De Belastingdienst weet in navolging van de NS eigen fouten ‘om te denken’. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
‘Het is eindelijk zover, je mag weer aangifte doen’, maakt de Belastingdienst opgewekt reclame. ‘Dat kan dit jaar online op Mijn Belastingdienst en met de app.’ Alleen eh, doe die aangifte dan niet voor de deadline die de Belastingdienst stelt en niet op een moment dat het u uitkomt. Zoals dus eind april (want het mag vanaf nu een maandje later) en het Paasweekend. Doe je aangifte voor Pasen, geeft staatssecretaris Wiebes als tip.
Net zoals eerder oud-politicus Roger van Boxtel als NS-topman het ‘advies’ gaf aan scholen om de lestijden te spreiden. Waarom? Omdat de vervoerder niet genoeg capaciteit heeft en dat prima heeft kunnen zien aankomen. Hetzelfde geldt nu voor de Belastingdienst. Die heeft de blauwe envelop afgeschaft, zelf een aangiftedeadline gesteld en weet toch al jaren wel dat mensen hun aangifte doen vlak voor zo’n deadline én dat ze daar even voor moeten zitten. De Belastingdienst doet aan omdenken door zijn gebrek aan ict-capaciteit af te wentelen op de klant. Wat vind jij?
Het leveren van meer capaciteit is vooral kostbaar door de licenties. Die resources heb je wel nodig bij deze Java gebaseerde systemen. Dat zal de afweging wel zijn.
Vond dat aangifteprogramma ook fijn maar vond deze web aangifte er aan de voorkant mooi uit zien ondanks de moeizame achterkant
@ Frank Heikens
Zoals ik dus al zei, er is niet één weg het te bereiken maar er zijn verschillende scenarios denkbaar. Maar wil je bandbreedte verbruik in eigen hand houden dan zul je zelf de regie moeten nemen en/of houden. Zo eenvoudig is dat.
Was even op CeBIT afgelopen week en “miste” daardoor dit item. Misschien “ouderwets” maar niet alles hoeft realtime. Ook de belastingaangifte niet. Een eenvoudige oplossing is het “store and forward” principe. De belastingdienst “stores” een “uitnodiging tot het doen van aangifte”, waarin een gepersonifieerde toepassing (“app” in afkoUS) bestaande uit programma en data: de reeds ingevulde aangifte. De aangifteplichtige accepteert deze of past de aangifte aan en stuurt het totaal terug. Door gespreid de uitnodigingen te versturen kan de belastingdienst haar eigen werkzaamheden beter plannen (load balancing). Iedereen blij…en dat is toch wat we willen, zelfs bij zaken als belastingaangifte…