Bij de rijksoverheid staan op dit moment ruim honderd ict-vacatures open. Vooral bij de Belastingdienst en het shared service centrum voor ict-beheer bij de rijksoverheid (SSC-ICT) wordt ict-personeel gezocht. Om de instroom van jonge ict'ers te versnellen is daarnaast een rijks-traineeprogramma gestart.
Op dit moment staan bij het rijk ruim 250 vacatures open, in ruim honderd van die gevallen gaat het om een ict-vacature. Het gaat om verschillende ict-functies, variërend van ontwikkelaar en SAP-specialist tot beheerder en netwerkspecialist bij verschillende overheidsinstellingen. De Belastingdienst en SSC-ICT zoeken de meeste nieuwe ict’ers. Andere ministeries zijn onder meer Defensie en Binnenlandse Zaken. Voor het merendeel gaat het om ict-functies op hbo/ bachelor-niveau.
Om te zorgen voor meer instroom van jonge ict’ers is het rijk ook gestart met een trainee-programma. Dit is verdeeld in een cio- en een cto-programma.
In het cio-programma dat 20 maart van start is gegaan stromen kandidaten in die na 1 september 2012 een wo-masteropleiding in de richting van informatiekunde hebben afgerond of op wo-niveau technische bedrijfs- of bestuurskunde, ICT&Recht met informatiekunde of informaticavakken hebben gevolgd. Ook kandidaten die binnen een half jaar na de startdatum van het traineeship afstuderen kunnen deelnemen.
CIO’s en CTO’s
In het cio-programma is naast vakkennis, de procesmatige kant belangrijk. Deelnemers leren een verbinding te leggen tussen primaire processen, bedrijfsvoering, uitvoering en toezicht met ict. In het cto-programma ligt de nadruk meer op de vakinhoudelijke kant. Deelnemers werken mee aan ict-oplossingen voor het integreren van nieuwe technologie in bestaande producten, applicaties of diensten, of voor het creëren van nieuwe oplossingen.
Neen. Men zoekt JONGE it-ers. Man (vrouw) oh man (vrouw), knutsel die artikelkoppen toch eens een beetje naar waarheid in elkaar.
1.5 jaar geleden was men bij de overhead heel stellig : minimal hbo opleiding tegenwoordig nemen ze ook genoegen met havo mensen met ervaring wat geheel logisch is omdat men op mbo/havo nivo betaalt
Voordeel is dat de salarisschalen openbaar zijn bij de overheid… dus je kunt zo zien dat ze te weinig betalen tov het bedrijfsleven.
Aangezien de meeste ambtenaren op dat niveau zelf niet aan hand’s on hardcore IT doen, ligt het in de lijn van de verwachting dat ze na een jaar of 3, 4 toch weer afhankelijk zijn van externen. Waarom dan niet meteen een middle management type aannemen? Die staan in de rij voor dit soort jobs, in tegenstelling tot de wat slimmere jongere.