Tijdens de International NCSC One Conference 2016 in Den Haag is Dcypher, het Dutch Cybersecurity Platform for Higher Education and Research, geïntroduceerd. Doel van dit platform is de agendering en coördinatie van zowel wetenschappelijk als praktijkgericht onderzoek naar ict-beveiliging en het geven van onderwijs hierover. De oprichting is een uitvloeisel van de Nationale Cyber Security Strategie die ervoor moet zorgen dat Nederland zijn mannetje staat op het terrein van ict-beveiliging.
Dcypher wil een overzicht bieden van het aanbod aan hoger onderwijs over cyber security en verbindingen leggen tussen betrokkenen uit de publieke en private sector bij het hoger onderwijs en onderzoek. Daarnaast is kennisuitwisseling en agendering van onderzoek en onderwijs een doelstelling. Onderzoek- en onderwijsagenda’s komen wel pas tot stand na brede raadpleging van het veld (onderwijs, overheid en bedrijfsleven).
Het platform wil bereiken dat het aantal ict-beveiligingsspecialisten groeit en dat meer studenten in het hoger onderwijs relevante opleidingen volgen. Het platform vraagt om het versterken van cyber security onderzoeksgroepen, resulterend in meer innovaties, en om beter opgeleide docenten. Ook moeten curricula in het hoger onderwijs en beroepsprofielen beter aansluiten bij de wensen van de markt. Tot slot streeft Dcypher ernaar krachtige internationale coalities te sluiten.
Oprichters
Dcypher is opgericht door de ministeries van VenJ, EZ en OCW en het NWO-gebied Exacte Wetenschappen. Het samenwerkingsverband staat onder leiding van Jan Piet Barthel, hiervoor gedetacheerd door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Verder is er een adviesraad.
Het ICT Innovatieplatform Veilig Verbonden, een publiek-private samenwerkingsverband dat zich vooral richtte op de agendering van het onderzoek naar security en privacy, wordt opgenomen in Dcypher.
Noem eens een paar leidende technische publicaties van Dcypher .. hmm .. ?
Als er al iets is waar we bij de overheid van verzekerd zijn dan is het wel een zeer pover trackrecord wat competentie en potentie in en met IT ICT betreft. Ook nieuwe in en opgezette initiatieven waar het IT ICT betreft. Dat neemt jammerlijk met zich mee dat publicaties zoals deze steeds minder geloofwaardiger worden, ondanks het dringende belang daarvan.