Zeeman stapt over naar Qlik, actief in visual analytics, om managementinformatie realtime te ontsluiten. Met het visual analytics-platform QlikView is de organisatie in staat om op gebruiksvriendelijke en visuele wijze informatie te delen met gebruikers op het hoofdkantoor en met regiomanagers in Europa.
Medewerkers hebben hierdoor direct inzicht in de winkelperformance en de financiële resultaten van de organisatie en kunnen daar op anticiperen. Waar Zeeman voorheen haar data nog uit verschillende systemen ontsloot, is het distribueren van alle rapportages nu voorgoed verleden tijd. Qlik-partner Abacus verzorgde de implementatie van het visual analytics-platform en de ontwikkeling en opbouw van de dashboards.
Consistentie van data
Met vestigingen in zeven landen in Europa is consistentie en inzicht in de juiste versie van data essentieel. Dit was de aanleiding voor Zeeman om te kijken naar een nieuwe business intelligence (bi)-oplossing. Het bedrijf wilde graag af van statische rapportages, waarbij de gegevens altijd achterhaald waren.
De keuze voor Qlik viel na een proof of concept waaruit bleek dat QlikView grote hoeveelheden data kan ontsluiten en dit in één oogopslag kan presenteren in een interactief dashboard. De ict-manager en de verkoop- en financieel directeur van Zeeman brachten vervolgens samen met Abacus de behoeftes en wensen voor de dashboards in kaart en daarna ging het implementatietraject van start. Na enkele gezamenlijke workshops zijn de dashboards voor verkoop en financiën al in gebruik genomen.
Inzicht in winkelperformance
Beide dashboards geven inzicht in de winkelperformance. Dit kan van Europees niveau tot winkelniveau worden gespecificeerd. Het financiële dashboard geeft onder andere inzicht in pandhuur, personeelskosten en omzet. Het verkoopdashboard combineert deze gegevens onder andere met inzicht in omzetgegevens van productgroepen, ureninzet van medewerkers en de performance van klanten. Gebruikers zijn vanaf nu op de hoogte van de meest recente cijfers, hebben meer inzicht en kunnen gericht sturen op financiële prestaties. Bovendien hoeven eindeloze versies van Excel niet meer de wereld worden rondgestuurd en wordt it ontzorgd, omdat de gebruikers zelf aan de slag kunnen met analytics.
Andre Unkel, ict-manager Europa bij Zeeman: ‘We zijn ontzettend blij dat we de overstap naar QlikView hebben gemaakt. Nu we beschikking hebben over interactieve rapportages gaat een wereld vol nieuwe mogelijkheden voor ons open. We zien ook veel potentie in Qlik Sense. Hiermee willen we nog mooiere visualisaties maken en deze beschikbaar stellen voor de winkels. De plannen voor een dasboard in Qlik Sense liggen al op tafel. Hier gaan we focussen op voorraden van onze producten. We hopen straks gericht te kunnen sturen op bepaalde productafnames bij de verschillende winkels. Zo kunnen we nog efficiënter te werk gaan en slimme beslissingen nemen.’
Erik Greefhorst, ceo Abacus: ‘De samenwerking met Zeeman verliep vlot en was erg aangenaam. Wat direct opviel was de faciliterende en dienstbare rol van it aan de business. Daarnaast maakte het grote aantal vestigingen ook dat er focus was op het sturen op uitzonderingen, waardoor underperformers dagelijks in kaart worden gebracht. Een project om met enige trots op terug te kijken!’
Sabine Palinckx, Country Manager Benelux: ‘Wij zijn trots dat we een groot Nederlands bedrijf als Zeeman kunnen helpen om de juiste informatie in een handomdraai beschikbaar te stellen aan de juiste mensen. It hoeft hier niet langer aan te pas te komen, deze drempel neemt QlikView weg. Door relaties te leggen tussen verschillende data krijgt Zeeman inzicht in het geheel. De associatieve analysemogelijkheden geven medewerkers de mogelijkheid om deze data op allerlei manieren te analyseren. Hiermee legt de organisaties de basis voor betere beslissingen. Het feit dat zij ook potentie zien in Qlik Sense toont de kracht en de toegevoegde waarde van datavisualisatie aan. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat Zeeman hierdoor nog scherper kan gaan sturen op haar bedrijfsvoering. Betrouwbare data is immers nodig om te kunnen groeien.’