Steeds goedkopere smartphones dreigen de smart-meerwaarde niet waar te maken. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Waar een smartphone in den beginne vijfhonderd dollar of (veel) meer kostte, daar is anno nu de prijsdaling serieus ingezet. Topmodellen kosten nog altijd een lieve duit, maar het spectrum aan ‘mindere goden’ is groot, groeiende en steeds goedkoper. Daarbij duiken er nu zelfs toptoestellen op voor relatief bescheiden prijzen, zoals de Mi 5 van de Chinese fabrikant Xiaomi. De markt voor premium Android-toestellen wordt steeds betaalbaarder, zo voorspellen analisten.
De erosie van hoge prijzen dankzij levendige Android-concurrentie heeft echter niet alleen een positief effect voor de eindgebruiker en diens portemonnee. Een duurder toestel dwingt haast een beter gebruik af van de geavanceerde mogelijkheden die er juist een smart telefoontoestel van maken. Al was het maar om de aankoopprijs te rechtvaardigen. Veel goedkope smartphones doen echter dienst als slechts een mobiele, domme telefoon (gsm). Het smart gebruik wordt ondermijnd door de prijsdaling. Wat vind jij?
Mag ik het omdraaien: waarom zou mijn vrouw een dure smartphone moeten kopen als ze alleen maar wil bellen, whatsappen en haar mail lezen?
Zoals bij zoveel apparaten heb je diverse marktsegmenten; waarom geen low-end en een high-end segment voor smartphones?
De teneur van het artikel lijkt te zijn dat smart gebruik een soort verplichting is, alsof je geen leuke telefoon met leuk schermpje, adresboek en wat aardige apps mag willen hebben (waar toevallig ook nog het nodige extra op zit) als je veel ongebruikt laat. Per slot ‘accepteren’ we ook dat op smartphones, ook de high-end, toestellen volgepakt zitten met bloatware waarvan veel ongebruikt in de weg zit.
Overigens wacht ik nog steeds op de smartphone die zelf echt smart is, en niet alleen maar met wat gelikte apps dient als ingang voor Apple/Google smartness.
Tsja,
Als de steller nu eerst vertelde wat naar zijn belevenis een Smartphone is. Nu wekt het de indruk dat we eerst een dure oplossing moeten kopen en dan de problemen er bij zoeken?
Zoals met alle aankopen met een beetje waarde ga je eerst eens na wat je er allemaal mee wilt doen. Als je gaat kijken bij Lightinthebox kom je daar het meest verkochte merk in China tegen, CUBOT. Neem dan bijvoorbeeld de P11 dan heb je een toestel wat vergelijkbaar is met een Samsung S5 (is zelfs beter op een aantal punten) En de prijs? Nog geen 100 euro inclusief een 32 Gb MicroSD kaartje. En ja, dan heb je een “very smart phone” Ga maar eens googlen op cubot P11 en lees de (Nederlandse) recensies.
Tja, wat is ‘smart-gebruik’? Door het verkeer dolen, terwijl je naar een van je 10 albums luistert, terwijl je 1 van je 100 spelletjes speelt, onderweg naar een bekend uitzichtpunt waar je de derde levensgevaarlijke selfie gaat maken van die dag?
Zolang de goedkopere modellen wel alle sensors bevatten die de dure bevatten, kan je de echte ‘smart’ dingen wel doen. Daarvoor heb je niet een groter scherm of meer geheugen nodig. Overigens kon je een pre-Smart phone ook prima als simpele rekenmachine gebruiken, maar hoeveel mensen deden dat?