Loop even een rondje op een beursvloer van een van de vooraanstaande it-expo’s in de wereld en je struikelt nog steeds over de dingen die fabrikanten onder de noemer ‘internet of things’ in de markt zetten. Ik zeg bewust dingen, want je kunt het zo gek niet bedenken, of er wordt wel een ip-adres aan gehangen.
Veelal ligt de focus hierbij op hoe de gadget of het ding een nieuwe of interessantere verbinding met een ander apparaat kan leggen. Dat kan gaan om een server op het internet, maar ook om computerapparaten in huis of een voorheen dom apparaat dat met connectiviteit slimmer wordt gemaakt. De voorbeelden van de slimme thermostaat, sloten die werken met een app en de smart car zijn inmiddels bekend.
Maar wat ik mis in de verslaggeving, is dat het IoT veel meer is dan alleen die dingen. Het topic internet of things gaat juist over het oplossen van complexe problemen door álles met elkaar te verbinden, dus niet alleen gadgets onderling. Wanneer de context wordt verplaatst naar de integration of everything, begint pas echt duidelijk te worden hoe sterk de transformatiewaarde van het IoT kan zijn. In deze context vormt het IoT het fundament van een gigantisch platform dat een revolutie teweeg brengt in hoe nieuwe en (legacy) applicaties, sensoren, dingen, gadgets, mensen, locaties en bedrijven op een eenvoudige en efficiënte manier informatie uitwisselen.
Scheppen van kansen
Middels het IoT kunnen binnen organisaties taken en processen worden gecreëerd en geautomatiseerd die mogelijkheden scheppen die voorheen ondenkbaar waren. Dit is zakelijk gezien het echte potentieel van wanneer werkelijk alles geïntegreerd wordt en met elkaar praat.
Dit klinkt misschien nog ver weg, maar de ontwikkelingen in dit veld gaan enorm snel. Je zult je nu al moeten voorbereiden op het feit dat alle assets binnen je organisatie in ieder geval aangesproken kunnen worden. Dus dat betekent dat je waar nodig de api’s klaar hebt staan en de automation op orde hebt. Op deze ontwikkeling spelen we als Citrix zelf in door bijvoorbeeld de applicatie delivery controller (adc) NetScaler CPX in lichtgewicht containervorm aan te bieden. Zo’n vernieuwde adc is nodig, omdat het binnen het IoT voornamelijk om events draait in plaats van applicatiehandelingen, zo hebben we uit gesprekken met klanten geleerd.
Hoewel dit slechts een subtiele shift lijkt, is het veel meer dan dat. Waar application delivery eerder werd geacht om met miljarden applicatietransacties om te gaan, draait het bij event delivery om biljoenen gebeurtenissen. Niet langer wordt traffic verplaatst in de traditionele richting client-server, maar communiceren alle clients met elkaar en alle kanten op.
Winst in productiviteit
Naar mijn mening draait het IoT erom dat je als it-afdeling aan de backend dezelfde flexibiliteit en capaciteiten kunt leveren als een cloudprovider, vandaar dat ik vooral hamer op het belang van de api’s. Aan de voorkant gaat het met name om hoe je het IoT inzet om je medewerkers productiever te maken. Daarbij bedoel ik niet het veilig mobiel toegang geven tot e-mail, maar echt meer kunnen doen als je mobiel aan het werk bent.
Hierin kan het IoT een mooi aansluitpunt zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de inzet van nieuwe technologie die op kantoor niet alleen bijhoudt welke plekken binnen de flexwerkomgeving vrij zijn, maar ook de werkplek inregelt zodra een medewerker op de werkvloer arriveert. Dus dat houdt in als jij aankomt, je werkplek al is opgestart en je geen tijd verliest met het opstarten van een apparaat. De koppeling hoeft hierbij niet te lopen via een slimme toegangspas, maar met een stukje (identity)software op een telefoon.
IoT is ook Big Data, DevOps en cloud
Een werkplek draait niet alleen om een Windows pc of Mac, maar om alle processen, apparaten en mensen die met de business te maken hebben. Een adc gericht op het IoT kan dan echt een toegevoegde waarde leveren omdat developers hiermee alles wat een organisatie biedt kunnen automatiseren en integreren. Op een veilige manier uiteraard. Vandaar ook dat organisaties opschuiven vanuit de traditionele benadering naar DevOps en daarmee ook de cloudgedachte aanhangen.
Het IoT-gedachtengoed veronderstelt dat je alles moet kunnen integreren. Als je als lokale it-afdeling nog wilt concurreren met cloud, dan is het onverstandig om processen nog handmatig te doen. Je hebt tooling nodig die dit ondersteunt en begrijpt hoe alle onderdelen binnen de bedrijfsomgeving met elkaar samenwerken.
Any-to-any staat daarom voor mij voorop. Een leverancier kan niet opdragen een bepaalde sdn-topologie van partij X of Y te gebruiken omdat dit hen commercieel gezien het beste uitkomt. De keuzes die een it-beslisser maakt, moeten onafhankelijk van vendorbelangen kunnen gebeuren; deze mag in geen geval de beperkende factor vormen. Het internet of things is geen ontwikkeling die staat te gebeuren, het is er al. Maar heb jij de noodzakelijke stukjes om de integratiepuzzel te gaan leggen al in huis?
Het ergste van het Internet zijn al die meningen erover. Integratie en ontwikkelingen gaan snel met any-to-any iot-sdn-gedachtengoed dat ook bigdata, devops en cloud is met een stukje identity software op je telefoon in een lichtgewicht containervorm. Heb ik nog wat dingen vergeten ? Laten we het hopen.
Het allerergste is het feit dat er in de VS een discussie gaande is of de overheid kan eisen dat er een backdoor in mobiele systemen moet zitten. Dat treft uiteraard ook het IoT gebeuren en indien deze plannen doorgezet gaan worden zal dit zeer grote gevolgen hebben voor de IoT ontwikkelingen.