Vrouwen die beschikken over sterk ontwikkelde digitale vaardigheden kunnen de huidige kloof tussen mannen en vrouwen op de werkvloer verkleinen. Het niveau waarop digitale technologieën worden omarmd om meer kennis te vergaren, verbinding te maken en grotere effectiviteit te bewerkstelligen, speelt een sleutelrol bij de positieverbetering van vrouwen. Dat stelt marktonderzoeker Accenture.
Volgens de onderzoekers wordt het speelveld van mannen en vrouwen gelijkwaardiger door digitale vaardigheden. De conclusie komt uit het onderzoek ‘Getting to Equal: How Digital is Helping Close the Gender Gap at Work’ dat in het kader van internationale vrouwendag (8 maart 2016) wordt gepresenteerd.
Accenture: ‘ Daaruit blijkt dat digitale vaardigheden vrouwen onderscheidend vermogen bieden in de zoektocht naar een baan en bij hun ontwikkeling binnen functies. Op een paar uitzonderingen na hebben vrouwen wereldwijd nog een duidelijke digitale achterstand op mannen. Zij kunnen deze echter inlopen door hun digitale vaardigheden te verbeteren.’
Van de vrouwen in de deelnemende landen zijn Nederlandse vrouwen op basis van het gebruikte onderzoeksmodel het meest digitaal vaardig. De onderzoekers: ‘Bovendien slagen zij er beter in dan mannen om deze kennis en vaardigheden te gebruiken om hun onderwijskansen te vergroten. Tegelijkertijd groeit de kloof tussen mannen en vrouwen die zich ontwikkelen naar een leiderspositie.’
Katinka de Korte, managing director bij Accenture Nederland: ‘Er zijn veel manieren om het gat tussen mannen en vrouwen op de werkvloer te verkleinen. Digitale kennis en vaardigheden zijn daarbij een zeer krachtig middel. Hoewel gelijkheid misschien niet per direct te realiseren is, versnellen investeringen in digitale vaardigheden voor vrouwen, via onderwijs, training en in de praktijk, dit proces. Dit is een noodzakelijke ontwikkeling waarvan vrouwen bij elke carrièrestap vanaf nu kunnen en moeten profiteren.’
Gelijkheid in managementposities
De onderzoekers stellen dat, hoewel veel vrouwen in Nederland werken, de kloof tussen mannen en vrouwen op het pad naar hogere managementposities groeit.
‘Het is een uitdaging voor overheden en bedrijven om vrouwen sneller digitale vaardigheden te laten ontwikkelen en versterken. Als dit tempo namelijk verdubbelt, is geslachtsgelijkheid binnen 25 jaar mogelijk’, stellen ze. Hun verwachting is dat dit in het huidige tempo vijftig jaar duurt. ‘Gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer in ontwikkelingslanden duurt in het huidige tempo nog 85 jaar. Door ook in deze landen de snelheid van de digitalisering te verdubbelen, zal gelijkheid binnen 45 jaar haalbaar zijn.’
Pierre Nanterre, ceo van Accenture: ‘Door talent van vrouwen dat nu nog onbenut is wel te gebruiken, kunnen we het gat tussen het tekort aan talent en de noodzaak om concurrerend te blijven, opvullen. Als overheden en het bedrijfsleven nu samen optrekken bij initiatieven om vrouwen meer digitale vaardigheden te laten ontwikkelen, ontstaan er enorme kansen. Bovendien zal de ongelijkheid op de werkvloer dan ook veel sneller verdwijnen.’
Gelijke betaling
Naast gelijke vertegenwoordiging in managementposities is ook gelijke betaling van mannen en vrouwen nog ver weg, stellen de onderzoekers . ‘Bij millenials, generatie X en babyboomers zijn mannen nog steeds de belangrijkste kostwinnaars. Dit kan veranderen als meer vrouwelijke millenials en digital natives managementposities gaan innemen. Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland de helft van de vrouwelijke millenials en generatie X-vrouwen een leiderspositie ambieert.’
In Nederland gaf 95 procent van de mannen aan digitale kennis en vaardigheden te gebruiken in voorbereiding op en bij de zoektocht naar een baan. Dit is 5 procent meer dan bij de vrouwelijke respondenten (90 procent).
Verder wees het onderzoek uit dat bij een gelijk niveau van digitale vaardigheden vrouwen deze beter benutten om een baan te vinden. Meer dan 40 procent van alle respondenten – man en vrouw – is het er mee eens dat ze door digitale ontwikkelingen makkelijker thuis kunnen werken. 37 procent vindt ook dat digitalisering bijdraagt aan een betere werk- en privé-balans. Verder is 42 procent van de respondenten van mening dat digitale vaardigheden de kansen op het vinden van een baan vergroot.
Het onderzoek
Getting to Equal: How Digital is Helping Close the Gender Gap at Work is gebaseerd op online onderzoek in december 2015 en januari 2016 onder meer dan 4900 mannen en vrouwen uit 31 landen. Het gaat om respondenten uit drie generaties (millennials, generatie X en babyboomers).Zij waren gelijk vertegenwoordigd en werkten bij bedrijven van verschillende grootte en op alle niveaus.
Studiesamenvatting staat hier: http://tinyurl.com/zmcxk7u
Methodologie (p.15) roept op zijn minst vraagtekens op. Opvallend is het compleet ontbreken van de definitie voor “digitale vaardigheden”.
Ik zou het enorm toejuichen als er meer geschikte vrouwen in onze werkcontext zouden werken. Om de simple reden dat een team dan in sociaal opzicht enorm verandert in de goede richting. Echter, in mijn werkgebied (ontwikkeling van software voor (complexe) embedded systemen) zie ik amper dames die het vak uberhaupt ambieren. Dat is een gemiste kans. Wellicht is hardcore ontwikkeling minder aantrekkelijk voor vrouwen, juist omdat het zo’n mannenwereld is. Maar je moet ergens beginnen.
Waarom wordt er altijd zo gehamerd op het “meer vrouwen in de ICT”?
Mijn vrouw bijvoorbeeld interesseert het bar weinig. Als ze een mailtje kan sturen en af en toe kan webshoppen is het voldoende.
Van mijn 3 kinderen is mijn oudste zoon het minst geïnteresseerd in computers (op gebruik van zijn smartphone na), mijn dochter (de middelste) alleen het hoogst noodzakelijke voor school, maar de jongste zoon daarentegen vindt het heel leuk. Die was met 9 jaar al aan het proberen wat je allemaal kunt maken met bijvoorbeeld scratch.
Ieder zijn meug, en als vrouwen niet geïnteresseerd zijn in de ICT (net zoals je bijvoorbeeld weinig mannen ziet in de verpleging of thuiszorg), dan zij het zo. Waarom op deze manier toch proberen een verschuiving te forceren???
Gelijke kansen in de IT, is er niet. De man heeft een voorkeur. Immers een vrouw op de afdeling, ja dat wordt wel moeilijk. Wanneer je wel een kans als vrouw krijgt heb je te maken met vooroordelen en barbaars gedrag van de mannen. Vrouw maakt fout, dan krijg je gelijk een stempel. Man maakt fout, wordt bedekt met de mantel van liefde.
Gelijke loon zal er ook nooit komen, verschil blijft groot.
Of misschien heb ik juist de verkeerde bedrijven gehad?
@Vrouw in de it: dan gok ik erop dat je inderdaad de verkeerde bedrijven hebt ervaren. Mijn ervaring is dat, als je goed bent in je werk, het niet zoveel meer uitmaakt of je man of vrouw bent.
Het belangrijkste is denk ik dat je een realistisch verwachtingspatroon hebt. In een mannenbedrijf zal het op maandagochtend eerder over de voetbalwedstrijden van het afgelopen weekend gaan dan bijv. all you need is love.
@PA VA KE zie je zelf nu de vooroordeel? Ik ben een grote voetbal fan en kijk bijna alle competities. All you need is love heb ik 1 keer in mijn leven gezien. Verder ben ik een Trekkie en een grote Star Wars fan, dus gewoon een geek.
Mijn verwachtingspatroon m.b.t. collega’s en vooral managers zijn al niet te hoog. Ik kan 30 meldingen (systeembeheerder) weg werken en mijn collega’s rond de 5, en toch word ik als minder aangezien.
@vrouw in de IT: dan heb je echt in de verkeerde bedrijven gezeten 🙂
huilebalk in de it ..
…
..
Ik vond het ook een beetje wazig artikel, maar als ik ‘digitale vaardigheden’ interpreteer als vakmanschap, dan ben ik het voor de rest wel met het artikel eens.
@Vrouw in de IT: Salariëring in de IT kent soms grote verschillen ook tussen mannen onderling met dezelfde kennis, kunde en vaardigheden. Het komt er uit eindelijk op neer op wat je weet te bedingen tijdens je sollicitatie. Dit weekend weer wat re-runs van Dragon’s Den half zitten kijken en die nieuwe dame had het er ook over dat het glazen plafond een fabeltje is.
Wat de motivatie is om het streven is naar meer vrouwen in de IT vraag ik me wel eens af of de agenda van feministische aard is of opportunisme om meer goedkope werknemers aan te kunnen trekken. Of mensen die een zichzelf gedwongen doel gesteld hebben en andere proberen te dwingen aan dat doel te voldoen.
Zelf ben ik voorstander van de sociale entropie waarin de werkvloer een weerspiegeling is van de samenleving en waar mensen op basis van hun vaardigheden en interesses een baan kunnen vinden die zij ambiëren. De praktijk is echter weerbarstiger en zijn er nog veel vooroordelen die moeten slijten.
Als een vrouw of man kiest voor een carrière in de IT of thuis op de kinderen gaat passen levert nog steeds spanningen op in de nabije omgeving. Dan zul je voor jezelf moeten opkomen om je eigen ambities na te streven. Laten we iig hopen dat dit 85 jaar gaat duren maar wel iets sneller kunnen dan dat.
@vrouw in de IT
Het is mij ook wel eens overkomen dat ik door een groepje mannen niet geaccepteerd werd. Maar toen ik me een keer heb laten gaan en stomdronken mezelf voor schut had gezet bij die groep kregen zij een heel andere kijk op mij. Het is ook groepsdynamiek wat mee speelt en dat overstijgt vaak ook nog eens het geslacht.
Als je op je huidige plek niet lekker zit dan kan je op zoek naar een andere baan waar je wel de voldoening van een leuke werkomgeving hebt. Er is een gebrek aan vakmensen in de IT dus wat dat betreft heb je al een voorsprong op de rest. (En wat Trekkie zijn betreft ben je als systeembeheerder in de meerderheid want elke goede systeembeheerder is een geek. 😉 )