Campus Party, het grootste techfestival ter wereld dat dit jaar voor het eerst naar Nederland komt, organiseert een 24 uur durende educatie-hackathon (Eduhack). Tijdens de Eduhack werken deelnemers aan oplossingen voor uitdagingen in het onderwijs. De beste ideeën voor onderwijsinnovatie worden daadwerkelijk geïmplementeerd bij Nederlandse onderwijsinstellingen. Campus Party vindt plaats van 25 tot en met 29 mei 2016 in Jaarbeurs in Utrecht, de hackathon is op donderdag 26 en vrijdag 27 mei.
De Eduhack brengt studenten, educatie-innovators en start-ups op het gebied van educatietechnologie samen. Deelnemers werken in multidisciplinaire teams samen aan cases van instellingen en bedrijven in de onderwijssector. Er worden meer dan tweehonderd internationale deelnemers (Campuseros) verwacht. Om tot het beste resultaat te komen, krijgen zij workshops en trainingen: niet alleen om ideeën om te zetten in concrete plannen, concepten en prototypes, maar ook programmeer- en pitch-lessen.
Kennisnet/PO-Raad en Avans
De cases kunnen gebaseerd zijn op uitdagingen waar bedrijven of instellingen tegenaan lopen. Ook ondernemers of start-ups kunnen tot 15 april 2016 een case indienen op basis van een concept of prototype voor een educatief vraagstuk. Deelnemers kunnen hier vanuit hun expertise op voortborduren. De Campuseros werken onder andere aan cases van Kennisnet met de PO-Raad en Avans University of Applied Sciences.
Kennisnet en de PO-Raad zoeken een oplossing voor het ordenen van de grote hoeveelheid data die ontstaat bij het invoeren van gepersonaliseerd leren. Avans ziet een soortgelijke verschuiving naar flexibeler en persoonlijker onderwijs, waarbij door gebrek aan geschikte software de administratie langer duurt dan nodig. De Campuseros werken tijdens de Eduhack toekomstgerichte oplossingen uit.
Prijzenpakket
De Eduhack start op donderdag 26 mei om 9.00 uur met een keynote. Daarna presenteren de bedrijven hun cases en worden de deelnemers ingedeeld in groepen. Vervolgens starten de workshops en natuurlijk de uitwerking van de ideeën. Op vrijdag 27 mei om 10.00 uur presenteren de groepen hun oplossingen. De beste uitwerkingen worden beloond met prijzen; er is een prijzenpakket ter waarde van 2500 euro.
‘Tijdens mijn opleiding merkte ik dat er veel te weinig gedaan wordt om leren leuk te maken en talent te stimuleren’, zegt Nick van Breda, organisator van Eduhack. ‘Nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan onderwijsinnovatie, zoals nu gepersonaliseerd leren. Hiermee worden studenten aangemoedigd om het beste uit zichzelf te halen. De 24 uur durende Eduhack is een geweldige manier om met ambitieuze mensen met verschillende achtergronden vernieuwing in het onderwijs te realiseren, aan de hand van concrete oplossingen. Het is eigenlijk een crowd sourced-vorm van innovatie: niet alleen deelnemers leren er veel van, ook onderwijsinstellingen, overheden en ondernemers die een case indienen of zelfs alleen komen kijken, steken er gegarandeerd veel van op. De eerdere edities die ik organiseerde, leverden vernieuwende oplossingen en inzichten op. De Campus Party-editie wordt nog grootser, dus daar verwacht ik nog meer van. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten.’
Informatie een aanmelding
Ga voor meer informatie naar de website van Campus Party of Eduhack. Om je als Campusero in te schrijven voor de Eduhack, vul je tijdens het aanmeldproces via http://nl.campus-party.org/tickets de promotiecode EDUCPEU2016 in. Hiermee geef je aan onderdeel te willen zijn van de Eduhack. Bovendien profiteer je hiermee tot en met 15 april 2016 van een early bird-korting.
Over Campus Party
Campus Party begon in 1997 oorspronkelijk als lan-party in Spanje en is inmiddels onder techtalent uitgegroeid tot een internationaal begrip. Er zijn al meer dan vijftig edities georganiseerd, waarbij in Mexico twintigduizend studenten deelnemen. De Jaarbeurs-editie is na Madrid, Berlijn en Londen de vierde Europese editie en is de eerste in Nederland. Naast vijfduizend deelnemers (Campuseros) worden meer dan tweehonderd start-ups en duizenden bezoekers per dag verwacht. Het ultieme doel is om van Campus Party een jaarlijks festival te maken, waar talent inzicht krijgt in de mogelijkheden van it en gestimuleerd wordt om mee te werken aan toekomstgerichte oplossingen. Daarnaast worden studenten gemotiveerd om samen met anderen nieuwe ondernemingen op te zetten, die gebruikmaken van de toepassingen van technologie.
Om de aanwas van nieuw talent te stimuleren, is er tijdens deze eerste editie op zaterdag 28 mei 2016 een speciaal programma voor kinderen en jongeren, en een specifiek programma voor meiden en vrouwen die geïnteresseerd zijn in it, technologie en innovatie. Campus Party is het grootste en meest centraal gelegen evenement tijdens Startup Fest Europe. Campus Party wordt ondersteund door de provincie Utrecht en gemeente Utrecht, met als mediapartners onder meer Tweakers, Emerce en Computable. Ga voor meer informatie naar http://nl.campus-party.org.