Werkgevers moeten meer doen om te voorkomen dat oudere ict'ers in de WW belanden. Ze moeten zorgen voor omscholing of betere begeleiding waardoor oudere ict'ers aan het werk kunnen blijven. Dat stelt beroepsvereniging Ngi-NGN. 'Nergens lijkt de mismatch tussen vacatures en kandidaten zo groot als in de ict', stelt de onafhankelijke beroepsvereniging van ict’ers. Het roept werkgevers op om te investeren in de omscholing van ict-professionals.
Volgens de Marktmonitor ICT van Nederland ICT ontstaat in 2016 een tekort van 5000 tot 7000 ict’ers. Tegelijkertijd blijkt uit cijfers van UWV dat er zo’n 6700 WW-uitkeringen voor middelbaar- en hoogopgeleide ict’ers worden uitgekeerd.
58 procent van de ict’ers in de WW is 45 jaar of ouder. Maarten Emons van Ngi-NGN: ‘We hebben het over meer dan 4500 ict-professionals die niet aan de bak komen, omdat ze volgens werkgevers te oud zouden zijn. Het wordt tijd dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, voor ervaring durven te kiezen en deze mismatch oplossen.’
Bijscholing
Emons kent de vooroordelen over 45-plussers. ‘Ze zouden vaker verzuimen, maar uit de gesprekken met werkgevers ontstaat een ander beeld. Oudere werknemers zijn bovendien veel loyaler. Het klopt dat de ontwikkelingen in de sector heel hard gaan, dat ontken ik niet. Een ding is me echter niet duidelijk: waarom wordt een professional niet bijgeschoold om bij een organisatie aan de slag te kunnen, maar wordt hij wel bijgeschoold als hij al bij een bedrijf werkt?’
Marieke Duijndam, landelijk adviseur werkgeversdiensten van UWV voor de ict-sector, is het eens met Emons. ‘Het wordt tijd dat werkgevers voor diversiteit durven te kiezen. Ik zou ze willen oproepen om tijdens een sollicitatieprocedure het CV eens te negeren. Kijk voor de verandering naar de kandidaat en zoek aan de hand van softere skills een match. De harde skills kan je de kandidaat nog leren tijdens een extra training of via een opleiding.
ICT-maand
De maand april is door het UWV uitgeroepen tot De maand van de ICT. Daarbij wil de uitkeringsorganisatie het probleem met de relatief grote groep werkloze oudere ict’ers aanpakken. Via werk.nl/arbeidsmarktinformatie zijn rapporten beschikbaar voor werkgevers en voor werkzoekenden. Die rapporten geven inzicht in de arbeidsmarkt voor ict’ers.
Openstaande vacatures
De top-tien van openstaande vacatures die online zijn gepubliceerd, ziet er als volgt uit:
1. Systeemontwikkelaar 870
2. Programmeur dot.net 740
3. Programmeur scripttalen (hoger) 600
4. Servicedeskmedewerker ict 480
5. Tester ict 440
6. Programmeur Java (hoger) 410
7. Webdeveloper (hoger) 330
8. Programmeur scripttalen (middelbaar) 260
9. Adviseur ict 250
10. Systeembeheerder (hoger) 210
Bedrijven en politici zijn juist flexibel.
Dat zie je aan het succes van het basisinkomen, aan het gemak waarmee je als Nederlander in het buitenland kan studeren, werken of wonen of thuiswerken of waarmee iemand uit een ver land hier zijn carriere kan voortzetten. En je kan toch nergens zo makkelijk als in Nederland vanuit een uitkeringssituatie een eigen bedrijf starten ? Corruptie hebben we hier helemaal niet en subsidies worden hier nooit gebruikt voor politieke spelletjes. Hulde voor Nederland zou ik zeggen 🙂
Er is helaas geen cursus waar je jonger van wordt.
Als IT werknemer is het vrij simpel. Als je werkgever je geen ruimte geeft om bij te blijven, dan zul je dat zelf moeten doen en serieus afvragen of je werkgever zich er van bewust is dat door niet te investeren in het bijblijven van het personeel of er sprake is van roofbouw dat later op de rit zich ook nog eens kan wreken op diverse manieren.
Niet afwachten wat een ander voor je kan betekenen. Met een bijna afbetaald huis en een redelijk opgebouwd pensioen en kinderen de deur uit heb je als oudere zelfstandige een prijs/kwaliteit concurrentievoorsprong, zelfs op India. Ofwel je kies een courant specialisme zoals JAVA, security, ofwel je pakt de breedte als generalist maar dan richting MKB. Het zal jou en je opdrachtgever verbazen hoeveel onderwerpen je met 35 jaar ervaring kunt oppakken en met een beetje behoorlijk engels ligt de wereld aan je voeten.
Reacties tonen dat het issue een actuele is en levendig. Ik ben voor die werkeloze met wie ik dagelijks te maken heb niet eenvoudig. Ik leg de verantwoordelijkheid daar waar die hoort, in dit geval de individuele IT professional zelf. Jij moet zorgen dat je bij blijft en er zijn vele wegen die leiden tot Rome om aan de actuele stand van zaken van elke discipline in en met IT ICT te kunnen komen.
Als je namelijk met de aansluiting thuis, toegang tot de hele wereld hebt, ook tot lesmateriaal, moet je een verdomd goede reden hebben om daar geen gebruik van te maken want de tijd die je hebt om te klagen is evenzeer tijd die je had kunnen spenderen aan het bijspijkeren van of zelfs het kiezen van een nieuwe richting. Het probleem is namelijk meerzijdig.
Wil je er toe doen en interessant worden voor een werkgever of opdrachtgever moet je diegene gewoon kunnen vertellen wat je allemaal nog met bestaande KA kunt bereiken binnen het bestaande model wat besparen betreft. Je kunt je bijvoorbeeld ook onderscheiden door de vergiet aan wegloopputjes van budgetten te dichten, die zijn er namelijk nog steeds in overvloed.
Uiteindelijk, en als IT professional moet je dat gewoon weten, ben je overbodig, dat is namelijk het doel van automatiseren. Wil een opdrachtgever niet betalen voor kennis en kunde, prima, troost je dan eenvoudig met de gedachte dat jij haar/zijn rekeningen en gemiste kansen niet hoeft te betalen.
@ Klaas, mijn idee. Top!
Probleem is eigenlijk vrij simpel (geen civiele woordenbrij nodig): teveel HR-nitwitten aan de selectiepoort.
En het ingesleten managementoordeel is dat men knarren – kras of niet – gewoon niet wil. Liever plooibaarder, ambitieuzere en goedkopere jongeren; er zijn er genoeg (buitenland en zo). Dat schijnt Nederland maar niet te willen begrijpen.
Beste lezers,
Ik zit als ICT-Professional al 2,5 jaar thuis. MBO diploma maar lang in WO functie gezeten. Geprobeerd als ZZP-er de kost te verdienen maar dit bleek niet rendabel genoeg.
Het is erg lastig ondanks alle online cursussen om aan te tonen van je wil, inzet en bereidheid om te werken en mee te bouwen aan de successen van een organisatie. Het loon maakt inmiddels ook niet meer uit. Ik laat graag zien dat ik veel kan betekenen voor elke organisatie. Nu de kans nog.
Het mes snijdt altijd aan twee kanten wat deze discussie ook laat zien.