In Seoul speelt wereldkampioen go Sedol Lee tegen de computer. Het is een strijd van menselijke intuïtie tegen kunstmatige intelligentie.
Go is typisch zo’n spel waar ik nooit aan ben begonnen, maar me wel intrigeert. Een hogere vorm van Aziatische kunst. Veel subtieler en intellectueler nog dan schaken. Het staat op mijn to-dolijst voor als ik in 2030, of later, met pensioen ga of minder hoef te werken.
Waarschijnlijk kan ik het al eerder afstrepen. Om drie redenen:
1: Onlangs had ik het genoegen om kennis te maken met robot Watson. Een echte alleskunner op het gebied van deep learning. Hoogstwaarschijnlijk zou hij deze blog sneller en nauwkeuriger schrijven dan dat ik dat zelf doe.
Watson is gemodelleerd naar het menselijk brein. Hij kan begrijpen, interpreteren en observeren. Daarmee is deze generatie robot een ‘collega’ die onze arbeidsmarkt op zijn kop zet. Hij vervang niet alleen journalisten, ook talloze adviseurs en advocaten leggen het tegen hem af.
2: Watson en anderen hebben ook een heel prettig uurtarief. Als we de ontwikkelkosten buiten beschouwing laten, rekenen dit soort medewerkers zo’n vijf Euro per uur voor elektriciteit. Ik schrijf bewust dat ze dit bedrag zelf rekenen. Nu zit er nog een detacheerder met een aardig uurtarief tussen, maar die is straks ook niet meer nodig.
Nadat we jaren geleden onze spierkracht al hebben uitbesteed aan Watson en co, staan we nu op het punt hetzelfde te doen met onze denkkracht.
Keynes voorzag het al
We kunnen ons moeilijk overvallen voelen door deze heftige automatisering en robotisering. Econoom Keynes voorzag het scenario van massaal banenverlies al jaren geleden. In 1930 voorspelde hij dat we in 2030 een werkweek hebben van vijftien uur, omdat veel arbeid zou verdwijnen door automatisering. Keynes had Watson al in zijn hoofd, maar kan hem onmogelijk gezien hebben. We hadden ons beter kunnen voorbereiden.
3: Keynes voorzag in die kortere werkweek dat we ruimte zouden krijgen voor het beoefenen van hogere kunsten, zoals go. Tot vandaag geloofde ik daarin. In de match tussen de computer en de wereldkampioen go staat het 1-0 voor de machine.
Technologie haalt al onze plannen in.