Aangepaste firmware voor consumentenrouters is goed want helpt de beveiliging. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Routerfabrikant TP-Link legt het gebruik van aangepaste firmware voor zijn producten aan banden. De fabrikant reageert hiermee op nieuwe regels van de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC die radiostoringen moeten voorkomen. Terwijl dit de VS betreft, komen deze regels ook voor Europa in beeld. Een bepaling in een nieuwe EU-richtlijn kan hetzelfde effect hebben hier. Nederland heeft de overname van deze richtlijn afgelopen maand behandeld en neemt het op in de Telecommunicatiewet.
Enerzijds is het voorkomen van onbedoeld, ongewenst en niet toegestaan frequentiegebruik een goede zaak. Anderzijds is het blokkeren van aangepaste firmware een slechte zaak. Alternatieve routerbesturingssystemen zoals DD-WRT en OpenWRT vergroten namelijk niet alleen de mogelijkheden van netwerkapparatuur voor consumenten. Die aangepaste firmware verlengt ook de functionele levensduur doordat ze securitygaten dichten, lang nadat fabrikanten hun support – voor zover aanwezig – voor die producten hebben gestaakt. Wat vind jij?
Het blijft symptoombestrijding. Een intrinsiek veilige communicatie infrastructuur voorkomt dit (en is te maken als we dat willen…)