Ik kwam er laatst eentje tegen, zo maar in het wild. En wat denk je? Zijn de batterijen van mijn telefoon leeg dus ik heb niet eens een foto kunnen nemen. Maar het was er echt eentje: een vrouwelijke ict’er die nog manager was ook. Dubbel gehandicapt dus. Als ze ook nog uit Limburg was gekomen, had ze met een sticker op de auto overal in Nederland vrij kunnen parkeren.
Waarom zien we zo weinig vrouwen in de ict die nog manager zijn ook? Een bedrijf dat door een vrouw wordt geleid heeft vaak betere resultaten. Het is onderzocht. Weliswaar door een vrouw, maar toch. Dat ze geen ict’er willen worden, snap ik, daar heb ik al vaak genoeg over geschreven. Maar waarom zo weinig managers?
Even tussendoor, ik generaliseer even in dit stukje. Ik weet ook wel dat niet alle vrouwen hetzelfde zijn, maar wel de vrouwen die ik ken. Net als Minister Bussemaker. Minister Bussemaker maakt zich er nogal druk om dat er te weinig vrouwen doorstromen naar de top. Het bedrijfsleven wordt gedomineerd door blanke mannen. Ze heeft hiervoor zelfs een speciale website in het leven geroepen. Navigerennaardetop.nl heet de website. Nu weet ik niet of het een grap is van Minister Bussemaker, maar navigeren en vrouwen zijn natuurlijk twee tegenover gestelde begrippen.
Maar aan wie ligt dit? Aan de mannen? Gunnen zij elkaar de baantjes? Het woord ‘vriendinnetjespolitiek’ bestaat niet eens. Maar als je aan de gemiddelde man vraagt: ‘Wil je meer vrouwelijke collega’s?’, dan antwoordt hij direct: ‘Ja’. Als je dan vraagt: ‘Maar ook als manager?’, dan blijft het net iets te lang stil. Ik hoorde laatst een collega zeggen: ‘Nog een vrouwelijke manager? Ik heb er thuis al zo’n eentje zitten’. Ik ken zijn vrouw, die zou ik ook niet als manager willen hebben.
Het is ook de schuld van veel vrouwen zelf. Veel vrouwen willen parttime werken. En ze willen natuurlijk thuis voor de kinderen zorgen terwijl die zelf op school zitten. Voor mensen die minder dan zestig uur in de week werken, is het gewoon lastiger om manager te worden.
Maar de echte wortel van het probleem is volgens mij toch dat er überhaupt te weinig vrouwen in de ict zitten. De meeste werknemers beginnen niet als manager. Ze beginnen op de werkvloer. Dus als we nu eerst zorgen dat er meer vrouwen in de ict komen, dan komen die managers vanzelf. Oh, en ze mogen trouwens best een kleurtje hebben, want daar kan Minister Bussemaker ook nog wel een website voor bouwen. Ik ben benieuwd hoe die gaat heten.
Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 3, maart 2016.
Waarom zou een manager 60 uur in de week moeten werken?
Er zullen zat mannelijke managers zijn die ook wel eens een dagje met de kinderen willen doorbrengen.
Het is meer dat er heel veel mensen last hebben van vastgeroeste ideeën en dat daar wat kruipolie bij moet om dat lost te wrikken. Maar dan niet meteen doorslaan dat de vrouw ook verplicht een baan moet hebben en dat de man dat maar moet accepteren. Dat is immers een individuele keuze die in het geval van een partnerschap in overleg met elkaar afgestemd kan worden.
Als een vrouw thuis wil blijven voor de kinderen is dat haar eigen keuze en is ze geen suffe muts en als een man daarvoor kiest is het niet een softie die te lui is om te werken. Maar aangezien je als een beetje gezin een leuke woning wil hebben zul je wel met z’n tweeën krom moeten liggen om de hypotheek af te kunnen betalen.