In Nederland gaat 4 procent van de content-aanvragen over IPv6. Daarmee komt Nederland op de 26ste plek in de wereldwijde ranglijst. België is nog steeds leider in IPv6-adoptie. Hier maakt 37 procent gebruik van IPv6. De top drie wordt aangevuld met Duitsland en Griekenland (beide 21 procent). Dit blijkt uit het 'State of the Internet'-rapport van Akamai.
Akamai publiceert elk kwartaal het onderzoeksrapport. Hierbij wordt gekeken naar wereldwijde, regionale en nationale cijfers over de snelheid van internetverbindingen, breedbandadoptie op zowel vaste als mobiele netwerken, IPv6-implementaties en of 4K al voet aan de grond krijgt. Dit doet het op basis van de gegevens uit het Akamai Intelligent Platform.
Uit het rapport blijkt dat er in Nederland nog weinig animo is voor IPv6. Slechts 4 procent van het verkeer gaat via deze verbinding. Hiermee eindigen we op de 26ste plek wereldwijd. België is opnieuw leider in IPv6. Zo loopt 37 procent van alle internetverbindingen bij de onderburen over IPv6. Dit is een stijging van 2 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. Hoewel België het voortouw blijft trekken, kende Frankrijk het vorige kwartaal een sterke groei van 113 procent. Dit land staat met 11 procent inmiddels op de negende plaats.
Tim Vereecke, solutions engineer bij Akamai in België, schrijft de sterke IPv6-positie van België toe aan het nationale plan voor IPv6, dat in 2012 door de FOD Economie werd goedgekeurd en uitgerold. ‘Eveneens de inspanningen en extra investeringen van de internetproviders in ons land dragen bij aan dit succes.’
Internetverbinding
Gekeken naar de wereldwijde internetsnelheid, concludeert Akamai dat de gemiddelde verbindingssnelheid in vergelijking tot vorig jaar met 23 procent is toegenomen. Relatief mag dit enorm zijn, absoluut blijft dit beperkt tot 5,6 Mb/s.
De stijging is volgens Akamai noodzakelijk nu streaming wereldwijd in een stroomversnelling komt en de verwachtingen van de consumenten stijgen. Meer en meer werelddelen kunnen nu ook online video bekijken met dezelfde kwaliteit als televisie.
Zowel Nederland als België blijven het goed doen in de Europese landen. Nederland heeft een gemiddelde snelheid van 17,0 Mb/s. In België ligt dat gemiddelde op 14,2 Mb/s komt België. Zweden is de Europese koploper met een snelheid van 19,1 Mb/s.
Nederland staat wel bovenaan de Europese lijst van 4 Mb/s-adoptie. In het vierde kwartaal van 2015 was er in ons land een toename van 0,8 procent, waarmee het percentage 4 Mb/s-connecties uitkwam op 96 procent.
Nederland loopt inderdaad flink achter qua IPv6. Gelukkig zijn zowel Ziggo als KPN alsook kleinere partijen zoals Solcon nu druk bezig met de uitrol. De verwachting is dat eind 2016 er een paar miljoen huishoudens op IPv6 aangesloten zijn. Ook belangrijke websites zoals die van banken gaan binnenkort over IPv6 bereikbaar worden. Nadat ik katten achter elkaar zwaar teleurgesteld was over de voortgang in Nederland lijkt het er toch op dat IPv6 nu ook in Nederland beschikbaar komt!
Google zou sites die via IPv6 beschikbaar zijn hoger moeten plaatsen.
Ik bedoel, Google bepaalt al hoe je site moet werken en waar je scripts in je site moet zetten, en iedereen doet dat braaf.. Zelfs als je site er gewoon slecht van wordt (ooit gemerkt dat je ergens wil klikken en dan plots de pagina verschuift? Scripts laden onder de vouw, goed idee man!)…
Anyway, als Google al zoveel afdwingt, dwing dan ook IPv6 maar af. Dan hebben we er nog wat aan.
Het overgrote deel van de ISP’s levert nog geen IPv6, en heeft daar nog geen haast mee vanwege bulk NAT of genoeg IPv4 adressen. Daarnaast is het overgrote deel van de ISP Routers niet IPv6 geschikt, dus niemand heeft er haast mee (uitzonderingen zoals XS4ALL daargelaten).
Erwin: dan heb je de laatste ontwikkelingen bij Ziggo niet gezien, die zijn kort geleden de 300.000 IPv6 aansluitingen al gepasseerd! 🙂 De jaren dat ISPs geen interesse hadden in IPv6 zijn voorbij. In plaats van steeds grotere NAT routers kopen is het tegenwoordig economisch aantrekkelijk om IPv6 te leveren omdat veel verkeer (Google, YouTube, Netflix, Facebook, etc) over IPv6 kan, en dat zal alleen maar meer worden. Dat scheelt aanzienlijk in de benodigde NAT capaciteit.
Opmerking van Sander gaat te kort door de bocht door de hard-coded afhankelijkheden met IPv4 in – zelfs recentelijke – software:
http://www.stipv6.nl/wp-content/uploads/2013/09/ip-aspects-software-stipv6-white-paper-v12.pdf