Microsoft brengt zijn databasesoftware van het eigen Windows ook naar de aloude serverconcurrent Linux. Deze onverwachte verrassing is deze week onthuld en geldt niet alleen voor lokale servers. Microsoft gaat serieus voor de cloud.
De ontwikkeling van SQL Server voor Linux is in het grootste geheim gedaan en resulteert nu in een preview. Deze vroege versie van SQL Server 2016 voor Linux is in gesloten kring beschikbaar: voor testers. De planning van Microsoft is om de eerste algemene release mid komend jaar uit te brengen. De leverancier mikt niet alleen op traditionele lokale servers in eigen datacenters van bedrijven. De database draait zowel on-premise als in de cloud en heeft daarbij ook mogelijkheden voor hybride vormen cloudgebruik.
Ubuntu, Docker en cloud
De nu onthulde preview is beperkt tot alleen de Linux-distributie Ubuntu, maar is ook beschikbaar als een image voor Docker. Microsoft heeft die containertechnologie voor cloud computing ruim een jaar geleden al omarmd. Ubuntu-maker Canonical werkt samen met Microsoft aan de komst van SQL Server naar Linux.
Ook betrokken is Linux-distributeur Red Hat die eind vorig jaar een samenwerking met Microsoft sloot voor hybride oplossingen in combinatie met Microsofts cloudplatform Azure. Daar draaien ook al officieel de Linux-distributies Ubuntu, CentOS, Oracle Linux, Suse Linux Enterprise en Opensuse. Microsofts intentie is om ook Red Hat Enterprise Linux te ondersteunen wat SQL Server 2016 betreft, zegt een woordvoerder tegen ICT-nieuwssite ZDnet.
De uitbreiding van Microsofts eigen databaseserver naar Linux is door topman Scott Guthrie uiteengezet in een blogpost over SQL Server 2016. Die aankomende nieuwe versie verschijnt ook voor Windows Server, waarbij die variant later dit jaar nog uitkomt. Microsoft heeft nu net een bijna definitieve release daarvan uitgebracht: de zogeheten Release Candidate 0 (RC0), meldt Microsoft-watcher Mary Jo Foley.
Windows eerst, Linux later
Deze proefversie volgt op diverse vroege testversies (zogeheten Community Technology Previews) die sinds mei vorig jaar zijn uitgebracht. Het gratis te downloaden RC0 is evaluatiesoftware met een ‘houdbaarheid’ van 180 dagen. Daarin zitten enkele geavanceerde nieuwe functies zoals de Stretch Database-service, waarmee SQL Server 2016 dynamisch kan uitbreiden van on-premises installaties naar een Azure-service. Dit uitrekken naar de cloud geeft gebruikers dan meer rekenvermogen en theoretisch oneindige opslagcapaciteit, stelt Microsoft.
Stretch Database zal ook beschikbaar zijn in de variant van SQL Server voor Linux, meldt Microsoft-topman Guthrie in zijn blogpost. Het is nog niet bekend welke andere functionaliteit gelijk bij release voor Linux beschikbaar zal zijn. Wel is al openlijk verklaard dat niet alle functionaliteit naar Linux komt. Het gaat om alleen de kernmogelijkheden van de relationele database, aldus een Amerikaanse woordvoerder.
Verder zijn de licentievoorwaarden en -prijzen nog niet bekend gemaakt door Microsoft. Volgens schattingen van analisten was SQL Server in 2014 goed voor een omzet van meer van 7 miljard dollar, meldt zakenkrant de Wall Street Journal. Onderzoeksbureau IDC schat in dat Linux-producten van Microsoft-concurrenten als Oracle en IBM goed zijn voor zo’n 15 procent van de databasemarkt, met een waarde van bijna 30 miljard dollar. Dat is terrein dat Microsoft nu kan gaan veroveren.
Unix-oorsprong
SQL Server heeft lang geleden al op serverbesturingssysteem Unix gedraaid, waar Linux later veel van heeft ‘afgekeken’. De basis voor Microsofts databaseserver is namelijk ooit gevormd door de databasesoftware van Sybase. De twee bedrijven hebben daar in 1986 een licentie-overeenkomst voor gesloten, waar ook dBASE-maker Ashton-Tate bij betrokken was. Sybase zou zijn software voor Unix doorontwikkelen en Microsoft voor het toen gangbare pc-platform OS/2 van IBM.
Daarnaast had Microsoft de rechten op de nieuwe databasesoftware voor eventuele zelf ontwikkelde platformen. Windows kwam pas later in beeld. Microsoft en Sybase hebben lange tijd samen aan de code gewerkt, maar op een gegeven moment is ieder zijn eigen weg gegaan wat ook gold voor de doorontwikkeling van de code. Microsoft ging toen volledig voor het eigen besturingssysteem Windows NT. De mythe dat SQL Server slechts een Sybase-product is, heeft lang voortgeleefd.