Ict-bedrijf Group 2000 brengt een nieuw wapen in de strijd tegen identiteitsfraude: 3D-gezichtsherkenning, gebaseerd op botstructuren in de schedel, intelligent gekoppeld aan fotodatabases. Zelfs mensen die middels plastische chirurgie een nieuwe identiteit willen aannemen, worden door dit biometrische systeem eruit gepikt, stelt het bedrijf uit Almelo.
Dit systeem, LIMA Biometric Identity Surveillance, is volgens Group 2000 de volgende stap in identiteitsherkenning. Het kijkt na een gelaatsscan niet alleen naar de kenmerken ‘aan de oppervlakte’, maar ook naar botstructuren in de schedel die voor ieder mens uniek zijn. Zo kan er bijvoorbeeld een vergelijking plaatsvinden van iemands foto in een paspoort en de foto die ter plekke van die persoon wordt gemaakt. Gebruikt diegene een valse pasfoto, of een foto gemaakt na plastische chirurgie, dan merkt het systeem dit op.
Volgens het bedrijf, dat is gespecialiseerd in geavanceerde it-beveiligingsoplossingen, speelt het LIMA-systeem een bepalende rol bij het vaststellen van de identiteit van mensen, bijvoorbeeld vluchtelingen die zich melden aan de Europese (buiten)grenzen. Een gelaatsscan die niet te vervalsen is, is snel te koppelen aan bestaande fotodatabases en zwarte lijsten.
Mensen met verkeerde bedoelingen zijn zo sneller op te sporen dan via het huidige arbeidsintensieve systeem van registratie. Ontbreekt bijvoorbeeld de bewijsvoering doordat er geen identiteitspapieren voorhanden zijn , dan kan de LIMA-gelaatsscan die bij elke gate van alle passagiers wordt gemaakt, de doorslag geven voor het vervolgtraject, aldus Group 2000 in een persbericht.
Hooligans
Het bedrijf verwacht dat het biometrische detectiesysteem ook uitkomst biedt bij het handhaven van stadionverboden voor voetbalhooligans. Door bij de toegangspoorten het 3D-camerasysteem te installeren, kan van elke bezoeker volautomatisch, snel en nauwkeurig worden gecontroleerd of die persoon op de zwarte lijst staat.
Group 2000 wijst er verder op dat het LIMA-systeem kan worden gebruikt om zoekgeraakte kinderen aan de hand van hun pasfoto in omgevingen met veel mensen, zoals festivals, stadions en pretparken, op te sporen.
Laserpuls
LIMA Biometric Identity Surveillance maakt gebruik van laserpuls-technologie (Lidar) in combinatie met videotechnologie en 3D-software. Een camerasysteem, dat wordt opgehangen, maakt naast de standaardcamerabeelden en -contouren een 3D-dieptescan van een gezicht van een bezoeker of een reiziger. Deze scan bestaat uit veertigduizend beeldpunten. Al deze data worden gestuurd naar een softwareanalysesysteem dat is verbonden met een beschikbare fotodatabase. Vervolgens wordt er een gezichtsherkenningvergelijking uitgevoerd.
Group 2000 werkt in deze oplossing samen met zijn Amerikaanse partner DSC (Digital Security Controls), leverancier van elektronische bewakingssystemen. Het bedrijf uit Almelo voegt zijn eigen biometrische sensoring en beveiligingssoftware-expertise er aan toe en integreert dit alles tot het product LIMA Biometric Identity Surveillance. De oplossing wordt door Group 2000 in Europa verkocht.