De app stores staan vol met nuttige, zakelijke en vooral standaard apps. Erg handig in het gebruik, maar vaak niet geheel functioneel toegesneden op de behoeftes van het team of de organisatie. Met een app op maat zorgt een bedrijf ervoor dat data veilig wordt gedeeld, opgeslagen en gebruikt, kan de productiviteit van het personeel stijgen en wordt de concurrentie op achterstand gezet. Wanneer loont het om zelf een mobiele maatwerkapp te bouwen?
Uit cijfers van onderzoeksbureau Forrester blijkt dat de custom apps-markt een onterecht ondergeschoven kindje is. De afgelopen vier jaar groeide deze markt met zo’n 33 procent tot zestig à zeventig miljard dollar. Apps op maat bieden organisaties meerwaarde doordat ze volledig zijn afgestemd op de unieke behoeftes van het bedrijf en erop gericht zijn om de bedrijfsprocessen te transformeren.
Soms lijkt het heel aantrekkelijk om te kiezen voor kant-en-klare apps. Toch leidt het gebrek aan maatwerk vaak tot inefficiënte, handmatige processen. Zeker wanneer een bedrijf snel groeit, kan bijvoorbeeld schaalbaarheid problemen geven. Er is dan ook een aantal goede redenen om te investeren in apps op maat. Computable-expert Ive Defaix, business development manager bij FileMaker, geeft drie redenen om te kiezen voor maatwerkoplossingen.
1. Standaard is niet voor iedereen geschikt.
Kant-en-klare oplossingen richten zich op de grote gemene deler van het gros van de bedrijven. Een bedrijf met specifieke wensen en eisen is al snel beter af met maatwerksoftware. Daarbij komt dat het bij standaardsoftware vrij lastig, zo niet onmogelijk is om ingebouwde elementen toe te voegen of te verwijderen. Met als gevolg dat een organisatie met een standaard app zit waarin teveel of te weinig functionaliteit zit.
2. Kant-en-klaar maar niet altijd compatibel.
Organisaties hebben meerdere softwarepakketten in gebruik voor verschillende processen. Om deze processen gestroomlijnd te laten verlopen, is het noodzakelijk dat alle software goed met elkaar kan praten. Alleen dan is effectiviteit en efficiëntie onder handbereik. Door zelf een app op maat te bouwen is het eenvoudiger om te integreren met een bredere set api’s van verschillende datapartners en softwareleveranciers.
3. De organisatie wordt productiever.
Apps die zijn gebouwd met de specifieke behoeftes van het bedrijf in het achterhoofd, maken het mogelijk om teams sneller en slimmer te laten werken. Er is één centraal, geïntegreerd technologieplatform waar alle data zich bevindt. Dat levert een enorme efficiëntiewinst op, aangezien gebruikers niet steeds hoeven switchen tussen programma’s en websites in hun workflow.
Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 3, maart 2016.