Wat leven we toch in een fantastische tijd. Zeker voor iemand zoals ik, die toch wel een meer dan gemiddelde interesse heeft in technologie. Nog niet zo heel lang geleden waren we nog in de weer met cassettebandjes en diskettes, zochten we telefoonnummers op in een telefoonboek en hadden we een wegenkaart in de auto liggen. Pas vanaf 2010 is de tablet op de markt gekomen; een onderzoek heeft uitgewezen dat in 2015 ruim 60 procent van de gezinnen al beschikt over een tablet. Zelfs één op de vijf gezinnen beschikt over twee of meer tablets. Het gaat snel, heel snel.
Veel mensen denken dat de belangrijkste vooruitgang achter ons ligt. Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat toekomstige ontwikkelingen de voorbije evolutie ruimschoots zullen overtreffen. Denk dan alleen al aan zelfrijdende auto’s, driedimensionale printtechnologieën en met name aan robotica. Niet robotica ergens weggestopt in fabrieken voor relatief eenvoudige en eentonige productieprocessen, zoals bij Nedcar in Born, maar juist zeer aanwezig in ons dagelijks leven.
Zo wordt de Zora robot al ingezet in diverse woonzorgcentra en ziekenhuizen. Daar levert hij nog maar relatief eenvoudige diensten, zoals hulp bij revalidatie. Honda is met haar robot ‘Asimo’ zo ver dat deze bij diverse kantoren in Japan in dienst is. Daar ontvangt Asimo gasten, begeleidt ze naar de wachtruimte en haalt naar wens een kopje koffie of thee.
Nog interessanter is de technologie van Boston Dynamics. Deze robot lijkt niet op een robot zoals een kind die tekent, hij lijkt veel meer op een dier. Het bijzondere zijn de fysieke mogelijkheden van deze robot. Hij kan zich op nagenoeg alle terreinen voortbewegen, kan hindernissen overwinnen en zelfs een flinke klap van de zijkant opvangen. Kijk even op YouTube en zoek op ‘Zora robot’, ‘Honda Asimo’, ‘Boston Dynamics robot’ en ‘Skynet drones work together’. U zult versteld staan. Zeker als u bedenkt dat deze technologie binnen afzienbare tijd samen komt en geschikt wordt voor dagelijks gebruik.
Rekenkracht
Belangrijke basis voor deze ontwikkelingen is de sterke toename van rekencapaciteit (processing power). Hierdoor kunnen grote hoeveelheden data significant sneller verwerkt worden. Bedenk dat een Playstation 4 meer rekenkracht heeft dan een militaire supercomputer van vijftien jaar geleden. Rekenkracht in combinatie met slimme software brengt ons aankomende jaren veel vooruitgang.
Denk daarbij aan predictive analytics en aan de mogelijkheden van ‘learning algoritmes’. Dit laatste wordt bijvoorbeeld aangetoond met de zelfrijdende auto van George Hotz. Deze Amerikaan heeft voor een paar duizend dollar een zelfrijdende auto ontwikkeld. Niet door miljoenen regels code te kloppen maar door gebruik te maken van slimme ‘learning algoritmes’. De mogelijkheid om data op een juiste manier te kunnen verwerken is in al deze voorbeelden cruciaal.
Innovatie
Deze ontwikkeling zien we ook in de reguliere bedrijfsprocessen. Rekenkracht, goede data en slimme software geven nieuwe mogelijkheden voor innovatie. Processen volledig digitaal uitvoeren, dus zonder papier, is vaak een eerste stap. Zeker in de business-to-consumer (b2c)-markt zie je dat meer en meer volledig digitaal wordt afgehandeld. Denk aan uw bank, verzekeringsmaatschappij en andere van oudsher sterk document gedreven organisaties. Veel daarvan maken momenteel de slag naar volledig digitaal.
Ook in de wereld van purchase-to-pay (p2p) zal aankomende tijd, meer dan voorheen, de stap naar digitaal plaatsvinden. Bedrijven die kiezen voor geautomatiseerde processen, kiezen daarbij voor digitale facturen. Ik bedoel hier geen pdf-facturen, maar e-invoices die bestaan uit gestructureerde data. Het is natuurlijk idioot dat de verzender een factuur print en de ontvanger er weer data van probeert te maken. Feitelijk is een factuur niets anders dan een transactie tussen twee organisaties/systemen. Na lange tijd zal de e-invoice nu echt zijn opmars gaan maken. Basware liet afgelopen jaar al een groei van 48 procent zien in het e-transactions netwerk. Haar voorspelling voor 2018 is een groei naar 250 miljoen transacties. Het bieden van services in dit netwerk, zoals Financing Services en Dynamic Discounting zullen zeker bijdragen aan het succes van e-invoicing.
Innovatie zal ook aan ons vak niet voorbij gaan. Gelukkig niet!