CeBIT profileert zich vanaf dit jaar als een platform voor de digitalisering van de economie en de samenleving. Organisator/eigenaar Deutsche Messe wil hiermee benadrukken dat de CeBIT al een aantal jaren geen sec computerbeurs meer is. Doel is om als wereldwijde hub voor 'digital business' bedrijven en overheden te helpen met hun digitale transformatie. De grootste ict-vakbeurs ter wereld vindt plaats van 14 tot en met 18 maart in het Duitse Hannover.
‘Wij schrijven dit jaar geschiedenis’, riep Oliver Frese, lid van de directieraad van Deutsche Messe en verantwoordelijke voor de ict-beurs, enigszins theatraal tijdens de CeBIT Preview die eind januari in Hannover plaatsvond. Volgens Frese gaat de CeBIT dit jaar een nieuwe fase in: de beurs wil een wereldwijde hub worden voor digitale handel. ‘Onze focus ligt op de digitalisering van het bedrijfsleven, de overheid en de maatschappij. Deze ontwikkeling zet de wereld op zijn kop en heeft grote invloed op de samenleving, politiek en economie; Geen elke branche ontkomt eraan. Wij willen als wereldwijde hub elk aspect van de digitale transformatie toepassingsgericht tonen.’
Van beurs naar hub
De CeBIT (Centrum der Büro- und Informationstechnik) begon ooit – vanaf 1970 – als onderdeel van de industriebeurs Hannover Messe. In 1986 splitste beursorganisator Deutsche Messe het computerdeel af en ging het onder de naam CeBIT als zelfstandig vak- en handelsbeurs door. Sinds een paar jaar richt de beurs zich puur op de zakelijke markt met veel aandacht voor ontwikkelingen als cloud, big data, mobile, sociale media en internet of things (IoT).
CeBIT zag in 2015 het aantal bezoekers voor het eerst sinds jaren weer stijgen: van 208.000 naar 221.000. Vorig jaar was het hoofdthema De digitale economie, samengevoegd tot het neologisme d!conomy. In overleg met de partners/belangrijkste beursdeelnemers van de CeBIT is besloten het thema voor de editie 2016 te handhaven. Volgens de CeBIT-baas is het programma dit jaar opgebouwd aan de hand van drie pijlers. Daarbij is het uitgangspunt dat standhouders meer dan in voorgaande jaren showcases van gebruikerstoepassingen laten zien: wat is er allemaal mogelijk met ict.
Drie pijlers onder de d!conomy
De eerste pijler is de digitalisering van merken, branches en ondernemingen. Waar vroeger de it-manager de beslissingen nam over welke it-oplossingen aangeschaft moesten worden, zijn dat tegenwoordig de managers van de bedrijfsonderdelen die die systemen nodig achten. Dat kan de financiële directeur zijn, de marketingbaas, de personeelschef, de business unit manager, etncetera, aldus Frese.
De tweede pijler is het middels ict ondersteunen van nieuwe bedrijven en de digitale dienstverlening aan burgers/consumenten en de rol die start-ups hierbij spelen. De derde pijler gaat over de vraagstukken die samenhangen met de digitalisering van de samenleving, zoals cyber security, privacy issues, de Digitale Agenda van de Europese Unie, het aanleggen van landendekkende glasvezelnetwerken en it-arbeidsvraagstukken.
Hoogtepunten CeBIT 2016
De CeBIT 2016 biedt natuurlijk de gebruikelijke hallen vol met bedrijven die zich presenteren op terreinen als digital business solutions, enterprise content management, marketing & sales solutions, enterprise resource management, research & innovation en communication & networks. En er zijn de bekende themahallen/ruimtes als Planet Reseller, Public Sector Parc, Campus Mittelstand, Job & Career at CeBIT en Global Sourcing Area. Daarnaast zijn er gedurende de week vele andere bezoeken af te leggen. Een greep levert het volgende op:
– De opening
De traditionele opening op zondagavond in het Hannover Congres Centrum met de Bondskanselier en andere toppolitici en topondernemers gaat dit jaar niet door. Wel geeft Angela Merkel acte de présence op dinsdagochtend. Dan loopt ze een ‘rondje’ met bondspresident Johann Schneider-Ammann van gastland Zwitserland (zie kader). Op maandagavond is er een nieuw openingsfeest in hal 8 en 9.
– Internet of things (IoT)
Vorig jaar sprak CeBIT de ambitie uit de thuisbasis te willen worden voor alle partijen die zich met het internet of things (IoT) bezighouden. Om die ambitie te ondersteunen, is er in Hal 13 ruimte gereserveerd voor verschillende IoT-toepassingen die in uiteenlopend sectoren kunnen worden gebruikt. De Amerikaanse elektronische automaker Tesla staat er met een showcase.
– Business Security
Hal 6 is vrijgemaakt voor naar verwachting zo’n vijfhonderd bedrijven die zich richten op oplossingen op het gebied van ict-beveiliging. Ook zijn er twee fora waar presentaties worden gehouden en discussies gevoerd. Opmerkelijk is de terugkeer van G-Data als standhouder. Deze Duitse ict-beveiligingstrots uit Bochum liet de laatste paar jaar verstek gaan.
– Cloud computing
Zo’n beetje alle grote cloudpartijen zijn op de CeBIT 2016 vertegenwoordigd: IBM, Microsoft, Amazon WebServices, T-Systems, Software AG én Salesforce. Deze laatste software-as-service (SaaS)-specialist organiseert op de beurs bovendien een eigen klantenevenement in twee hallen: de Salesforce Worldtour.
– Datacenters
Leuk al die ict-toepassingen, maar zonder datacenters draait er weinig. In samenwerking met het Britse Datacenter Dynamics laat de CeBIT in Hal 12 daarom zien wat er allemaal speelt op dit gebied. Naast klassieke thema’s rond rekencentra is er aandacht voor nieuwe opslag- en servertechnologie, cloudgebaseerde it-diensten en open source/open compute.
– Lezingen
De laatste paar jaar heeft CeBIT meer werk gemaakt van het centrale conferentieprogramma. Ook dit jaar biedt het programma van CeBIT Global Conferences met zo’n tweehonderd sprekers een gevarieerd aanbod. Uiteenlopend van presentaties van topmannen van onder andere Konica Minolta (Shoei Yamana), Ericsson (Hans Vestberg), Unify (Dean Douglas) en AVG Technologies (Gary Kovacs) tot aan bloggers op vrijdag 18 maart (Rock the blog). Thema’s die aan bod komen, zijn onder meer Computing Everywhere, Veiligheid & Privacy, Cloud & Big Data en Disruptive Technologies.
– Digital Single Market
Een bijzonder onderdeel van het conferentieprogramma is een ééndags-seminar over de Digitale Agenda van de Europese Commissie. Onder leiding van EU-commissaris Günther Oettinger discussiëren vertegenwoordigers uit de politiek en de economie over de ontwikkelingen van de digitale Europese markt. Deze zogeheten Digital Single Market is een van de speerpunten van de Europese Commissie. Het doel is om van de nationale markten één markt te maken waar dezelfde regels gelden. Onderdeel van het plan zijn onder andere Europese telecommunicatienetwerken, grensoverschrijdende digitale diensten en de oprichting van een groot aantal innovatieve start-ups.
– Start-ups
Onder de vlag van Code_n organiseerde de CeBIT met een aantal partners de afgelopen vier jaar een innovatiewedstrijd voor startende bedrijven. De geselecteerde bedrijven mochten zich presenteren in een aparte hal. Die opzet is veranderd en heet nu Scale 11. In Hal 11 mogen zo’n 250 start-ups uit uiteenlopende landen hun disruptieve zakelijke modellen presenteren aan ervaren ondernemers, investeerders en vertegenwoordigers van organisaties die hen verder kunnen helpen met hun bedrijf.
– Developer World
In Hal 11 is er een ontmoetingsplek annex marktplaats ingericht voor softwareontwikkelaars, webontwikkelaars, architecten, analisten en testers en bedrijven die in contact met hen willen komen. Onder leiding van Heise Medien is er ook nog een conferentie waar onderwerpen aan de orde komen als gedistribueerde systemen, DevOps, big data, IoT, microservices en containerization.
– Drones
Voor de eerste keer staat de vakbeurs stil bij de zakelijke mogelijkheden die drones bieden. In samenwerking met het bedrijf DroneMasters is er een tentoonstelling, meerdaags seminar, een wedstrijd en een arena waar de onbemande vliegtuigjes hun loopings kunnen vertonen. In Hal 16.
Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 3, maart 2016.
Zwitserland
Zwitserland is het land van koekoeksklokken, bergen en meren, kaas en (zwart) geld. Maar ook van ict. Want waar vorig jaar China nog het partnerland was, heeft de CeBIT in 2016 voor Zwitserland gekozen. Het land laat zich steeds meer zien op de CeBIT en de groeiende ict-sector is inmiddels met tweehonderdduizend ict-specialisten en een waarde van circa 27 miljard Zwitserse franc de op vijf na grootste industrie in het land.
Het paviljoen waar zo’n zestig Zwitserse bedrijven, start-ups en (universitaire) instellingen hun zakelijke toepassingen etaleren, staat in Hal 6. Getipt als interessante bedrijven en organisaties die sowieso een bezoekje waard zijn: SIX Group, AdNovum Informatik, Wingtra (drones), ETH Zurich, Noser en natuurlijk Swisscom.