Microsoft belijdt ware liefde voor Linux nu het SQL Server ook uitbrengt voor die Windows-concurrent. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Het is softwaregigant Microsoft ernst met de omarming van mobile én cloud. Daarbij accepteert de Windows-maker zijn rol als applicatiebouwer voor andermans platformen. Zoals naast de mobiele giganten Android en iOS ook het in serverland grote Linux. Dat open source-besturingssysteem krijgt nu één van Microsofts melkkoeien: SQL Server 2016, met het oog op gebruik voor hybride clouds.
De nieuwe 2016-versie van Microsofts databasesoftware komt dit jaar eerst uit voor Windows en wordt ergens mid komend jaar gevolgd door een variant voor Linux. De omarming neemt na cloudsupport voor diverse Linux-distributies nu echt serieuze vormen aan. Ware liefde? Wat vind jij?
Is iedereen de drie E’s van Microsofts business strategy vergeten? Embrace, extend, extinguish. Je mag die walgelijke boevenbende nooit en te nimmer vertrouwen met iets dat ze niet zelf hebben bedacht (en met wat ze zelf hebben bedacht nog minder).
https://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend_and_extinguish
Bedrijven voelen geen liefde, mensen voelen liefde.
Nu ben ik een groot fan van MS SQL Server, maar sinds we zijn overgestapt naar open source (Linux, Python, Progres, etc.) zal ik niet snel meer voor MS SQL Server kiezen. De alternatieven zijn op bepaalde vlakken krachtiger en goedkoper. De nadelen neem ik dan wel voor lief. Want voor in schaalbare omgevingen is het gewoon lastiger om MS SQL Server te gebruiken, niet qua techniek, maar qua licenties.
De liefde bestaat denk ik vooral uit noodzaak.
MS SQL en vele andere bekende relationele SQL lopen hopeloos achter qua innovatie op de noSQL en niet relationele varianten. Dat MS SQL op linux kan draaien lijkt leuk maar persoonlijk zou ik niet vooraan de rij staan om te kijken of dit product ook goed genoeg draait op dat platform want expertise in het Linux systeem is in de praktijk een redelijke uitdaging en verschilt significant van het Windows OS.
Als je uitbuiten (zoals agressie rond licenties) als samenwerken kunt beschouwen, kun je het ook ‘houden van’ noemen..
Natuurlijk houdt MS van Linux, Android (ook linux) is een melkkoe van enorme dimensies, voor iedere Android vangt MS zoiets als 5 Dollar voor een licentie voor het fat-filesysteem.
Sinds er meerdere oudgedienden uit de linux-omgeving bij MS werken zijn ze wel veranderd in hun houding t.o.v. Linux, er wordt meer samengewerkt.
MSSQL voor Linux beschikbaar maken is een stap die de grip op het web moet verbeteren maar met alle FOSS DBMSs zoals MySQL/MariaDB, Postgresql, Firebird zal het niet veel opbrengen, de licenties van MS zijn veel te restrictief.
Microsoft had altijd de “Windows anywhere” visie, maar sinds kort is het “Microsoft anywhere”.
PC, Mac, Sony tablet, iPad, je kunt overal met Office 365 werken. Dat een apparaat mogelijk geen Windows draait, daar heeft Microsoft zich bij neergelegd. Als ze dan maar, tegen betaling natuurlijk, de apps en/of diensten kunnen leveren.
Als je die visie doorzet, dan is het logisch dat Microsoft zijn serversoftware ook op het grootste platform in de serverruimte, Linux dus, gaat uitbrengen.
Microsoft houdt niet van Linux, Microsoft houdt van de extra omzet die ze hiermee verwachten te realiseren.
Microsoft houdt echt van Linux.
Maar Linux ook van Microsoft – sla dat even niet over.
Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sundance_Kid