Als het traditionele businessmodel al niet ten grave is gedragen door de digitale economie, is de kans groot dat Magere Hein zijn zeis aan het slijpen is. Alles draait tegenwoordig om het creëren van een rijke gebruikerservaring met de ‘snelheid van de cloud’. Het vermogen om te innoveren, toegevoegde waarde te bieden en diensten op te schalen is van cruciaal belang geworden voor bedrijven.
Zeker nu nieuwe start-ups, die als het ware in de cloud zijn geboren, markten op hun grondvesten doen schudden en diverse gevestigde bedrijven onderuit halen. Vele succesvolle businessmodellen zijn door disruptieve nieuwe toepassingen op hun kop gezet of zelfs volledig van tafel geveegd.
De brede toepassing van digitale diensten, aangewakkerd door de exponentiële groei van het aantal mobiele apparaten, data streams en verbonden ‘dingen’, blijft onverbiddelijk invloed uitoefenen op traditionele netwerken. Deze beginnen daardoor tegen hun capaciteitsgrenzen aan te lopen. Als er al een nieuw motto voor bedrijven is in deze verbonden wereld, dan is het dat zij moeten beseffen dat deze disruptie (ook wel digitale transformatie genoemd) niet alleen zal voortduren, maar waarschijnlijk ook in een stroomversnelling zal raken.
Om te kunnen profiteren van de veranderingen die de digitale economie met zich meebrengt, moeten ict-afdelingen op een andere manier te werk gaan. En hoewel maar weinig bedrijven hun technologische strategie op een leeg doek kunnen schilderen en de kans groot is dat de infrastructuur van organisaties is verouderd, kan ook een middelgroot bedrijf tegenwoordig over ict-oplossingen van grootzakelijke kwaliteit beschikken.
In kaart
Hieronder breng ik de laatste technologische netwerk- ontwikkelingen in kaart. Veel daarvan kunnen bedrijven helpen om niet alleen te overleven, maar ook om optimaal te gedijen in dit tijdperk van digitale transformatie. Hoewel het zelden mogelijk is om met een universele oplossing op de proppen te komen, is het belangrijk dat leveranciers van netwerkoplossingen en partners nauw samenwerken, zodat ze uit een zo breed mogelijk technologisch aanbod kunnen putten.
Gezien de diepgaande specialistische kennis die zij hebben opgedaan met diverse ICT-projecten kan een dergelijke samenwerking van onschatbare waarde blijken bij het vinden van oplossingen voor praktische problemen.
Klaarstomen voor de cloud
Nu cloud-diensten het ict-landschap ingrijpend veranderen, zijn veel organisaties op zoek naar manieren om cloud-architecturen tot een vast onderdeel van hun bedrijfsstrategie te maken. Waarom? Voornamelijk omdat dit een kostenefficiënte manier biedt om bedrijfsdoelstellingen te realiseren met uiterst schaalbare mobiele applicaties en diensten die de zakelijke flexibiliteit en het concurrentievermogen verbeteren.
Het hosten van netwerkbronnen in een publieke, private of hybride cloud kan bijdragen aan snellere verbindingen en een optimale inzet van netwerkactiva op basis van een dynamische pay-as-you-go infrastructuur. Een volledig schaalbaar multi-tenant cloud-platform kan bedrijven ook helpen om de laatste ontwikkelingen bij te benen door de automatische aanlevering van diensten snel aan te passen aan veranderingen in de zakelijke prioriteiten en het klantengedrag.
Voor middelgrote bedrijven vertegenwoordigt een cloud-architectuur de mogelijkheid om volledig aanpasbare online diensten aan te bieden op basis van geografisch verspreide locaties en uiteenlopende cloud-omgevingen. Dit is mogelijk zonder investeringskosten, afschrijvingen of het arbeidsintensieve onderhoud dat normaliter gepaard gaat met het eigendom van netwerkactiva. Bedrijven kunnen hun ict-investeringen en digitale bedrijfsstrategie zo effectief beheren en profiteren van de hoogwaardige netwerkprestaties die vroeger waren voorbehouden aan grote ondernemingen met torenhoge budgetten.
Vereenvoudigen
Vanuit technologisch oogpunt is het netwerk een van de belangrijkste bedrijfsmiddelen van organisaties. Maar met de opkomst van diverse cloud-gebaseerde streaming-diensten, byod en het internet of things moeten netwerken nu ondersteuning gaan bieden voor miljoenen nieuwe verbonden apparaten. Het netwerk moet daarom met de onderneming meegroeien, taken sneller en vlekkeloos uitvoeren en, minstens zo belangrijk, op veranderingen anticiperen en zich daarop aanpassen.
Software defined network (sdn)-technologie maakt het mogelijk om netwerktaken te vereenvoudigen door belangrijke netwerkfuncties softwarematig te automatiseren en het aantal arbeidsintensieve beheertaken terug te dringen (soms zelfs tot nul). Een softwaregedefinieerde infrastructuur kan zich zonder menselijke tussenkomst snel aanpassen aan bedrijfsontwikkelingen dankzij de mogelijkheid om nieuwe of gewijzigde diensten sneller, efficiënter en met minder risico beschikbaar te stellen.
Network functions virtualisation (nfv) vormt een aanvulling op sdn. Een gevirtualiseerde netwerkomgeving is niet louter afhankelijk van uiteenlopende fysieke netwerkapparaten, maar kan snel netwerkdiensten inrichten, aanpassen of verder ontwikkelen op basis van generieke, kant-en-klare hardware. Nfv biedt de mogelijkheid om specialistische netwerkfuncties toe te passen met behulp van software die op een centrale server draait. Deze functies kunnen met een simpele muisklik beschikbaar worden gesteld in aansluiting op veranderingen in de gebruikersbehoeften of marktomstandigheden.
Virtualisatie heeft op zichzelf al diverse voordelen te bieden, maar deze worden nog eens vermenigvuldigd in combinatie met het vermogen van sdn om netwerken te automatiseren en beheren. Netwerkbronnen kunnen daarbij volledig softwarematig worden ingericht, aangeleverd, ingetrokken, gereset en beheerd. Hoewel deze schaalbare technologie normaliter door grote ondernemingen wordt toegepast, kunnen ook middelgrote bedrijven profiteren van een gevirtualiseerde netwerkomgeving.
Beveiligen
Bedrijven hebben te maken met een voortdurend veranderend bedreigingslandschap. En door de wildgroei aan cloud-verbindingen, bvod en met het internet of things verbonden apparaten is het aanvalsoppervlak voor cyberaanvallen groter dan ooit. Het is daarom van cruciaal belang om beveiligingsmechanismen op andere manieren en locaties binnen het netwerk toe te passen. Cyberbedreigingen bevinden zich namelijk niet alleen buiten de organisatie, maar zijn hoogstwaarschijnlijk reeds binnen het netwerk aanwezig.
Traditionele methoden die louter voorzien in beveiliging aan de netwerkrand, zijn niet langer toereikend. Het afslaan van moderne cyberbedreigingen vraagt om een geautomatiseerde aanpak die fysieke en gevirtualiseerde beveiligingsfunctionaliteit inbouwt in het volledige netwerk, en niet alleen aan de netwerkrand. Deze beveiligingsmechanismen moeten daarnaast in staat zijn om zich dynamisch aan elke bedreiging aan te passen.
In plaats van gebruik te maken van bestaande, meervoudig gelaagde beveiligingsoplossingen die de netwerkrand beschermen, kunnen middelgrote bedrijven een beroep doen op een software defined secure network (sdsn) om beveiligingsregels toe te passen op elk onderdeel van het netwerk. Sdsn maakt gebruik van netwerkgegevens en informatie in de cloud voor het identificeren en afslaan van bedreigingen binnen en buiten de organisatie. Beveiliging op basis van beleidsregels maakt het mogelijk om het netwerk in realtime te beschermen. En door alle netwerkbronnen in te zetten voor het afdwingen van deze beveiligingsregels groeit het netwerk uit tot een ecosysteem van beveiligingsintelligentie en een actief wapen in de strijd tegen bedreigingen.
Verder ontwikkelen
Geen enkele netwerkleverancier zal een oplossing kunnen bieden voor de behoeften van alle bedrijven die hun ict-omgeving willen aanpassen aan veranderingen in de marktbehoeften. Als antwoord hierop houden verschillende groepen zich bezig met de ontwikkeling van een strategie op basis van open standaarden. Deze wordt door diverse leveranciers ondersteund en bouwt flexibiliteit en keuzevrijheid in in de kern van het netwerk. Een dergelijke open infrastructuur zorgt niet alleen voor optimale netwerkervaringen, maar kan ook de risico’s terugdringen, calamiteiten ondervangen en voldoende flexibiliteit bieden om met de onderneming mee te groeien en te veranderen.
Een open architectuur is bijzonder praktisch en kostenefficiënt en maakt het eenvoudiger om met een combinatie van hardware en softwaregedefinieerde systemen te werken. De kans is groot dat veel netwerken zullen uitgroeien tot een mix van fysieke en gevirtualiseerde apparaten. Een applicatiegerichte infrastructuur zal daarbij voorzien in dezelfde functiereeks en mogelijkheden als veel fysieke apparaten. Een dergelijke softwaregedefinieerde aanpak zorgt ervoor dat het netwerk uiterst snel kan inspringen op veranderende omstandigheden zoals seizoenspieken, geografische expansie en onvoorziene gebeurtenissen. Deze ingebouwde operationele flexibiliteit en veerkracht dragen bij aan een drastisch verbeterde kostenstructuur.
Hoewel de bedrijfsvoering van veel ondernemingen een complex karakter kan hebben, hoeft dat niet voor hun netwerk te gelden. Door de infrastructuur onder te brengen in een veilige, flexibele en geautomatiseerde netwerkomgeving met een open karakter kunnen bedrijven een zakelijke noodzaak omvormen tot een krachtig en kostenefficiënt bedrijfsmiddel dat voor toegevoegde waarde zorgt en mogelijkheden biedt voor interactie met klanten. Op die manier kunnen ze de voordelen van de digitale economie plukken en volledig tot bloei komen in plaats van louter te overleven.