Smartphones zijn als pc’s geworden: te weinig onderscheidend. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Smartphonefabrikanten zoeken naarstig naar vernieuwing. Onder de noemer van innovatie worden soms nieuwe snufjes geïntroduceerd, en dan gepresenteerd als grootse revolutie. Maar al te vaak is dat innoveren om het innoveren. Om dan dat als zodanig te kunnen marketen. Zie maar Samsungs Edge-smartphones met gekromd scherm, aan de zijranden. Zie maar LG’s nieuwe Android-smartphone G5 met verwisselbare modules. Zie ook de 3D touch in Apple’s iPhone 6s-modellen.
Niet alleen Android-toestellen lijken teveel op elkaar. De smartphone is op een soort uniforme gedaante uitgekomen, net zoals de pc dat lang geleden al heeft gedaan. Veel innovatie om het bewuste apparaat te vernieuwen, komt eigenlijk neer op een antwoord dat nog een vraag zoekt. Wat is het nut van deze vernieuwingen? Innovatie staat echter niet gelijk aan praktisch nut. Het ontbreekt de diverse fabrikanten aan een overkoepelende visie voor toekomstig nut en gebruik. Wat vind jij?
In de beginjaren waren smartphones niet heel smart (want het waren PDA’s die niet altijd online waren met een telefoon erin), en was iedere fabrikant voor zichzelf bezig om het segment te definiëren: vaste toetsenborden, slide toetsenborden, software toetsenborden, portret, landscape of vierkante schermpjes, telefoon- of PDA gebaseerd OS, niet uitwisselbare PC synchronisatiesoftware, …
Toen kwam de eerste iPhone uit, en sinds toen wisten alle fabrikanten met uitzondering van BlackBerry hoe een smartphone eruit moest zien. Er is dus al 9 jaar vrijwel niks veranderd aan het uiterlijk van smartphones. Ja, het formaat, de randjes, de mogelijkheden, en heel veel andere onzichtbare verbeteringen, maar het uiterlijk is vrijwel gelijk gebleven.
Op zich is het logisch: je hebt iets goeds (destijds een revolutie), dus je brengt elk jaar een iets verbeterde versie uit (een evolutie).
Waar ik eigenlijk op zit te wachten, is op een bedrijf dat, net als Apple destijds, met iets revolutionair nieuws komt, wat de hele markt opschudt. Die kans is erg klein, maar toch blijf ik het hopen…
Tot die tijd koop je de telefoon welke het beste bij jou past qua OS, diensten en euro’s.
De belangrijkste vernieuwing van de afgelopen jaren is door de Fairphone-2 bereikt:
1. Modulaire bouw, waardoor het toestel makkelijker te onderhouden is en te upgraden zonder tot aanschaf van een nieuw toestel te moeten overgaan;
2. Eerlijke productiewijze, waardoor er van grondstof tot assemblage arbeidsomstandigheden zijn zoals we die voor onszelf en onze kinderen zouden kunnen accepteren.
Het lijkt me belangrijker dat deze vernieuwing doorgevoerd wordt bij alle producenten van Smartphones, dan dat men zich nu richt op andere, technologisch minder urgente vernieuwingen.
Wellicht wordt het tijd om minder toestellen per jaar op de markt te brengen. Door het overspoelen van de markt met nieuwe toestellen met allerlei features (die niet door iedereen wordt gebruikt of begrepen). Las laatst op Teliq een interessant artikel hierover.