Uitkeringsinstantie UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaan niet fuseren. Dat heeft minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher laten weten aan de Tweede Kamer. De ict-perikelen van beide organisaties zijn een van de redenen waarom de fusie van de baan is. Volgens Asscher moeten de instanties zich nu richten op de menselijke maat en niet op een megalomanie fusie.
Een fusie tussen het UWV en de SVB zou volgens topambtenaren een besparing van miljoenen euro’s kunnen opleveren, maar een meerderheid van de Kamer is tegen een samenvoeging van de organisaties. Het UWV en de SVB kunnen zich volgens verschillende Kamerleden beter richten op hun werkzaamheden in plaats van een reorganisatie.
Eerder concludeerde onderzoeksbureau Panteia dat een fusie van SVB en UWV onverstandig is omdat dit veel geld en energie zou vergen. Volgens het onderzoeksbureau is de taakverdeling zoals deze nu is helder. De SVB voert de volksverzekeringen uit en het UWV de werknemersverzekeringen. Er is volgens Panteia geen duidelijke reden waarom SVB en UWV zelfstandig zouden moeten blijven, maar gezien een recente geschiedenis van veel en ingrijpende wijzigingen ligt het niet voor de hand om naar een fusie te streven. Daarbij is de opbrengst van een samenvoeging volgens de onderzoeker onduidelijk. Er is namelijk geen duidelijk knelpunt in het huidige systeem waarom een verandering noodzakelijk is.
Chaos
Beide organisaties zijn in de afgelopen maanden negatief in het nieuws gekomen wegens ict-perikelen. Zo bleek dat de SVB de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (PGB’s) voor zorgbehoevenden niet aan te kunnen en wachten duizenden zorgverleners soms maanden op hun salaris. Daarnaast waren er onder andere privacy-problemen na een verkeerde koppeling in het PGB. Zembla maakte een reportage over belangenverstrengelingen binnen de organisatie en Nieuwsuur constateerde dat de SVB op de hoogte was van hun it-chaos.
Ook het UWV kampt met ict-problemen. De website werk.nl is bijvoorbeeld regelmatig uit de lucht waardoor werklozen geen uitkering kunnen aanvragen en niet kunnen voldoen aan hun sollicitatieplicht. Daarnaast heeft de organisatie momenteel een flinke achterstand op het herkeuren van arbeidsongeschikten. Verder liep de instantie tegenhoge kosten aan na het gedwongen stopzetten van een groot project omtrent softwarevernieuwing.
Kortom beide partijen moeten flink aan de bak om hun zaken op orde te krijgen. Mede daarom lijkt de fusie voorlopig van de baan.
Er is een stringente wetmatigheid in en met IT ICT dat stelt dat wanneer je IT ICT systemen niet stabiel zijn, je daar als eerste naar zult moeten streven om de continue te hoge rekeningen eindelijk eens een alt toe te roepen. Daar is IT ICT in de basis namelijk helemaal niet voor bedoeld.
Als je twee slecht functionerende systemen en organisaties wil mergen, dan is ellende gewoon een gegarandeerde uitkomst met…. enorme toename van zeer veel hele hoge rekeningen. In dit geval is het niet het ‘gezonde verstand’ van een politicus dat zegeviert maar gewoon het gegeven dat er niemand is die een dergelijke merger succesvol uit zou kunnen voeren.
Helder.
“Er is volgens Panteia geen duidelijke reden waarom SVB en UWV zelfstandig zouden moeten blijven”
en
“Daarbij is de opbrengst van een samenvoeging volgens de onderzoeker onduidelijk. Er is namelijk geen duidelijk knelpunt in het huidige systeem waarom een verandering noodzakelijk is.”
fijn, zo’n advies. Wat zou het gekost hebben ?
Ja dino dat vraag ik me ook af. Altijd moet er een rechtvaardiging zijn via een peperduur advies of een audit. In dit geval iets wat je met je boerenverstand zo al ziet.
Als iemand keuzes maakt op basis van een agrarische denk- en werkwijze en dat gaat ergens niet helemaal goed, dan wordt zo iemand genadeloos en en-publiek aan de schandpaal genageld.
Als zo iemand een advies buro inhuurt dat vervolgens een (semi-)wetenschappelijke onderbouwing levert voor diezelfde keuze, dan is het alsnog niet goed. Want dat advies buro is veels te duur en gooit enkel een setje open deuren in.
Met als eindresultaat een samenleving waarbij er nauwelijks of geen mensen meer zijn die keuzes durven te maken en Window-dressing annex verdeel-en-heers de boventoon voert.
Tsss…. zoals een bekende Gallier al eens zei – rare jongens die Nederlanders… of iets van die strekking dan toch.
🙂
Will je draait het om. Het is geen verantwoordelijkheid durven of kunnen nemen en kunnen wijzen als het misgaat. Kijk maar naar de ict bij de overheid. Het externe advies, de uitvoering extern, de audits extern. Maar wat vindt men er zelf van? Daarom zijn al die projecten zo duur.
Als ik het goed begrijp, komt het advies van Panteia hierop neer :
– UWV en SVB kunnen fuseren, maar kunnen ook zelfstandig blijven 🙂
– fuseren is niet perse nodig, het is ook niet bekend wat het op zou leveren, het zou wel veel geld en energie vergen
– topambtenaren willen graag fuseren en dan splitsen en dan weer fuseren.
– wat betreft zorg, verleners willen graag salaris en behoevenden willen graag PGB
Het kan zijn dat ik het niet begrijp waarom je gratis beter naar Zembla kunt kijken dan Panteia kunt betalen, maar ik ben ook niet zo semi wetenschappelijk.
@Louis: mja – ik denk je te begrijpen.
Maar denk je niet oorzaak en gevolg misschien toch niet is wat het op het eerste gezicht lijkt?
Van hoog tot laag durft men tegenwoordig nauwelijks meer zelf te denken, afwegingen te maken en te kiezen. Want op het moment dat dingen anders uitpakken (nog niet eens noodzakelijkerwijs fout!), dan wordt alles opgeblazen en ga je zonder pardon aan de (publieke?) schandpaal.
Als je dat maar vaak genoeg overkomt stop je vanzelf met eigen initiatieven; denk je ook niet?
Dan maar over op inhuur met dikke, juridisch goed dichtgetimmerde contracten – ook al is dat veel duurder.
Zolang je het proces en de procedure maar strikt en aantoonbaar gevolgd hebt, heb je in ieder geval genoeg recht van spreken om de zwarte piet ergens ander neer te leggen.
Maar of een dergelijke attitude nou echt gaat helpen…
Will, ik was niet duidelijk. Ik denk dat het in het woordje ‘publiek’ zit wat jij al tussen haakjes zet. Ik denk dat niet dat de publieke schandpaal de reden is dat voor alles een externe partij opdraaft Het gaat om de positie binnen de eigen organisatie. Het klinkt mij als het afkopen van verantwoordelijkheid. Inmiddels kan je zeggen dat dit onderdeel van de cultuur is om alles extern te betrekken. Het probleem van de ICT bij de overheid. Ooit was het idee dat een slanke overheid efficienter en goedkoper zou werken maar ik denk dat het meer kost dan ooit.
Waar ik ook nog aan moest denken was het spreekwoord: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Zo werkt het ook nog.