Het IT Talent College over privacy heeft zijn publiek aan het denken gezet. Op de avond waarop Richard Stallman, Maarten Louman (Qiy) en Hans de Zwart (Bits of Freedom) aan het woord kwamen, bleek wel dat privacy een actueel en veelbesproken onderwerp is.
Maarten Louman, medeoprichter van de Qiy Foundation, sprak over nieuwe manieren van data delen tijdens IT Talent College. Qiy richt zich op zaken rondom het delen van data met derden. Hij licht toe: ‘Iedereen is online. Dit leidt tot een steeds grotere hoeveelheid gegevens, waarbij het individu beperkte controle en overzicht heeft op de inhoud en verstrekking van die gegevens. Online vertrouwen neemt steeds meer af en de roep om meer privacy wordt daardoor alleen maar sterker.’
Volgens hem moet mensen meer regie worden gegeven over hun eigen gegevens, waarbij zij zelf kunnen beslissen met wie ze welke gegevens willen delen. ‘De Qiy Foundation werkt samen met grote en kleine private en publieke organisaties aan de ontwikkeling van een onafhankelijk afsprakenstelsel dat regie op gegevens mogelijk maakt. Het Qiy Afsprakenstelsel bestaat uit onafhankelijke governance, een open standaard en de bijbehorende spelregels’, aldus Louman.
Hoewel het IT Talent College-publiek positief stond tegenover dit initiatief, riep de manier waarop Qiy zijn doel wil bereiken, wel kritische vragen op. Zo werkt Qiy met de app Dappre wat volgens Louman het eerste voorbeeld is van het omdraaien van de machtsverhoudingen op internet. Met deze app heeft de gebruiker namelijk zelf in de hand welke dat hij met wie deelt. Vanuit het publiek werden daar kritische vragen over gesteld, onder andere met betrekking tot de beveiliging, omdat telefoons door hen als onveilig worden gezien. Louman zegt hierover: ‘kritische vragen krijg ik graag. Het is beter dat mensen over dingen nadenken, dan dat ze alles voor zoete koek slikken.’
Hoera, hoera, hoera
Ook sprak Free Software Foundation-oprichter Richard Stallman tijdens het it-evenement gericht op de nieuwe generatie it’ers. Hij probeerde het publiek bewust te maken over de privacy-risico’s die zijn verbonden aan verschillende technologieën. Hij riep het publiek daarbij op een driewerf hoera te geven voor klokkenluider Edward Snowden. Dit verzoek werd met enthousiasme door het publiek ontvangen. Stallman overtuigde zijn publiek duidelijk van zijn betoog voor het gebruik van ‘free’ software. Tijdens zijn presentatie gaf hij bovendien aan het eens, bij hoge uitzondering, eens te zijn met Apple. En dan wel in de Apple-FBI-discussie.
Privacy vs. gebruikersgemak
Tot slot kwam Bits of Freedom-directeur Hans de Zwart aan het woord. Hij haalde de discussie rondom privacy versus gebruikersgemak aan. Zijn boodschap was dat de consument zich te allen tijde bewust moet zijn van het feit dat organisaties zoals Google en Spotify meer van jou weten dan jij zelf. Ondanks deze boodschap, meent hij ook dat er met positiviteit naar de toekomst moet worden gekeken.
Presentaties terugkijken
De presentaties van alle sprekers zijn binnenkort allemaal te bekijken op de website van IT Talent College. Het eerstvolgende college vindt plaats in mei en zal het onderwerp cloud computing behandelen.