Het wordt een administratieve chaos, tienduizenden freelance ICT-ers moeten hun lopende opdrachten gaan vervangen door een overeenkomst die voldoet aan de eisen van de nieuwe Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA). Hoe zit het nu precies voor ict'ers zonder personeel?
De VAR-verklaring moet vanaf 1 mei 2016 plaats gaan maken voor modelovereenkomsten. Deze modelovereenkomsten moeten door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Een externe partij kan dus een modelovereenkomst aanbieden bij de Belastingdienst of de Belastingdienst maakt zelf modelovereenkomsten in samenwerking met externe partijen (sectoren, vakbonden, brancheorganisaties).
Kan je in jouw individuele geval niet werken met een modelovereenkomst, dan kan je als opdrachtgever of opdrachtnemers ook zelf een overeenkomst opstellen en aan de Belastingdienst voorleggen. De Belastingdienst beoordeelt de overeenkomst.
Een modelovereenkomst of een door de Belastingdienst van toepassing verklaarde overeenkomst zorgt ervoor dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft te betalen en dat de opdrachtnemer niet is verzekerd voor de werknemersverzekeringen en kan gebruik maken van fiscaal voordeel voor zelfstandigen.
Schijnzelfstandigheid
Modelovereenkomsten zijn niet verplicht. Je kan als freelance ict’er prima aan de slag zonder modelovereenkomst. Het is echter wel belangrijk dat er geen twijfel ontstaat bij de Belastingdienst of je wel echt zelfstandig bent. Mocht de arbeidsverhouding tussen jou en jouw opdrachtgever namelijk meer weg hebben van een loondienst-verhouding, dan kan het zijn dat de Belastingdienst jou als schijnzelfstandige ziet. Zeker wanneer er bij controle geen overeenkomst is, kun je jouw status als ondernemer kwijtraken met alle gevolgen van dien. Jouw opdrachtgever krijgt een boete en moet alle loonheffingen alsnog gaan betalen. Jij zal alles wat je aan fiscale voordelen hebt gehad ook moeten terugbetalen.
Wanneer je voldoet aan de zelfstandige ondernemer criteria van de Belastingdienst hoef jij je geen zorgen te maken en is een modelovereenkomst niet perse nodig. Bekijk dus goed of je voldoet aan de criteria:
-
Meerdere opdrachtgevers;
-
Je factureert niet meer dan 70 procent van de inkomsten aan dezelfde opdrachtgever;
-
Je bent vervangbaar en kan iemand anders in jouw plaats sturen;
-
Er is geen sprake van een gezagsverhouding tot de opdrachtgever;
-
Je drijft voor eigen risico de onderneming want een opdrachtgever hoeft niet te betalen als hij of zij niet tevreden is;
-
Je krijgt niet betaald bij ziekte of vakantie;
-
Je maakt reclame voor de onderneming. Je hebt bijvoorbeeld visitekaartjes, een website en maakt reclame.
Conclusie
Er is dus niet veel veranderd. De Belastingdienst beoordeelde al of er sprake was van materieel werkgeverschap bij de controle van een VAR. Met de komst van de zzp-modelovereenkomsten heeft de fiscus een extra handvat om zowel de werkgever als de werknemer een boete te kunnen opleggen. Dus werkgevers, let goed op dat de feitelijke situatie waarin een ict’er werkt ook overeenkomt met het contract dat je met elkaar hebt gesloten.
Liselotte Wannijn, tekstschrijver bij Firm24
In de aanhef wordt de verwachting gewekt dat hier de totale uitleg komt: “Hoe zit het nu precies voor ict’ers zonder personeel?”. Tja, het is meer hoe het ‘ongeveer’ zit. Ik zou wel eens een definitie willen zien van ZZPérs. Ze worden ook in dit artikel over één kam geschoren, want daar zit de verwarring. ZZP’ers werkend vanuit een eigen BV, maatschap, coöperatie of éénmanszaak, hoe zit het dan met de criteria?
De conclusie klopt maar ten dele. De Belastingdienst beoordeelde en beoordeelt inderdaad materieel (lees: inhoudelijk) of er sprake was/is van ondernemerschap. De VAR was hierbij een niet tijdrovende formaliteit. Met de komst van de zzp-modelovereenkomsten heeft men gedacht met een relatief tijdrovende formeel rechtelijke oplossing het ei van Columbus te hebben ontwikkeld. Niets is minder waar. Een modelovereenkomst is niet verplicht. Het voldoen aan de materiële vereisten wel. Naast een toename in papierwerk (indien men modelovereenkomsten gebruikt), verandert er voor een zelfstandig ondernemer eigenlijk niets. De belastingdienst verwoordt dit als volgt: “De positie van zzp’ers wordt verstrekt omdat ook zij met de DBA zekerheid vooraf hebben. Daarnaast kan de zzp’er, als achteraf blijkt dat er toch sprake was van een dienstverband (schijnzelfstandigheid), met de DBA wél aanspraak maken op werknemersverzekeringen, bijvoorbeeld op een WW-uitkering.” In welk geval men op zijn minst nog even de premies mag afrekenen, maar dat terzijde. 😉
Daarnaast biedt de nieuwe regeling de belastingdienst meer mogelijkheden ten aanzien van opdrachtgevers. Voor zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever is (en blijft) het verstandig rekening te houden met de materieel rechtelijke vereisten. Overigens biedt deze papieren-exercitie volop adviesmogelijkheden voor ondernemers die actief zijn op het snijvlak van ICT en juridische zaken. 😉
Hoe zouden de intakes gaan bij de klant ?
ja hoor, in het contract met de agency staat wel dat ik alleen voor jullie werk, maar dat doe ik natuurlijk niet. Ik ben trouwens niets bijzonders als IT specialist, kan echt iedereen. Als ik geen zin heb, laat ik Pietje wel komen, mag die het opknappen. Oja, in verband met de gezagsverhouding die er niet moet zijn : ik doe altijd waar ik zelf zin in heb. Dat je dat maar weet. Daar staat weer tegenover dat je niet hoeft te betalen als je niet tevreden bent. Lees mij website maar. Visitekaartje hebben ? Heb er laatst 100 laten maken voor een prikkie.