We lazen het onlangs nog op Computable: als het op security aankomt, moet je bij het mainframe zijn. Maar voor de meeste systeembeheerders en andere ict’ers voelde dit eerder aan als het intrappen van een open deur dan als de openbaring van het jaar. Iedereen weet al jaren dat het mainframe, meer dan welke andere server ook, security in het DNA heeft zitten. Ook al dateren de eerste mainframes uit een tijd dat malware en hackers nog moesten uitgevonden worden, toch zijn ze altijd de meest malware-bestendige omgeving gebleken.
Dat opent perspectieven voor alle bedrijven die nu al gebruik maken van mainframes. Voor hen is het een uitgelezen kans om het mainframe te gebruiken als belangrijk onderdeel van hun cloud-infrastructuur. Deze high-end servers kunnen dan worden ingezet als veilige thuishaven voor de bedrijfsdata, de black box waarop alle business-critical informatie wordt opgeslagen, en van daaruit via open system (lees: Windows) servers naar de eindgebruiker of naar andere systemen worden verstuurd.
Mainframe alleen volstaat niet
Maar wat baten veilige thuishavens als je gegevens onderweg moeiteloos kunnen worden onderschept en/of gestolen? Ook mainframe-leveranciers zoals wij zullen daarom nooit het mainframe als enige zaligmakende oplossing voorstellen. Een veilige cloud-infrastructuur zal naast het mainframe ook van andere technologieën moeten gebruik maken. Encryptie van de data, bijvoorbeeld, tijdens het zenden en ontvangen van data van en naar de cloud. Zo kunt u de gegevens onleesbaar maken of – als u gebruik maakt van Unisys’ gepatenteerde Stealth-technologie – zelfs onzichtbaar.
Het mainframe als veilige back-end black box, een aantal open servers voor de communicatie tussen servers en gebruikers en server onderling, en een encryptie-technologie die gegevens afschermt van kwaadwillenden: met deze winnende combinatie kunt u een cloud-omgeving bouwen waar u niet voortdurend over wakker hoeft te liggen.
Arnaud De Gheselle, mainframe specialist bij Unisys.