotere systeemintegratoren op ict-beveiligingsgebied, zoals Verizon en KPN, als lokaal sterke spelers. Daaronder bevinden zich partijen als Kahuna, Securelink, Motiv en Onsight. ‘De meeste concurrenten bieden een beperkte portfolio op managed security. Wij kunnen alles in één deal regelen: de oplossing, de implementatie en de managed security services, 24 uur, 7 dagen in de week.’
Voorlopig opereert WeSecure nog onder eigen naam; op termijn zal er een naamswijziging plaatsvinden. De komende tijd wordt er geïnvesteerd in het aantrekken van lokaal personeel en het opzetten van een lokale dienstverlening die wordt ondersteund door het 24/7-operationeel center in Zweden.
Coresec
Coresec heeft in 2015 een omzet gedraaid van zo’n zeventig miljoen euro. 40 procent ervan komt uit reseller-activiteiten, 20 procent uit implementatiediensten en nog eens 40 procent uit ondersteuning en analytics. Topman Andersson verwacht dit jaar op alle fronten te groeien, maar het hardst op managed security services. Hij zegt dat er nog meer overnames in Europa zullen volgen maar waar en wanneer is nog niet duidelijk. ‘Doel van een overname moet vooral zijn om onze managed services-tak te versterken.’
Coresec opereerde eerder onder de naam Addpro. Dat was een breder opererende dienstverlener. Nadat investeerder Perusa in de zomer van 2014 instapte, werd er gekozen om de focus op ict-beveiliging te leggen. Het management en de oprichters kochten zicht uit en gingen verder onder dezelfde naam met hun infrastructuur- en applicatiedienstverlening. Perusa doopte de overgebleven ict-beveiligingstak om in Coresec.