Ik zag van de week twee mensen midden in het winkelcentrum nogal heftig ruziemaken. Het was behalve luidruchtig, behoorlijk lachwekkend want op een gegeven moment hoorde ik de ene ruziemaker letterlijk tegen de ander zeggen: ‘Jij moet je mond dicht houden als je tegen me praat!’.
Het erge is: deze mensen mochten vorige week tijdens het referendum ook stemmen of we nu wel of geen handelsverdrag met Oekraïne zouden sluiten. Daarom ben ik dus ook niet zo’n democraat. Volgens de initiatiefnemers was het referendum een feest van de democratie. Helaas kwam bijna 70 procent van de genodigden niet op het feestje opdagen. Er bleven heel veel snoepzakken liggen.
Twee is nee
En natuurlijk werd er ‘nee’ gestemd. Dat is het makkelijkste. Rond je tweede levensjaar begin je met praten en één van de eerste woorden die je leert is ‘nee’. Vraag het maar aan ouders: ‘twee is nee’, roepen ze altijd. Oftewel, zodra we kunnen praten, zeggen we ‘nee!’. Premier Rutte zegt geen nee. Hij heeft al gezegd dat het kabinet zeker iets met de uitslag van het referendum gaat doen. In de papierversnipperaar gooien is ook iets doen, dus deze belofte gaat hij zeker nakomen.
Selectietrajecten voor nieuwe ict-systemen lijken ook steeds meer op referenda. Om maar zo veel mogelijk draagvlak te creëren moet tegenwoordig Jan en alleman erbij betrokken worden. En als we Jan en alleman zeggen, dan is dat inclusief die trage muts van de front-office. Ook zij beslist mee over misschien wel één van de belangrijkste ontwikkelingen van het bedrijf. Je kunt dan dus net zo goed iene miene mutte gaan doen, of zoals ze het in Gelderland noemen: een aanbesteding.
Meeste stemmen gelden
Je moet moeilijke beslissingen over laten aan mensen die er verstand van hebben. Het Nederlands elftal heeft ook maar één bondscoach en geen 17 miljoen. Nu is dit misschien een slecht voorbeeld en hadden we, als we een referendum over de opstelling hadden gehouden, het EK waarschijnlijk wel gehaald. Maar niet alles is geschikt om ‘de meeste stemmen gelden’ te laten tellen, en dat geldt zeker voor ict-trajecten. En trouwens ook voor handelsverdragen.
Managers / Oprichters / Directeuren zijn niet democratisch gekozen, dus welk IT systeem er komt is geen democratische beslissing.
Het is wel grappig dat veel linkse rakkers de TEGEN / NEE stemmers als dom bestempelen, of wegzetten als een kind in zijn peuter pubertijd.
Dat doen ze ook met Wilders en Trump.
Is dat slim? Ik twijfel eraan.
Ik heb overigens ook tegen gestemd. Mijn redenatie simpel. Ze verkopen het als een handelsverdrag, maar vervolgens hebben “ze” het over rustige buitengrenzen. Dan gaat het dus blijkbaar niet om de handel, maar om defensie.
Er zijn mensen in de Oekraine die hun leven hebben gegeven voor dit verdrag, daarvoor kan ik alleen maar respect hebben. Maar valse voorwendselen? Daar stem ik op tegen.
Hmm, nu reageer ik weer serieus op een stukje van Jacob. Dat vind ik altijd zo dom als mensen dat doen 😉
Inderdaad geldt ‘de meeste stemmen gelden’ niet altijd als de beste keus om een beslissing te nemen. Maar vaak wordt dat dan gebruikt om maar zo min mogelijk mensen ergens bij te betrekken en dat gaat dan ten koste van acceptatie en veranderbereidheid.
Grappig is juist wel dat in Agile projecten (waarbij er juist meer besproken en gezamenlijk besloten wordt!) er men beter in staat is om waarde te creëren voor de klant. Daar werkt het paradigma dus WEL, zie deze cijfers van de Standish Group 😉
https://twitter.com/AnkoTijman/status/707228083116482560
Stellen dat de kiezers dom zijn omdat de politiek het niet uit kan leggen klinkt inderdaad heel erg als de ICT-referenda waarin gebruikers niet luisteren naar de mensen (ICT-ers) die er verstand van hebben als ze hun BYO-oplossingen kiezen.
Zaten er maar wat meer bèta-mensen in de politiek, dan waren we van dat eeuwige PC en consensus geblaat af.
Opmerkelijk was dat de SP en Wilders beide tegen de handelsovereenkomst waren.
Het is goed dat er wat politici wakker geschud zijn maar de manier waarop de EU vandaag de dag werkt, is als Winterkorn bij Volkswagen met 1 verschil je kunt ze niet weg sturen helaas.
Het referendum ging helemaal niet over het handelsverdrag gedeelte maar over de globale samenwerking. Het handelsverdrag is al lang van kracht en die Oekraïense plofkippen met extra salmonella en antibiotica komen al onze kant op.
Wat dat betreft zijn er heel veel parallellen te trekken tussen een mega ICT project en de EU. In het begin leek het heel leuk en goed opgezet maar na mate het project vordert en incompetente managers/politici hun stempel proberen te drukken op de vordering blijkt dat het hele zaakje dusdanig scheef gegroeid is dat je serieus af kan vragen wanneer het hele zaakje als een kaartenhuis in elkaar stort. De leiding probeert nog de schone schijn op te houden dat alles goed komt maar ondertussen begint iedereen er achter te komen dat er serieuze structurele fouten in het systeem zitten die moeten worden opgelost wil er nog wat van het project lukken.
Driewerf hoera voor Johan!