Verkoopdirecteur Ramon Hemelrijk van Xirrus is een echte teamspeler, die veel waarde hecht aan loyaliteit. Dit uit zich niet alleen in zijn werk, maar ook in zijn hobby in zijn (beperkte) vrije tijd: zeilen. Deze sport draait namelijk om samenwerking en het nemen van risico’s om te winnen. Channelweb nam Hemelrijk onder vuur.
Hoe zou je jezelf als ondernemer willen typeren?
Ik ben een echte teamspeler. Hierbij leg ik de maximale focus op het behalen van gezamenlijke doelstellingen. Regelmatig moet ik daarvoor het persoonlijk belang uitsluiten. Om succesvol te zijn, zijn diverse elementen belangrijk, waarvan cultuur op nummer één staat. Ik ga daarom helemaal op in de bedrijfscultuur van Xirrus en die van mijn klanten. Als fabrikant moet je nu eenmaal niet de cultuur van een bedrijf veranderen, maar deze juist willen begrijpen en gaan respecteren. Dit bereik je door regelmatig bij je klanten aanwezig te zijn en veel naar hen te luisteren.
Hoe ben je in de IT-sector terechtgekomen?
Ik heb van jongs af aan al gerotzooid met techniek. Dit varieerde van technisch Lego tot het spelen met de ‘elektrische toverdoos’ Mechanico om een lampje te kunnen activeren. Dit resulteerde uiteindelijk in een technische opleiding (HTS -Telematica), waarbij ik in aanraking kwam met diverse radiotechnologieën. En laat die techniek nu, 35 jaar later, een belangrijk onderdeel van mijn professie zijn geworden.
Komt je opleiding van pas in je huidige functie?
Absoluut! Met een technische achtergrond leer je logischer na te denken over hoe de dingen in elkaar zitten. Vaak maakte ik zelfs dingen stuk om daarmee te ontdekken hoe het één en ander in elkaar zat. Ik vergelijk het wel eens met het bouwen van een huis. Je kunt wel kijken hoe een huis gemetseld wordt, maar dan weet je nog steeds niet hoe de uiteindelijk constructie in elkaar zit en wat de eventuele verbeterpunten zijn. Je moet dus zelf de stenen stapelen, het cement aanmaken en dit samenvoegen tot een geheel. Ik begreep radiotechnologie en mede dankzij mijn persoonlijke interesses en de trainingen en coaching vanuit mijn werkgevers, ben ik gevormd tot een perfectionistische Wi-Fi-professional.
Met welke deal heb je ooit het meeste geld opgestreken?
Het gaat mij er niet om welke deal het meeste geld oplevert, maar welke deal mij de meeste vreugde brengt. Deze vreugde haal je mijns inziens uit de energie die voortkomt uit wensen. Bij Xirrus hebben wij de wens om de beste Wi-Fi ter wereld te leveren. Elk geslaagd project is daarom een goede deal. Of het nou gaat om een school waarbij duizend gebruikers gebruikmaken van een Wi-Fi-netwerk of een bakkerij die zijn bedrijfsprocessen wil optimaliseren. Beide klanten zijn waardevol. Succes is dus ook niet te wijden aan één deal.
Wat is een goede lead?
Ik heb hier een goed voorbeeld van. In mijn beginjaren werd ik gebeld door een Limburgse klant die op zoek was naar antivirussoftware. Het was op dat moment aspergeseizoen en mijn moeder wilde wel wat asperges uit Limburg. Doordat ik dit nu mooi kon combineren ben ik in mijn Peugeot 205 gestapt en naar de klant gereden. Eenmaal daar aangekomen bleek het niet om antivirussoftware te gaan, maar om een volledige firewall-oplossing. Hierdoor haalde ik een opdracht van een half miljoen gulden binnen. Was dit een goede lead? Initieel niet, maar uiteindelijk werd het wel een mega-order. Het gaat mij dan ook niet om het volume van een lead. Het is van belang om de uiteindelijke behoefte van een klant te begrijpen en dit te vertalen naar een oplossing. Voor mij is verkopen dus meer luisteren dan praten.
Zitten er teveel bedrijven in het Nederlandse ict-kanaal?
Te veel bedrijven? Absoluut niet! Ondanks dat ik het jammer vind dat door de grote overnames van tegenwoordig we veelal worden gedwongen om met minder bedrijven zaken te doen, ben ik juist blij dat we veel ict-bedrijven hebben. Dit geeft ons keuzemogelijkheden waarbij het internet dan ook een ideale informatiebron is en ons bovendien de mogelijkheid biedt om te kopen waar we willen!
Wel vind ik het triest om te zien dat steeds meer retailers ten onder gaan. In het bijzonder ondernemers die een bedrijf zijn begonnen vanuit een passie. Na alle investeringen worden de deuren gesloten. Dat vind ik natuurlijk verschrikkelijk! Ik heb het motto: Denk je bestaansrecht te hebben om een bedrijf te starten? Ga ervoor!
Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
Mijn beste eigenschap is ook meteen de slechtste: ik ben (te) snel van vertrouwen. Ik behandel mensen zoals ik behandeld wil worden en dit kan tegen je gebruikt worden. Ik ben gepassioneerd, open en direct. Loyaliteit is daarbij nummer één. Ik wil graag met partijen samenwerken en hoop dat die wens voor samenwerking ook echt wederzijds is. Als ik een exclusieve afspraak met een reseller maak, wil ik liever niet dat deze ook dezelfde afspraak maakt met de concurrent ‘voor het geval onze samenwerking niet goed werkt’. Ik wil daarom openheid en eerlijkheid over een partnerrelatie en duidelijkheid over de richtlijnen hoe we samen gaan werken.
Hoeveel uur per week ben je echt aan het werk?
Inclusief alle brainstormsessies in mijn slaap? Haha! Ik werk tussen de zestig en tachtig uur per week. Dit komt vooral doordat wij een internationale fabrikant zijn met vestigingen in Asia-Pacific en een hoofdkantoor in Californië. Ik vind het belangrijk om dagelijks contact met mijn collega’s te hebben. Dit betekent dat ik al om half zeven achter mijn computer zit voor contact met Australische collega’s. Vervolgens moet ik ’s avonds de orders uit mijn regio in samenspraak met mijn Amerikaanse collega’s verwerken. Ondanks dat dit gestroomlijnde processen zijn, wil ik hier wel een bepaalde mate van betrokkenheid in hebben. Mijn computer gaat daardoor vaak pas weer om twee uur ’s nachts uit.
Wat doe je in je vrije tijd?
Gezien mijn drukke werkweek heb ik beperkte vrije tijd. Deze beschikbare tijd besteed ik aan mijn familie, vrienden en zeilen. Ik ben van kinds af aan al zeezeiler en beoefen dit ook in competitieverband. Zo ben ik met mijn vaste zeilteam in 2010 in Sardinië wereldkampioen geworden. In die tijd besteedde ik wekelijks zo’n tien tot twintig uur aan het zeilen, voornamelijk met trainen in het weekend. Nu kan ik hier een stuk minder tijd aan besteden. Simpelweg door de beperkte vrije tijd die ik heb. Mijn zeiltijd heb ik daarom moeten inkorten tot slechts twintig uur per jaar, exclusief de paar wedstrijden die ik nu nog kan varen.
Zie je overeenkomsten tussen zeilen en je werk?
Wedstrijdzeilen is een absolute teamsport. Wij varen met vijftien man aan boord. Tijdens de WK-wedstrijden hadden we niet per se de beste zeilers aan boord, maar wel het beste team. Bij teamverbanden is vooral het empathisch vermogen belangrijk. Als individu moet je zien hoe anderen acteren, op de sterke punten van anderen kapitaliseren, bijstaan op hun zwakke punten en het aanvullen met jouw sterke punten. Hier moet een balans in worden gevonden. Op dit gebied is er dan ook een sterke overeenkomst tussen zeilen en mijn werk.
Daarnaast vind ik dat je in het leven je grenzen moet blijven testen. Niet door nog net door het oranje licht rijden, maar door bijvoorbeeld als zeiler regelmatig een andere koers te varen dan je competitie en dus over een andere boeg te gaan. Dit kan natuurlijk ook negatief uitpakken, maar als je achter elkaar aan blijft varen weet zeker dat je als tweede boot geen eerste zult worden. En als je nog nooit met je boot bent vastgelopen, dan ben je ook niet tot het uiterste gegaan. Zo weet je nooit hoe ver je kunt gaan. Dit geldt ook voor mijn professionele carrière: nieuwe wegen betreden en zo je grenzen opzoeken en deze blijven verleggen.